vandflyver_aarhus15
Ulla Bjulver

På vingerne med vandflyveren

En tirsdag morgen tog vores fotograf en tur fra Aarhus til København med vandflyveren. Vandflyveren flyver fra Miljøhavnen, yderst ude på Østhavnen, hvor det ellers mest er de store containerskibe, der holder til.

Denne morgen ligger en grå dis over havnen, som et smukt lys fra de arbejdende maskiner skinner igennem. Gaten er et hyggeligt lille kontor med gratis kaffe og smoothies og et par høje cafeborde, så man stående kan nyde morgenkaffen. Stemningen er uformel og hyggelig. Den ene pilot står for boardingpas, og man fornemmer, at der er mange gengangere blandt flypassagerne.

“Godmorgen Steen,” lyder det fra piloten, da han udleverer et boardingpas til en af passagerne.

Diset Aarhus
Fem minutter før afgang, går de 10 passagerer, der denne morgen skal med flyet, over på den anden side af vejen, hvor flyet ligger i vandet. Kabinen er lille, og der er plads til 12 mænd ombord samt to piloter. Der er frit udsyn til cockpittet, og foran hvert lædersæde hænger et høreværn, der både fungerer som høretelefoner og værn mod støjen fra flyets motorere.

Man får lidt fornemmelsen af et privatfly. Alligvel er det ikke for komforten, man skal tage flyet, for støjniveauet er højt, og det er småt med pladsen i sæderne. Tilgængæld tager turen fra Aarhus C til Københavns centrum 45 minutter, og det er der intet andet transportmiddel, som kan konkurrere med.

Audi til de faste kunder
45 minutter senere lander vi på vandet lige uden for indsejlingen til Københavns Havn. På grund dårlig sigtbarhed sejler vandflyveren det sidste stykke ind til kajen ved Nordre Toldbod. Her står der to store audier, der frit kan lånes af de passagere, der har klippekort til flyet.

Det er Lars Erik Nielsen og Lasse Rungholm, der ejer selskabet NORDIC Seaplanes A/S i fællesskab. Lasse Rungholm er uddannet pilot og sidder ofte selv i cockpittet på turen over Kattegat. Flytypen er Havilland Twin Otter, der er et robust sø- og manøvredygtigt fly.

Prisen er 1.800 kroner for en enkeltbillet. I december er der dog langt billigere billetter, hvis man er hurtig ved tasterne. Der er dagligt flere afgange hver vej.

vandflyver_aarhus14Vandflyveren på Østhavnen i Aarhus før afgang.

vandflyver_aarhus2Co-pilot Rasmus Falkenberg, venter på de sidste passagerer.

vandflyver_aarhus3Kaptajn Ulrik Nielsen, byder passagerne velkommen ombord.

vandflyver_aarhus4Cockpittet set fra flykabinen.

vandflyver_aarhus5 Kaptajnen gør klar til afgang.

vandflyver_aarhus6Diset udsigt til Aarhus-bugten.

vandflyver_aarhus7Udsigten fra fotografens plads, da de flyver gennem skydækket.

vandflyver_aarhus8Copilot Jens Pedersen og Kaptajn Ulrik Nielsen styrer sikkert flyet over Kattegat

vandflyver_aarhus10 vandflyver_aarhus11En af de faste passagere – IT-konsulent, Steen Andreasen

vandflyver_aarhus12 vandflyver_aarhus112Denne morgen var der 10 passager med vandflyveren til København.

vandflyver_aarhus1 016_jpg 017_jpgvandflyver_aarhus18 vandflyver_aarhus17 Passagerne er hurtigt ude af flyet og iler videre til indre København.vandflyver_aarhus15Vandflyet ved Nordre Toldbod, klar til næste afgang.