Morgenfriske baller på Bellevue

Hver morgen starter Pia Skadhede og Hans Jacob Skadhede dagen med at hoppe en tur i havet. Sådan har det været i mange år. Med tiden har turen på stranden udviklet sig fra blot at være en frisk start til nu at være et morgenbadefællesskab med saltvand i håret og hunde i snor.

Tekst: Ida Østerlund
Foto: Marie Bentzon

Klokken er 05:44 på Bellevue Strand i Risskov. Det er fredag morgen. I de store, hvide patriciervillaer ud til vandet tænder små, orange skær i panoramavinduerne. Dagen er startet for de morgenfriske.

Nogle af de morgenfriske er Pia Skadhede på 55 år og hendes mand, Hans Jacob Skadhede på 62 år. Med deres to hunde, Lilo og DC, kommer de gående i sandet mod badebroen, som troner sig op af vandspejlet. Her dufter af salt, tang og dug.

Silhuetter af hundredvis af måger tegner kruseduller på den brændende himmel over deres hoveder. Solopgangens orangerøde maleri her til morgen vidner ikke om, at vi går en mørkere tid i møde. Tværtimod.Men at vinteren venter rundt om hjørnet, er faktisk også lige meget for Pia og Hans Jacob Skadhede. Hver morgen hopper de i vandet. Uanset årstiden og vejret. Det har de gjort i mange år. Pia Skadhede i 20 år og Hans Jacob Skadhede i 10 år.

”Hver morgen er forskellig og flot på sin måde. Både sommermorgener og snestorme,” siger Pia Skadhede, selvom hun indrømmer, at det nogle morgener er mere fristende at sove videre.

“Men vi har aldrig fortrudt, at vi er gået i vandet. Og vi tror, det har en positiv effekt på vores helbred, for – syv-ni-tretten – vi er næsten aldrig syge.”

Klokken-seks-holdet
Ude på badebroen klæder Pia og Hans Jacob Skadhede sig af. Uden andet end gåsehud på kroppen kravler Pia Skadhede ned ad stigen, mens Hans Jacob Skadhede springer på hovedet ud i Aarhus Bugten. Han vender sig om på ryggen i vandet og plasker af sted. Med benene sparker han i havoverfladen, så dråber sprøjter som fra en bådmotor op i luften.

”Jeg er faktisk ikke morgenmenneske, men nu er badeturen blevet essentiel for at få en god dag,” fortæller Hans Jacob Skadhede, da de kort tid efter er oppe igen.

Der går ikke mange minutter, før der har samlet sig en hel hær af morgenkåber og hunde i snor på badebroen sammen med Pia Skadhede og Hans Jacob Skadhede. Godmorgen bliver der summet og smilt. Hver morgen kommer der flere hold herned for at bade. Det her er klokken-seks-holdet. De nytilkomne, der har smidt morgenkåberne på den sandede bro, står nu klar på badestigen bag Pia Skadhede med bare baller i kø.

“Jeg så så mange brandmænd i går,” siger en rødkindet dame til en anden, mens hun spejder rundt i havoverfladen.

Kaos på kontoret
Morgenbadevennerne, som Pia og Hans Jacob Skadhede har fået her på stranden, er ikke nogen, de mødes med fredag aften over et glas rødvin, fortæller Pia Skadhede. Stranden er deres fællesskab. Og her bekymrer de sig om hinanden.

“I går sov vi lige et kvarter længere, inden vi tog herned. Et ægtepar, som altid kommer samtidig med os, var sådan helt ‘hvor blev I af’, da vi så endelig kom,” griner Pia Skadhede og vifter en våd tot hår væk fra kinden.

”Man plejer at kunne stille ure efter hinanden, så det giver kaos på kontoret, når nogen kommer for sent.”Velvære er ordet
Mens solen ligeså stille kravler op på plads, dukker mennesker op i alle farver og former. Her er ølvomme, appelsinhud, rygdeller og en dame med kun ét bryst. Men det giver man ikke meget for her. Klokken-halv-syv-holdet er nu kommet for at få et koldt gys, inden dagen for alvor tager fat.

Pia Skadhede vinker farvel til dem, som står klar på badebroen ved siden af morgenkåber og Crocs. Hun trasker en tur med Lilo og DC langs vandet. Mens hun går tur, smutter Hans Jacob Skadhede hjem. Han har kaffen klar, når hun er tilbage. Sådan er aftalen.

“Det er jo en pragtfuld måde at starte dagen på. Søde mennesker, solopgang, hav og gåtur. Jeg bliver rolig og afslappet,” siger Pia og tygger lidt på den.

“Det er velvære. Velvære, ja, det er ordet.”