Hans navn giver genlyd på dansegulve over hele kloden. Den verdenskendte DJ og producer, Morten Breum, også kendt som MORTEN, har stået på de største scener i verden. Han har optrådt for millioner og opbygget et brand og en fanskarre, de færreste danske musikere kan konkurrere med. Men hvem er mennesket egentlig bag tatoveringerne, det beach-blonde hår og den store musikalske succes i både ind- og udland?
Tekst: Freja Fredsted Dumont
Foto: Ulla Bjulver Andreasen
Vi møder Morten Breum på Københavns nye, femstjernede hotel, Villa Copenhagen. Et sted hvor kontraster kommer til udtryk i mødet mellem moderne design og velbevarede historiske elementer.
Netop kontraster er også til at få øje på i mødet med den 38-årige Morten Breum, som har erobret hele verden med sine festlige house beats, hårdtslående drops og tunge, rytmiske bas.
Den karismatiske aarhusianer har spillet kæmpestore koncerter i hele verden og samarbejdet med stjerner som David Guetta, Diplo og afdøde Avicii. Selvom han tænder op under nogle af verdens største og vildeste fester, er det ikke Morten Breum, man finder til efterfesten med en cigaret og en drink i hånden. Spiller han lørdag aften, er han også at finde i træningscenteret søndag morgen.
Morten Breum vil være verdens bedste DJ. Han tør drømme stort og arbejder benhårdt for at nå målet. Jantelov er ikke en del af hans ordforråd – men hans fødder forbliver plantet i den østjyske muld.
Angsten som følgesvend
I 2010 melder plakaterne med Morten Breums ansigt på om en udsolgt koncert på
Train i Aarhus. Køen til natklubben er alenlang, og tusinde af forventningsfulde
gæster maser sig frem i håbet om en plads på dansegulvet foran scenen.
DJ-pulten tårner sig op, og snart skal den hjemvendte søn, Morten Breum,
optræde i hjembyen Aarhus, hvor hele eventyret i sin tid startede.
Imidlertid er aftenens hovedperson at finde på sit hotelværelse, liggende i sin seng og ude af stand til at trække vejret ordentligt. Kvalmen og følelsen af utilpashed fylder hans krop. Han er ikke bare almindeligt nervøs inden et show, det her er regulær angst for at stille sig op på scenen foran det hvinende publikum, som råber hans navn. Men han er professionel, og vil for alt i verden ikke skuffe sit publikum.
Da klokken bliver 03.30, spiller Morten Breum sit sidste mix, imens han uddeler highfives og takker det fremmødte publikum. Han bukker ydmygt og lister ud til et hvinende bifald. Publikum fik, hvad de kom for – en fest. Men bag den tilsyneladende selvsikre DJ, gemmer angsten sig stadig.
Bordbøn, disciplin og krudt bagi
Morten Breum voksede op i trygge forstadsrammer i naturskønne og mondæne Skåde Bakker i Højbjerg. Hans forældre var hårdtarbejdende og karriereorienterede, og derfor lå det også i kortene, at Morten Breum, ligesom sine to ældre søskende, skulle gå den akademiske vej.
”Jeg kommer fra en rimelig disciplineret opvækst, hvor tonen til tider kunne være hård. Kristendom spillede en stor rolle, og vi bad Fadervor og bordbøn hver aften. Om søndagen gik vi i kirke, og jeg skulle helst være hjemme inden gadelygterne tændtes. Derfor forstår jeg også godt, at det var svært for min far at acceptere, da jeg som 15-årig sagde, at jeg ville rejse verden rundt som DJ i fremtiden. Han mente, jeg skulle se at få mig et rigtigt arbejde.”
At musikken skulle blive en stor del af Morten Breums liv var dog ikke en kæmpe overraskelse for nogen. Faktisk var det at spille instrumenter og lære om musik en stor del af hans opdragelse, da hans far var en meget dygtig musiker, som mestrede flere klassiske instrumenter lige fra fløjte og klaver til violin og tværfløjte.
”Set i bakspejlet har jeg haft en meget musikalsk barndom. Dengang jeg var barn, spillede min far og jeg en time eller to hver aften. Det var ikke fordi, vi sad og jammede og hyggede os. Det var for at lære at spille. Det handlede om træning og disciplin, og det var meget vigtigt for min far, at jeg lærte musik at kende.”
Morten Breum var et naturtalent, når det gjaldt musikken. Det haltede lidt mere med skolearbejdet. At sidde stille og læse bøger, interesserede ham ikke. Det var meget sjovere at cykle ad forstads-stisystemerne til den lokale fodboldklub, IF Lyseng, hvor han trænede stort set hver dag. Også her startede en stor og lang kærlighedsaffære til byens fodboldhold AGF.
”Jeg var nok et lidt krævende barn med krudt bagi. En glad og meget aktiv dreng, som elskede sport, især fodbold, men som til gengæld var knap så god til at gå i skole. Jeg havde derfor også et meget turbulent skoleforløb, hvor jeg skiftede skole flere gange.”
På trods af Morten Breums manglende interesse for skole, blev det alligevel Kragelundskolen i Højbjerg, der skulle introducere ham for DJ-faget med et kursus i at mikse musik på en DJ-pult.
DJ-debut foran Aarhus’ kommende medicinere
Hver dag efter skole er Morten Breum at finde i ungdomsskolens øvelokaler, indtil han skal hjem og spise aftensmad. Konfirmationsgaverne byttes, og for pengene køber han en DJ-pult, så alle døgnets vågne timer kan gå med at øve.
En gang om måneden stiller han sig på scenen til ungdomsskolefesterne, hvor der hver gang kommer op til 600 mennesker. Han opbygger lynhurtigt en selvtillid, og han kan mærke, at publikum har en ligeså stor fest, som han selv har, når han spiller.
En dag møder 15-årige Morten Breum tilfældigt en kendt aarhus-promoter på en netcafé. Rygtet om Breums festlige optrædener i ungdomsklubben har spredt sig, og promoteren spørger derfor, om Morten kan optræde på en af byens klubber samme aften.
Foran Diskotek DNA i Christiansgade holder busser i stribevis, og snart strømmer det ud med medicinstuderende fra Aarhus Universitet, som skal feste deres rusuge i gang.
Morten Breum har fået lov af sin mor til at være ude den nat, og han tropper op ved natklubben med sine høretelefoner om halsen. Han vil gerne udstråle, at han er en rigtig DJ nu. Inden klokken slår 23, er der tusindevis af mennesker inde på klubben. Med sig har Morten Breum fem plader, som han scratcher og vender, mens publikum anderkender hans evner bag pulten med skrig og skrål. Det er hans første betalte DJ-job, og efter showet er der ikke en flig af tvivl tilbage i ham. Det her er han skabt til.
Efterfølgende spiller han på klubben DNA hver torsdag. Hurtigt kommer den gamle storebæltsfærge Diskotek M/F Broen, som ligger i Aarhus Havn, med på listen. Og lørdag efter lørdag er det Rømer, der lægger lokaler til Morten Breums spirende karriere. Aarhus er besejret, og nu ligger resten af verden for hans fødder.
Anti-jantelov og The City of Dreams
Det var dengang, solarier og DAX i håret var et must. Da bartenderne var begyndt at lange MOKAÏ over disken, og diskoteksgæster skrålede med på Black Eyed Peas’ nye hit ”I gotta feeling”.
Året var 2009 og Morten Breums gennembrud i Danmark blev for alvor skudt i gang, da han i samarbejde med Rune RK udgav hitsinglen ”Højere vildere” og samtidig turnerede land og rige rundt med Nik & Jay. Sammen udgav de tre venner singlen “Domestic”, som blev et kæmpehit og lå nummer 3. på den danske hitliste. Trioen, som udover at smelte pigehjerter landet over, sagde også ’fuck janteloven’ med deres stil og attitude.
”Jeg tror klart, at jeg med Nik & Jay har været en del af en kultur, som har lagt lidt låg på janteloven herhjemme. Vi var en slags forgængere, der gjorde plads til, at man kunne være sig selv.”
I august 2011 havde Morten Breum opnået det, han ville i Danmark. Han trængte til flere udfordringer og til at udleve sit potentiale udenfor landets grænser. Derfor flyttede Morten Breum med sin manager og gode ven, Nima K, til Los Angeles, hvor drømmen om den helt store, internationale musikkarriere skulle forfølges. Netop valget om at flytte sin sikre, succesrige karriere om på den anden side af jorden, ændrede også Morten Breums fars holdning til sønnens karrierevalg.
”Da jeg valgte at flytte til USA, forstod min far for alvor, at jeg ikke bare tog den lette vej. Jeg havde det jo komfortabelt i Danmark, og min karriere kørte som smurt. At jeg rykkede det op for at starte ”på ny” i et helt andet land, det ved jeg, han havde meget respekt for.”
Elektronisk match made in heaven
Beslutningen om at flytte permanent over Atlanten skulle blive Morten Breums adgangsbillet til samarbejder med flere store, internationale navne, give ham spillejobs på de dyre millionklubber og på festivaller rundt omkring i verden, hvor man spiller for mindst 15.000 ad gangen.
I 2016 fik Morten Breum remixet et af sine numre af den svenske, nu affdøde, DJ-legende Avicii. Det skete med sangen ”Beautiful Heartbeat” som blev streamet flere millioner gange, efter at svenskeren havde haft fingrene i det, og efterfølgende varmede Breum op for ham utallige gange ved hans shows.
En anden milepæl blev nået, da Breum begyndte at lave musik med sin gode ven, og nu professionelle samarbejdspartner, den franske DJ David Guetta, som blandt andre har samarbejdet med verdensstjerner som Justin Bieber, Sia, Rihanna og Black Eyed Peas.
”Mit samarbejde med David Guetta har bestemt åbnet nogle nye døre for mig som artist. Jeg har igennem ham fået lov til at vise min lyd og det lydunivers, jeg godt kan lide, til et kæmpestort publikum, som han har med sig. Vi supplerer hinanden supergodt i vores samarbejde, da han er god til sangskriverdelen, hvorimod jeg er bedre til de lidt hårdere klub-elementer. Når de to ting mødes, fungerer det bare virkelig godt.”
Aarhus tatoveret i hjertet
Det ene øjeblik spiller han en udsolgt koncert i Mexico, det næste er han på et fly videre til New York for at optræde. Sidste år krydsede Morten Breum Atlanten 20 gange, men selvom han efterhånden har rejst og optrådt i alle dele af verden, er der ingen byer i verden, som står hans hjerte mere nært end Aarhus.
”For mig vil det bedste publikum altid findes i Danmark. Og specielt i Aarhus. Sidste år spillede jeg i Tivoli Friheden på en rigtig kold og blæsende regnvejrsdag. Alligevel stod der 7000 aarhusianere, og det var helt fantastisk. Det er bare meget specielt for mig at være tilbage i Aarhus. Når jeg spiller her, kommer alle, jeg er vokset op med og kender. Det er bare min by, og Aarhus vil altid have en kæmpe plads i mit hjerte,” siger Morten Breum, mens han smiler.
Fik Breum muligheden for at rykke ét bestemt sted fra Aarhus med sig til sit nuværende hjem i Miami er han da heller ikke et sekund i tvivl om, hvilket sted det skulle være:
”Det skulle helt bestemt være Ceres Arena. Det er meget vigtigt for mig at komme ud og se AGF og følge med i, hvordan det går dem. Jeg følger med på daglig basis, og har et meget stort hjerte til den klub. Når jeg følger med hos AGF, holder det mig samtidig lidt bundet til Aarhus, så det betyder meget for mig.”
Miamis største AGF-fan
Morten Breum sidder på tilskuerrækkerne i Jyske Bank Arena i Odense, hvor det traditionsrige indendørsstævne KMD-Cup skal til at sparkes i gang. Godt 600 AGF-fans har købt billet til stævnet, og der er meldt udsolgt på AGF-afsnittet. Da pausen lyder, begynder der i bedste ”halstævne-stil” at strømme musik ud af højtalerne.
”Beatet er Breum, ja, beatet det boomer.”
Salen fyldes med tonerne fra ’Magnolia’, resultatet af det seneste samarbejde mellem Nik & Jay og Morten Breum.
Da sangen er slut vender alle AGF-fansene på tribunen sig mod Morten Breum, som sidder i hjørnet. De begynder alle at klappe og synge:
”Der er kun én Morten Breum, der er kun én Morten Breum!” De andre fans i salen tilslutter sig fælleshyldningen af den hjemvendte AGF-fan.
Stor men stadig ydmyg
Til en stor koncert i Danmark kommer der mellem 32.000-35.000 mennesker. Men når Morten Breum stiller sig op på scenen med David Guetta, spiller de gerne for omkring 110.0000. Selv for en international anerkendt DJ som Morten Breum, beskriver han det som værende kæmpestort at stå på scenen med Guetta, når de sammen optræder på verdens største festivaller som Tomorrowland og EDC (Electric Daisy Carnival) i Las Vegas.
”At lukke en festival som EDC i USA er noget af det største, man kan opnå i DJ-verdenen. At min optræden med David Guetta tilmed blev live-streamet til over 20 millioner mennesker i verden, det er virkelig stort. Der kunne jeg da også godt mærke, det kildede lidt i maven.”
Heldigvis for Morten Breum forbliver det i dag ved en spændthed, og ikke den deciderede angst, som han i starten af sin karriere kunne føle, når han stod foran et stort publikum. I flere år forsøgte han sig med psykologhjælp, medicin og kampsport for at komme angsten til livs. Ingen af delene virkede rigtigt, indtil han en dag blev introduceret for hypnose.
”Det hjalp stort set med det samme, da jeg påbegyndte et forløb med en hypnotisør. Jeg fandt ud af, at jeg pålagde mig selv et enormt pres, fordi alt skulle være perfekt fra starten. Det var en proces for mig at lære, at man bliver bedre med tiden. I dag føler jeg mig for det meste helt rolig. Jeg tænkte over det sidst, da jeg lavede en livestream fra Tomorrowland, hvor vi sendte live til millioner af mennesker over hele verden. Jeg var urørlig og helt rolig indeni. Jeg kan stadig godt blive spændt, men på en sund måde nu.”
Nej tak til røg, druk og morgenfester
Følger man Morten Breum på de sociale medier – eller har man set et billede af ham i bar overkrop – ved man, at træning og en sund livsstil er vigtige elementer i hans liv. Selvom han har været ude og spille lørdag aften, er han tidligt oppe søndag morgen for at træne.
”Festen er oftest stoppet forholdsvis tidligt for mit vedkommende, og jeg har aldrig rigtig drukket meget eller været til efterfesten. Hvis jeg kan være et supermenneske i min krop, så er det i hvert fald ikke den, der skal stoppe mig, når jeg bliver ældre. Så kan jeg med andre ord fokusere på musikken og gøre mig selv bedre der.”
For Morten Breum handler det meget om, hvordan han bedst muligt kan optimere sig selv, når han står på scenen og udlever sin drøm. Det gælder ikke kun den fysiske form, men også mange andre ting.
”Jeg har ikke tal på, hvor mange nætter jeg har siddet og set videoer med andre DJs. Observeret hvordan de bevæger sig, hvad de gør, og hvordan de taler i mikrofonen. Derudfra forsøger jeg at skabe mit eget ”take” på det.”
Musik nu, kærlighed senere
Det er ikke til at overse, at Morten Breum lever og ånder for det, han laver. At producere ny musik, som folk verden over gider lytter til og stå på en scene, så han kan give tilbage til sine fans.
”Noget af det der gør mig allermest glad, er når, jeg har spillet et godt show og kan mærke, at fansene havde en god aften. Hvis man er passioneret, som jeg er, så er de dage, hvor jeg ikke arbejder mere stressende, end når jeg kommer hjem og har udrettet noget på dagen. Den bedste ferie eller fridag for mig er derfor den, hvor jeg har arbejdet hårdest.”
Kigger man ud i fremtiden, er det heller ikke en kæreste eller familieforøgelse, der ligger øverst på listen hos Morten Breum. Efter halvandet år i et forhold med den tjekkiske skuespiller og model Tereza Kačerová, er Morten Breum for nyligt blevet single igen, og han dedikerer nu 100 procent sin tid til musikken.
”Jeg elsker børn, og er heldig med, at mange folk omkring mig, har børn. Jeg vil da også gerne have kone og børn en dag. Men lige nu er jeg bare så fokuseret på, hvor jeg gerne vil hen med min musik. Hvis jeg møder en kvinde, som jeg forelsker mig i og har lyst til at være sammen med, så er det fantastisk. Men på nuværende tidspunkt er det musikken, der fylder alt for mig,” afslutter Morten Breum.
BLÅ BOG
Navn: Morten Breum
Alder: 38 år
Yndlingsret: Pizza
Favoritfilm: Top Gunn
Sang du kan høre igen og igen: Bob Marley ”Is this love”
Band/artist du godt gad høre live: Metallica
Mest irriterende vane: At jeg ryster med benene, når sidder og jeg taler med folk
Det mest dyrebare, du ejer: Min musikBedste by: Arhus – og det ville jeg også svare til et Københavnsk magasin