I en tid hvor det digitale univers fylder mere og mere, konkurrerer et væld af forskellige medieplatforme om vores opmærksomhed. Vi er konstant på nettet, hvor vi tjekker vores smartphone og fordyber os i computerskærmen. Men der findes en analog pendant til underholdningen på nettet – nemlig brætspillet, der på trods af mange år på bagen stadig er et populært, socialt samlingspunkt.
Det er en fredag eftermiddag i januar, og udenfor har minusgraderne tvunget folk til at pakke sig ind i lag på lag. En dag som i dag ville en varm kop kaffe gøre underværker, og det er der heldigvis råd for i Aarhus’ gader, hvor der findes et utal af forskellige caféer til formålet. Én af de caféer ligger i Vestergade.
Aarhus Brætspilscafé er navnet, og den slog dørene op i Vestergade i september 2015. Men caféen er, som navnet også afslører, ikke bare en hvilken som helst café. Her strækker konceptet sig ud over den klassiske caféoplevelse, og man kan spille et væld af forskellige brætspil, samtidig med at man nyder en øl, en kop kaffe eller indtager dagens frokost.
Gammel tradition i nye klæder
Brætspil er på ingen måde noget nyt. Faktisk har man samledes om at spille brætspil i flere hundrede år. Og i dag findes der utallige arter af brætspil. Du kan eksempelvis sætte din paratviden på spil, redde kloden fra en altødelæggende pandemi, eller forsøge at overtage verdensherredømmet. På Brætspilscaféen findes alle disse spil og flere til.
Ejeren af caféen, Jesper Overgaard, har samlet på brætspil i en del år, hvilket i dag resulterer i en samling på hele 352 spil, der er tilgængelige i caféen.
Idéen til Aarhus Brætspilscafé fik Jesper, efter han var begyndt at samle på brætspil. Dengang havde han en ugentlig spilaften med en fast gruppe venner, hvor de spillede alt fra Ludo til mere komplicerede strategispil. Hurtigt kom han dog på den idé, at spilaftenerne skulle udvides. Fra at foregå indenfor hjemmets fire vægge blev aftenerne derfor flyttet til at tage plads et større sted, hvor flere kunne deltage i de ugentlige spil:
”Vi tænkte, det kunne være sjovt, hvis der var andre, der også havde lyst til at spille. Så de brætspil, jeg havde fået samlet sammen derhjemme, kunne blive brugt,” udtaler Jesper.
Der var ikke langt fra tanke til handling, og Jesper fik hurtigt tilbudt lokaler ved Folkestedet tæt på Godsbanen, der blev Aarhus Brætspilscafés første hjem. Her kunne man komme forbi og spille brætspil sammen med andre på ugentlig basis. Om man kom alene eller i selskab med andre var egentlig underordnet – det var den fælles interesse for pap, terninger og spillebrikker, der var i centrum.
Det frivillige foretagende på Folkestedet blev mødt med stor opbakning fra alverdens spilentusiaster, hvilket gav Jesper Overgaard idéen til og troen på, at en rigtig café kunne løbe rundt. Og det var her, idéen til caféen i Vestergade begyndte at spire.Det sociale i fokus
Ved et bord i hjørnet af caféen sidder Emilie og Martin fordybet i spillet Pandemic. Her gælder det om at spille sammen som sygdomsbekæmpende specialister i et forsøg på at redde verden fra farlige sygdomsudbrud. Både Emilie og Martin har købt årskort til Aarhus Brætspilscafé, så de kan tage ned at spille, så ofte de har lyst.
Emilie udtrykker, at fordelen ved netop brætspilscaféen er det fællesskab, der opstår, når man er sammen over et spil. Martin er enig og fremhæver, at den digitale verden for en tid lægges på hylden til fordel for det fysiske samvær:
”Man sidder ikke med sin telefon hele tiden, men man er faktisk sammen om noget. Det er bare en god måde at have det fedt med sine venner på.”
Det fremhæver medarbejder i caféen, Emma Buhrkal, også i caféens koncept: ”Det er på en eller anden måde et modstykke til hele vores digitale tidsalder. Det er virkelig sjælendt, jeg ser folk sidde med mobiler hernede, og det synes jeg simpelthen er så befriende.”
Brætspilscaféen, der blot er én ud af flere i landet, er et eksempel på en analog modreaktion til et digitalt medieforbrug, der er stadigt stigende. Og der skabes en anden form for socialitet og social dynamik over spillebrikkerne. Brætspillet tilbyder noget andet, der ikke kan måle sig med at have øjnene fikseret på en skærm i timevis hver for sig.
Netop dette er ifølge Emma en af de væsentlige grunde til caféens succes. De besøgende har brug for et sted med en afslappende atmosfære, hvor det det fysiske, sociale samvær er i fokus: ”Netop fordi caféen kører det her koncept, er det så utroligt afslappende for folk at være hernede.”
Man sidder ikke med sin telefon hele tiden, men man er faktisk sammen om noget. Det er bare en god måde at have det fedt med sine venner på.
Et efterspurgt frirum
Siden åbningen i Vestergade har caféen været meget velbesøgt og fyldes flere gange om ugen til bristepunktet med spilleglade mennesker. Emma mener, at en del af grunden til de mange besøgende ligger i caféens åbne og klubagtige miljø, der indbyder grupper såvel som enkeltpersoner til at komme ned at spille:
”Jeg tror, vi har et behov som mennesker for at komme ned i nogle forskellige miljøer og møde nye mennesker, og det er der mulighed for hernede.”
Caféen har også forsøgt sig med enkelte sociale arrangementer, senest til nytårsaften, hvor Jesper inviterede folk, der ikke havde planer eller sad alene til at komme ned i caféen:
”Vi havde 30 mennesker siddende i baglokalet som alle kom alene. Så fandt de bare sammen i store grupper og hyggede sig hernede i flere timer.”
Selvom det umiddelbart virker til at være den unge aldersgruppe, der besøger caféen mest denne fredag eftermiddag, er det folk i alle aldre, der møder op for at spille. Det var også tilfældet nytårsaften, hvor sammensætningen af gæster var meget forskellig:
”Vi havde en mand på 85 eller 90 år. Han skulle bare have en fadøl nytårsaften. Så han kom herned i sit stiveste puds og drak en fadøl, mens han spillede skak mod en af de andre gæster.”
Aarhus Brætspilscafé er med andre ord en café for alle, der gerne vil hygge sig om at spille sammen. Om det så er Ludo, Bezzerwizzer eller Stratego – der slås et slag for det analoge samvær, der trods alt stadig bevarer en væsentlig placering i en verden, hvor online-fællesskaber ofte har en tendens til at stjæle opmærksomheden fra det nære, fysiske samvær.