Over hele byen står 17 shelters til rådighed for alle aarhusianere, der trænger til en naturoplevelse. Mød Aarhus Kommunes naturformidler Anders Fedder Kristensen, og tag med på en sheltertur, der byder på mad over bål med råvarer fra den aarhusianske natur.

Tekst: Kristoffer Jakobsen
Foto: Aidin Esmaeli, Aarhus Kommune og Kristoffer Jakobsen

En sheltertur giver en helt særlig ro, fordi man kommer lidt væk fra hjemmets fire vægge. Det er en sanselig oplevelse, hvor man virkelig oplever naturens lyde, dufte og skønhed. Man skal helt sikkert prøve det af, hvis man er en flok venner eller en familie, der trænger til nye oplevelser sammen. Man kan for eksempel starte med at tage ud og lave mad over bål. Det giver hygge, nærvær og intimitet, og så er det rart at komme ud og være sammen om noget andet end fjernsynet og slikskålen hjemme i sofaen. 

For at peppe madlavningen lidt op, synes jeg, man skal prøve at se, hvad man kan finde af råvarer i naturen. Det er en vildt fed oplevelse at spise noget, man selv har fundet og ikke bare har købt i et supermarked. Ens øjne bliver virkelig åbnet op for alt det, naturen gemmer på. Det viser tydeligt, at de afgrøder, vi dyrker, ikke er vores eneste kilde til mad. Den vilde natur kan også spises, og det sjove er, at det er tilfældigt, hvad og hvor meget man finder. Det er en sjov udfordring at se, hvilke retter man kan lave ud af det, man har fundet.

I Nak & Æd tager de også på ”rov”, men de finder heller ikke alt, de skal bruge til deres madlavning. På samme måde skal de råvarer, man kan finde, i højere grad ses som et supplement til madlavningen og ikke et helt måltid. Det er dog en anden sag, hvis man er så heldig at finde svampe, som fint kan være hovedingrediensen i et godt måltid. Ellers kan man starte med at finde brændenælder, som man kan lave suppe på eller måske bruge i en wok. Hvis man skal bruge lidt krydderi, kan man gå efter ramsløg, som har en meget karakteristisk smag af hvidløg. Og det er meget vigtigt, at det dufter af hvidløg, så man ikke forveksler ramsløg med den giftige liljekonval eller planten høsttidløs. 

Man skal aldrig spise en plante, hvis man er i tvivl, om den er spiselig. Man skal være helt sikker på, at man ved præcis, hvilken plante man har fundet. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i planternes kendetegn. Man kan hente hjælp i forskellige bøger og opslagsværker, og appen iNaturalist er også rigtig god. Her kan man tage et billede af planten, og så giver appen et kvalificeret bud på, hvilken art det er. Det er en god idé at starte med at høste et par planter, man kan kende, og så kan man altid bygge flere på efterfølgende.

Man må ikke tage mere, end der kan være i en bærepose. Vi skal huske at høste bæredygtigt, så hvis der kun er én plante tilbage, giver det ikke mening at tage den. Det handler om at give plads til naturen og de mange dyr og insekter, der har hjemme i den. Vi må ikke tømme det spisekammer, som findes i naturen. På offentlige områder må du gerne høste, men på private arealer er reglen, at du kun må tage det, du kan nå fra offentlige stier og områder.

Spiselige planter og svampe du kan gå på jagt efter i maj og juni

  • Stor nælde
  • Almindelig mælkebøtte
  • Ramsløg
  • Tusindfryd
  • Skovmærke
  • Bøgeblade
  • Løgkarse
  • Vandkarse
  • Skovsyre
  • Skvalderkål
  • Strandkål 
  • Løvefod
  • Gederams
  • Almindelig kantarel 
  • Brungul slimrørhat
  • Punktstokket indigo-rørhat