Jeg var der dengang: Rockikonerne spillede koncerter i Vejlby-Risskov Hallen

The Rolling Stones, Paul McCartney & Wings, Jimmi Hendrix, The Who og Deep Purple. Det er blot nogle få af de helt store musikartister, der har lagt deres vej forbi Vejlby-Risskov Hallen i 1970’erne. Her spillede de for blot 4.000 mennesker og til en billetpris på fire flade tiere. Mød Lars Felby, der som helt ung startede som studiemedhjælper, og som fem årtier senere er direktør i hallen. Han har oplevet hundredvis af koncerter med historiske musikikoner, som han ofte kom helt tæt på.

Tekst & foto: Alexander Loft Birkmose

Jeg har måske været til 200 koncerter i Vejlby-Risskov Hallen gennem tiden. Jeg har ført projektører, været i operatørrummet, fulgt artisterne backstage og stillet scene og lydudstyr op. Jeg startede i Vejlby-Risskov Hallen som 16-årig som studiemedhjælper, og vi vi fik tre pilsnere til hver koncert, som vi gerne måtte drikke under selve koncerten.

Dagen før de store koncerter strømmede der mennesker til fra forskellige dele af landet. Der var mange lykkeriddere, som håbede på at få et lille glimt af deres idoler, og der kom også mange groupies af kvinder. Jeg har mødt flere af kunstnerne, hvor jeg lige fik en kort snak med dem. Der var ikke noget hovskisnovski over størstedelen af dem. Vi sneg dem fra den ene bygning under jorden og over til hallen. Det var hverken med politi eller sikkerhedsvagter, som man ser i dag, og det gik egentlig ganske fornuftigt.

Jeg husker især koncerten med Paul McCartney & Wings i 1972. Vi startede dagen før, hvor der ankom tre store containerlastbiler med enorme mængder udstyr. Jeg har aldrig før eller siden set så meget udstyr. Der var faktisk ikke plads til ret meget publikum med den sceneopsætning. Til koncerten var hallen helt fyldt, og der var en rigtig god stemning. Der var reminiscenser fra The Beatles. På det tidspunkt håbede man, at The Beatles blev genforenet. Det var en blanding af nostalgi og Paul McCartney, der forsøgte at præsentere noget nyt.

Nogle af de sjoveste at have besøg af var Dr. Hook. Da vi fik deres ’rider’ før koncerten, var det ikke alkohol, der manglede. De for vildt i gangene på vej til scenen, og de havnede i stedet i garderoben og på publikums toilet, før vi fik dem tilbage igen. Både med og uden tøj på, for nogle af dem havde smidt tøjet i mellemtiden. Det var vældig festligt.

Det var kæmpestort med koncerterne, men for mig selv blev det også hverdag, for mange af de store navne kom her jo flere år i træk. Musik havde aldrig rigtig fyldt hos mig personligt, men det betød også, at jeg havde en professionel distance til tingene. Min reaktion var mere: ”Nå, er de store?” For mig var det vigtigste at få tingene til at køre under koncerterne.

Når jeg i dag fortæller om de store koncerter i hallen, er der to forskellige reaktioner. Den ene reaktion er: ”Der var jeg sgu da også. Kan du huske den og den koncert?”. Den anden reaktion er med åben mund og polypper hos især yngre mennesker, der siger: ”Gud, har du set dem?” De er virkelig overraskede over, at der har været så store navne her i hallen. Nogle af kunsterne fra dengang er stadigvæk aktive og store navne den dag i dag.

Vejlby-Risskov Hallen

  • Vejlby-Risskov Hallen blev indviet i 1969. 
  • I Hal 1 er der plads til 1.152 siddende tilskuere.
  • I dag er Vejlby-Risskov Hallen hjemmebane for Danmarks bedste basketballhold Bakken Bears.
  • Til de store rockkoncerter i 1970’erne var der ofte 4.000 stående publikummer.
  • Artister som Jimi Hendrix, The Who, The Rolling Stones, Paul McCartney & Wings, Deep Purple, Rod Stewart, Cliff Richard B.B King, Duke Ellington har spillet koncerter i Vejlby-Risskov Hallen.

Jeg var der dengang …
Vi skruer tiden tilbage for at opleve et historisk øjeblik set gennem øjnene på en aarhusianer, der selv var til stede.