Min passion for rulleski

Knud Overgaard Nielsen er formand for Aarhus Skiklubs langrends afdeling. Med vind i håret og røde kinder har han rullet Aarhus og omegn tynd på rulleski og deltaget i flere internationale langrendsløb. Rulleski har tidligere været et supplement til langrend, når sneen blev til nyslået græs i sommermånederne, men er efterhånden blevet en selvstændig sport, som dyrkes over hele Danmark.

Tekst og Foto: Mari-Louise Pedersen

 

MIN INTERESSE STARTEDE, da jeg i sin tid blev gift med en nordmand. Hun var fra en lille by nær Lillehammer, og her fik jeg øjnene op for Birkebeiner Løbet, som er et norsk langrendsløb. Jeg begyndte på rulleski og langrend på et lidt mere seriøst plan omkring år 2000 og blev virkelig fanget af det. Birkebeiner Løbet rumsterede stadig i hovedet efter mange år, og i 2003 fik jeg endelig købt et par nye ski, og besluttede mig for at deltage.

MAN KAN IKKE KOMME TIL SÅDAN ET LØB uden at være forberedt, men man bliver nødt til at være i god fysisk træning, så jeg begyndte at løbe mere og med den voksende interesse, blev jeg medlem af Aarhus Skiklub. Her har jeg lært en masse og er blevet væsentligt bedre. Det har også været inspirerende at komme ind i et miljø med folk, der har samme interesse, som jeg selv.

 

I KLUBBEN RULLER VI søndage og tirsdag aften. Mange dyrker det som supplement til langrend, for at holde formen om sommeren, men det er efterhånden også blevet en selvstændig disciplin. Vi mødes i klubben, og så kører vi rundt i området og naturen omkring Aarhus. Det bliver ofte en tur på omkring 27 km. Det er en god søndagstur.

 

LIGESÅ SNART, DER ER LIDT SNE, så kører vi også spor op på golfbanen. Sidste år kørte jeg et par gange i Mols Bjerge, for der er der et fantastisk terræn. Vi har også rigtig gode forhold i Rolf Skove, når der er sne deroppe. Det er virkelig terræn kørsel. Det er næsten som at være i Norge.

 

DET ER EN MEGET KONDITIONSKRÆVENDE SPORT, hvor man bruger hele kroppen. Man bruger alle musklerne, og det er derfor en mere komplet træning end løb. Det giver heller ikke knæskader på samme måde som løb, fordi det er meget glidende bevægelser, hvor man ikke på samme måde får stød op igennem kroppen, som man gør ved løb.

JEG LØBER MINDST 50 KILOMETER om ugen. Det at komme ud i naturen en søndag med strålende sol, gode venner, frisk vind og et strålende udsyn, er helt fantastisk. Naturoplevelsen er en stor del af det, og især når man er afsted på sne. Vi har også en sauna i klubben, og når man kommer derind efter man har løbet 30 kilometer og anstreng sig, så har man det godt.

 

EFTER AT HAVE VÆRET BESTYRELSESMEDLEM af Aarhus Skiklub i nogle år, er jeg nu formand for Langrends Afdelingen, som omfatter omkring 100 medlemmer ud af de cirka 300 medlemmer, vi har i Aarhus Skiklub. Det er ikke alle, der er med til de fælles aktiviteter i hverdagen, men der er mange, som er med til konkurrencer og løb på rulleski rundt omkring i Danmark. Blandt andet deltager mange i VestCup. Der er også mange, der tager med til internationale langrendsløb som Vasaløbet i Sverige og Birkebeiner Løbet i Norge.

DER ER OGSÅ DM I RULLESKI, og det tager vi til sammen i klubben. Vi deltager også i DM i langrend, tager samlet til Vasaløbet og arrangerer også en tur til Birkebeiner i Norge. Jeg har selv vundet et par medaljer til DM, men ikke i internationale løb, der er der lang vej igen. Selv blandt 70+ er der tidligere verdensmestre, og de er ikke til at følge med.

 

I KLUBBEN HAR VI FORSØGT OS MED SKISKYDNING, og det vil vi gerne vil gøre mere ved. Vi har også hele tiden begynderhold til rulleski og tager hele tiden imod nye medlemmer. Jeg står også for noget undervisning i rulleski i skolerne, som er udsprunget af den nye skolereform, hvor man forsøger at få mere bevægelse ind i undervisning. Så nu har vi udstyr, så vi kan undervise en skoleklasse.

STØVLERNE ER DE SAMME, som dem man bruger på langrendsski. Og derudover skal man have rulleski, stave og en cykelhjelm for at starte på sporten. Til løbene skal man også have nogle beskyttelsesbriller, for at beskytte sig mod spidserne fra stavene. Og i vinterhalvåret, når det er mørkt, kører vi med lys og sikkerhedsvest, så man bliver set i trafikken.

 

Rulleski i Aarhus Skiklub

  • Klubben ruller hver søndag og tirsdag aften
  • Klubben har klubhus i Højbjerg
  • Klubben tilbyder både fri og fælles thorax-træning i klubhuset
  • Thorax-traineren er en effektiv træningsmaskine, oprindeligt udvikles til skiatleter, men bruges også ofte af triatleter.
  • Klubben deltager i flere større løb blandt andet rulleskiløbet VestCup i Danmark og langrendsløbene Vasaløbet i Sverige og Birkebeiner Løbet i Norge.