smilets_by_aarhus_panorama2

Smilets By

Selvom sloganet ’Smilets By’ oprindeligt blev til for at lokke turister til den jyske hovedstad, har det hængt ved i snart 78 år. På Aarhus Panorama ser vi tilbage på det optimistiske slogan for at blive klogere på hvorfor aarhusianerne stadig er så glade for sloganet.

Fra turistfælde til folkeeje
Sloganet ‘Smilets By’ fremkom første gang til et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening i 1938. Turistforeningen ville gøre et fremstød for byen og udsendte blandt andet 50.000 foldere med titlen ‘Aarhus – Sommerens og Smilets By’ for at få sommerglade danskere til at vende snuden forbi Aarhus i sommervarmen og få et smil med på vejen.

Om det var turistforeningens formand Jens Rothausen, turistchefen Jean Larsen eller praktikanten Ib Cavling, der opfandt det populære tilnavn, står hen i det uvisse, og tilnavnet var mildest talt upopulært. Både pressen og byens borgere latterliggjorde det optimistiske slogan. Det skulle dog vise sig at blive yderst populært med tiden og har nu hængt ved den jyske hovedstad i snart 78 år.

Et smil fra søsiden
Hvor turistforeningen blev inspireret til det bemærkelsesværdige slogan, er der mange forklaringer på. En af dem går på, at inspirationen er hentet fra en tale af Kong Frederik IX. Hans majestæt efterspurgte det “dejlige, danske smil” fra sin balkon på Amalienborg, og den efterspørgsel greb Aarhus Turistforening eftersigende.

En anden forklaring på det smilende tilnavn er, at Aarhus fra søsiden ligner et smil ganske tidligt om morgenen. Det mente i hvert fald bemandingen på natfærgen, der sejlede fra København ved midnat og var i Aarhus om morgenen. Det skulle eftersigende ligne, at byen smilede mod én, når man sejlede ind i Aarhus Havn og kunne se morgensolen kysse den vågnende by.

En tredje forklaring går helt bogstaveligt tæt på aarhusianernes smil. Forklaringer går nemlig på, at det skulle være tandtekniker Leo Kæraa, som i 1938 var medlem af Århus Reklameforening, og foreslog sloganet til Aarhus Turistforening.

Nyt slogan i modvind
’Smilets By’ er ikke det eneste slogan, Aarhus har fået gennem tiden. Sidst var i 2014, hvor det internationalt klingende slogan ’Danish for progress’ blev opgivet, fordi det simpelthen ikke havde nogen opbakning. Her havde kommunen vel og mærke brugt godt 1 million på det nye slogan.

Man valgte dog at fastholde sloganet ‘With Aarhus’, der stadig den dag idag fungerer som slogan sideløbende med ‘Smilets By’. Intet slogan har dog slået igennem som ’Smilets By’, der stadig ser ud til at være et yderst populært tilnavn blandt aarhusianerne.

Mere end 8 ud af 10 bakker ‘Smilets By’ op som Aarhus’ officielle slogan, viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke.

Rodfæstet i det folkelige
Men hvorfor er ‘Smilets By’ så populært blandt aarhusianerne, mens de dyrt udviklede slogans ikke får et ben til jorden blandt østjyderne? Ifølge Asbjørn Skødt, medarbejder i Stadsarkiv og cand. mag. i historie, skyldes sloganet popularitet, at det på alle måder er rodfæstet i det folkelige og ikke er blevet trukket ned over hovederne på aarhusianerne.

“Og så er ‘Smilets By’ også bare et meget charmerende udtryk, som både borgere i byen er glade for. Også borgere fra andre af landets byer finder tiltalende, fordi det er hverken pralende eller hånende men i stedet inkluderende” forklarer han til Aarhus Panorama.

 

VOXPOP

Aarhusianerne smiler meget. Børn, kærester og musik er noget af det, der kan få os til at blotte tandkødet og få lys i øjnene. Og smil smitter, det er der enighed om. Men hvorfor Aarhus er smilet’s by, er sværere at svarer på.

 

SHARIN
Det var vidst en tandlæge, der fandt på det der med smilets by. Hun ville jo gerne have, at folk skulle vise deres tænder. Jeg smiler selv meget. Jeg smiler fordi jeg er glad.

smilets_by_aarhus_panorama5

 

ASBJØRN
Sidst jeg smilede var, da jeg så ned på den lille næse i barnevognen her. Dét kan godt gøre en glad. Men musik, film, venner og min kæreste kan også gøre mig glad.

smilets_by_aarhus_panorama2

 

LENE
Der er mange ting, der kan få mig til at smile. Det kan virkelig få mig til at smile, når andre smiler. Børn kan også få mig til at smile. Smil smitter.

smilets_by_aarhus_panorama3

 

SIMON
Jeg smiler generelt hele tiden. Jeg kan slet ikke lade være. Hvis nogen smiler til mig, så smiler jeg bare tilbage. Generelt synes jeg alle mennesker i Danmark smiler meget, men jeg ved ikke hvorfor det lige er Aarhus, som hedder ‘Smilets By’.
smilets_by_aarhus_panorama4

 

LAURA
Jeg bliver sådan virkelig glad, når jeg hører god musik og når andre smiler til mig. Jeg elsker Aarhus, men har ingen idé om, hvorfor det skulle hedde ’Smilets By’.

smilets_by_aarhus_panorama6

 

JAKOB
Aarhus må hedde smilets by, fordi her er så mange unge mennesker. Unge mennesker smiler mere, tror jeg. Måske fordi unge mennesker er gladere og mere ubekymrede. 

smilets_by_aarhus_panorama7