Seks spring fra drømmen

Den 22-årige udspringer Martin Bang Christensen fra Harlev er blot seks vellykkede spring fra at opfylde sin livsdrøm – deltagelse ved de Olympiske Lege i Tokyo.

Tekst: Daniel Øster
Foto: Christoffer Åberg

Det dugger på ruden fra to personer, der har gjort holdt ved det store vinduesparti i den ellers corona-lukkede svømmehal i Højbjerg, Lyseng Svømmebad. Indenfor er Martin Bang Christensen fra Harlev i gang med sin træning. 

Med afmålte skridt træder han ud på vippen tre meter over bassinet. Den unge, veltrænede mand roterer fire og en halv gange rundt om sig selv i en forlæns saltomortale. Hans fødder er knapt nået under vandet, før han kontrolleret retter overkroppen op, og det våde sorte hår igen bryder vandfladen denne gang nedefra. 

Den 22-årige udspringer med de store ambitioner kigger med et alvorligt blik på sin træner, Yakov Munkebo, der besvarer blikket uden et ord, men med tydelige panderynker. Nedslaget var ikke, som det skulle være. På en skærm, der kører med 12 sekunders forsinkelse, genser de springet. I stedet for at trække vandet med ned, røg vandet op. Dét lader dog ikke til at gå de to vindueskiggere på, der stadig trykker næserne flade for at se næste spring. 

For det utrænede øje ser selv et hovedspring fra OL-aspiranten spektakulært ud. Det kommer det til gengæld ikke til for de dommere, der til World Cup-stævnet i april i Tokyo er med til at afgøre hans videre skæbne, og derfor mødes Martin Bang Christensen og Yakob Munkebo i Lyseng Svømmebad alle ugens syv dage til intensiv træning. Det er et fuldtidsjob for den unge udspringer, selvom ingen betaler ham for det.

Syv meter ned
Egentlig er vippen ikke den unge udspringers favoritdisciplin. Han ville foretrække at fortsætte syv meter længere op ad stigen. De sidste år har han fokuseret på tårn, som udspring fra 10 meter kaldes. Vippen på tre meter og tårnet på 10 meter er de to olympiske discipliner i udspring, og for noget så eksotisk som en ambitiøs dansk udspringer kan det virke som galimatias at satse på tårnet.

I Danmark er det slet ikke muligt at træne, som det er påkrævet for en eliteudspringer, fra de 10 meter. Alligevel har det høje tårn trukket i Martin Bang Christensen, siden han som 8-årig første gang tog det spring, der giver de fleste andre koldsved alene ved tanken. 

”Jeg synes, 10-meter er meget mere mentalt krævende, selvom det for mig fysisk er nemmere at lave springene fra 10-meteren. Når man står på tåspidserne eller på hænder på kanten af tårnet 10 meter over vandet, bliver ens balance en smule dårligere, men det giver mig også mere energi, og jeg bliver mere pumped,” forklarer udspringeren fra Harlev. 

Drømmen om OL-deltagelse i favoritdisciplinen fik pandemien desværre kvalt. Det indså Martin Bang Christensen og hans træner i december. På grund af rejserestriktioner var det ikke realistisk at få tilstrækkeligt af den påkrævede træning på 10-meteren, som de tidligere havde rejst til blandt andet England og Tyskland for at få. Disciplinen er altså ændret til tre-meter, men udspringeren har stadig sine øjne stift rettet mod målet i Tokyo.

Mod alle odds 
At det overhovedet er en mulighed, at Danmark får sin første olympiske deltager i udspring i 41 år, er ellers umiddelbart ikke et realistisk scenarie. Det er i den grad en nichesport i Danmark, og det påvirker Martin Bang Christensens chancer: 

”Nærmest alle andre lande har bedre faciliteter, end vi har i Danmark, så skal jeg nå det niveau, jeg gerne vil, og som jeg ved, jeg kan, bliver jeg nødt til at tage andre steder hen,” fortæller den firskårne udspringer, der flere gange har overvejet at rykke permanent til udlandet i sine bestræbelser på at blive så god som muligt. 

Som tingene er lige nu, er det dog ikke en reel mulighed. Det har en pandemi besluttet for ham. Men allerede inden den, var en flytning til udlandet faktisk taget af bordet. Trods støtte fra lokale sponsorer og sine forældre er det nemlig ikke en dans på roser at få økonomien til at løbe rundt som dansk udspringer, der ikke modtager en målrettet økonomisk støtte frem mod Olympiaden. 

”Skal jeg støttes økonomisk af Team Danmark, kræver det, at jeg skal have en medalje til EM, og som det er lige nu, er det ret urealistisk. Nummer tre til EM sidste år, fik en fjerdeplads til seneste OL, og hvis jeg skal være så god, kræver det også, at jeg har de rigtige træningsfaciliteter. Jeg synes, det er lidt åndsvagt, at hvis jeg skal have støtte, så skal jeg være så god, men for at blive så god, skal jeg jo have noget støtte. Det modsiger sig selv,” siger Martin Bang Christensen. 

På nuværende tidspunkt rækker den økonomiske støtte kun til dækning af rejseudgifter i forbindelse med konkurrencer, men alligevel er det økonomiske aspekt ikke noget, der slår hverken Martin Bang Christensen eller hans træner ud af kurs. De gør det gerne uden løn, så længe de begge føler sig overbevist om, at han til sommer kan kalde sig olympisk udspringer.

Lige nu ser det da også realistisk ud. Træner Yakov Munkebo tøver ikke med at kalde Martin Bang Christensen et ’once in a lifetime’ talent i dansk udspring, og ved DM i efteråret 2020 opnåede han en score på 399 point, fem point over det nationale kvalifikationskrav, han skal opnå til World Cup-stævnet. Selvom hans overlegenhed på de hjemlige breddegradergør gør, at han scorede højere, end han ville til en international konkurrence, er han også selv fortrøstningsfuld: 

”Jeg ved, jeg sagtens kan klare det pointkrav. Vi har trænet målrettet på at kvalificere mig til OL på treeren siden december, og når vi rammer World Cup, skal mit bundniveau være højt nok til, at jeg kan danse forbi det krav,” siger det danske OL-håb selvsikkert. 

Martin Bang Christensen 

  • Født: 25. juni 1998. 
  • Bor med sine forældre i Harlev.
  • Boede i England fra han var fire år, til han var 12 år. 
  • Startede oprindeligt med at gå til svømning, hvor hans træner, på grund af hans iver efter at springe i fra kanten af bassinet, anbefalede ham at begynde til udspring. 
  • Sprang første gang fra 10-meter tårn, da han var otte år. 
  • Er flere gange Nordisk Mester og er i øjeblikket Danmarks med afstand dygtigste udspringer. 
  • Bliver trænet af Yakov Munkebo, der selv som udspringer var tæt på at kvalificere sig til de Olympiske Lege i 2000.  
  • På en god træningsuge har han omkring 700 spring. 
  • Han har én gang lavet en maveplasker fra 10-meteren med blodige, lilla lår til følge. 

Udspring

  • Når der konkurreres i udspring, laver hver udspringer seks spring. I konkurrencer fra tre-meter vippe, skal de seks spring inkludere fem forskellige slags spring: forlæns, baglæns, Molberg/Isander, tysker og spring med skrue. 
  • Inden konkurrencen starter, afleveres en liste med de spring, der skal udføres. 
  • Hvert spring har en forskellig sværhedsgrad, der ganges med dommernes karakterer. 
  • Dommerne giver blandt andet karakterer ud fra kriterier som afsæt, om tæerne er strakte og nedslaget, der skal sprøjte så lidt som muligt. 

Kvalifikation til OL 

  • Martin Bang Christensen kan blive den første dansker til at kvalificere sig til de Olympiske Lege i udspring siden Claus Thomsen sprang sig til en 10. plads fra 10-meter tårn i Moskva i 1980. 
  • Danmark har tidligere vundet to medaljer i udspring til OL. En bronzemedalje i 1948 til Birte Christoffersen-Hanson og en guldmedalje til Stefanie Fryland Clausen i 1920. 
  • For at kvalificere sig til de Olympiske Lege i Tokyo skal Marting Bang Christensen opfylde to krav til World Cup-stævnet fra den 18. til den 23. april i selvsamme japanske by. 
  • Først og fremmest skal han slutte i top-18 i den samlede konkurrence, for at sikre sig en af de nationale pladser i udspring. 
  • Dernæst skal han også opfylde de danske kvalifikationskrav, der er sværere at indfri end de internationale. Det betyder, at han også skal opnå en samlet score på minimum 394 point.