I medgang og shitstorm – til døden os skiller

Malou Lassen og Alex Andersen er gift, men med den parentes, at de begge dater andre. Det kan for mange være svært at forstå – især når parret stiller sig frem på landsdækkende TV og fortæller om deres atypiske forhold. Så svært, at de må affinde sig med at være gift i medgang og shitstorm.  

Tekst: Mads Hørkilde
Foto: Christoffer Åberg

”Hvem melder sig til at læse det her op for de andre?”

27-årige Alex Andersen rækker uden tøven sin hånd i vejret og træder frem mod sin tutor.

”Det kan jeg godt,” svarer han uden bekymring. 

Der er ikke andre af Aarhus Universitets førsteårs jurastuderende, der melder sig. Han stopper sin t-shirt ned i bukserne, retter på bæltet og skyder brystet frem. Han kører en hånd gennem det kastanjebrune hår, inden han træder op foran det fyldte auditorium. Alex Andersen kigger ned på den lille lap papir med digtet og begynder ufortrødent sin recitation. 

Til at begynde med går det strålende. Folk griner og har det sjovt. Det er det, der er meningen med introarrangementerne på Alex Andersens nye studie. Undervejs går det op for ham, at hans tilhørere er begyndt at hviske til hinanden. Det spreder sig som en steppebrand fra den ene række til den næste. Enkelte af Alex Andersens nye medstuderende peger endda ned på ham, mens de hvisker til sidemakkeren. 

Der går et sug gennem Alex Andersen, og den fremskudte brystkasse synker sammen. Det går op for ham, at mange af hans medstuderende genkender ham.

”Det var virkelig ubehageligt. Jeg følte mig som et dyr i zoo, som var til for deres underholdning,” fortæller Alex Andersen. 

Fra den dag vidste alle på studiet, hvem han var.

En skævvridning af virkeligheden
I oktober måned i år blev Malou Lassen og Alex Andersen gift. En Google-søgning på ”Malou Lassen og Alex Andersen gift” giver 50.900 hits på under et halvt sekund. Det unge pars liv har været emne for massiv dækning lige siden de i 2018 stod frem om deres åbne parforhold i DR’s program ”Ku’ godt må godt”.

Dokumentarprogrammet skulle vise, hvordan det var at leve i et åbent forhold, hvor det var tilladt at date med andre end sin faste partner. Et sådant forhold havde Alex Andersen og Malou Lassen haft i godt og vel et år, da DR ringede til dem. 

”Vi syntes, det lød som en rigtig god ide, fordi vi gerne ville være med til at inspirere andre,” forklarer Alex Andersen. 

Efter mange uger med optagelser bliver programmet sendt. Det er først da, at det går op for parret, at tilrettelæggeren af programmet har klippet så meget i det videomateriale, der var til rådighed, at parret ikke længere kan genkende sig selv. 

Under optagelserne blev parret blandt andet bedt om at optage sig selv, når de var på date sammen. Malou Lassen og Alex Andersen siger, at de optagelser, som de har optaget af dem selv og overdraget til DR, er blevet brugt som dækbilleder i en helt anden sammenhæng. 

”Det er virkelig tæt på at være kontraktbrud. Det er overhovedet ikke det, vi sagde ja til,” siger Malou Lassen. 

Alex Andersen og Malou Lassen overvejede længe, om de skulle tage juridisk handling mod DR, men besluttede til sidst, at de ikke ville gå ind i en kamp med Danmarks Radio. De valgte i stedet at stå frem i blandt andet B.T. for at forklare deres situation. 

Handlingslammet og nedværdiget
Malou Lassen er på vej til skole, da en gruppe unge drenge råber efter hende. Hun har musik i ørerne, så hun hører ikke, hvad de siger. Hun stopper på sin cykel og fjerner sine hvide høretelefoner fra ørerne. 

”Der er hun!”

Før Malou Lassen kan nå at svare eller gøre noget, flyver et cigaretskod gennem luften. Hun sætter fødderne i pedalerne, men når lige at se, at skoddet bliver efterfulgt af en spytklar. Malou Lassen skynder sig til time på universitetet, hvor drengene måske også har deres daglige gang. 

”Det er på mange måder enormt nedværdigende og utrygt,” fortæller hun. 

Malou Lassen følte ikke dengang, at hun kunne stille noget op mod drengene, fordi de nok allerede havde en klar opfattelse af, hvordan hun var som menneske.

”Jeg følte mig enormt handlingslammet. Mange har set mig i programmet som værende dominerende, og jeg har ikke lyst til at kaste benzin på deres bål ved at irettesætte dem.”

Udstillet på de sociale medier
Mediernes dækning af parret siden programmets udgivelse har været en blandet fornøjelse. Alex Andersen og Malou Lassen har oplevet både positive og negative reaktioner på deres åbne forhold.

”Der har været mange forskellige reaktioner,” siger Alex Andersen og forklarer, at selv om langt de fleste har været positive, så har der været enkelte situationer, som har været decideret ubehagelige.  

Malou Lassen giver sin ægtemand ret. Især starten på et nyt studie har været svært for parret, som læser henholdsvis statskundskab og jura på Aarhus Universitet.

”Det har til tider været nederen at starte på et nyt studie, hvor alle ved, hvem vi er, inden vi er startet,” siger hun. 

Det er specielt på de sociale medier, at parret har kunne mærke folks negativitet mod dem. På Facebook har parret kunne følge med i kommentarspor til de videoer, DR har lagt op. 

Kommentarer som: ”… hun er simpelthen til at få det dårligt af…””… de er jo snotdumme at høre på…” og ”… de opfører sig som dyr…” er de første kommentarere, der springer i øjnene, når man scroller gennem kommentarsporet på DR’s Facebook-side. 

På mediet Jodel, hvor brugere kan skrive og dele opslag anonymt, har parret oplevet, at deres adresse er blevet delt. 

”Det er selvfølgelig ubehageligt i sig selv,” forklarer Malou Lassen.

”Det værste er dog, at der er nogen, som kender os, der har delt vores adresse med resten af verden.”

Inspiration for andre
Bagsiden af Alex Andersen og Malou Lassens berømmelse har været til at tage og føle på. Alligevel så forsætter parret med at stå frem i alle former for medier og fortælle om deres forhold. På Malou Lassens Instagram-profil kan man således også følge med i parrets hverdag. 

”Det er vigtigt for os at vise verden et alternativ til, hvordan parforholdet opfattes traditionelt,” siger Malou Lassen, som ikke tror på et monogamt forhold.

Den tabuisering, som har været forbundet med det at leve i et åbent forhold, har været en af grundene til, at de valgte at stå frem. 

”Der fandtes jo ikke bare en lærebog, hvor man kunne slå op under åbne forhold, og finde svaret på, hvordan sådan et fungerer,” griner Alex Andersen.

”Det er derfor, vi gør det her. For at sætte et eksempel for andre.”

Der er heller ingen tvivl om, hvis man spørger Malou og Alex, at deres optræden på TV og sociale medier, har været med til at sætte alternative parforhold på dagsordenen blandt danskerne. 

”Vi kan jo se, at det er noget, folk har fået øjnene op for,” siger Malou Lassen. 

Det er meningen, at folk skal have en mening
Når Malou Lassen og Alex Andersen bliver genkendt på gaden i Aarhus, er det svært at vide, hvilken opfattelse folk har af dem – de kan aldrig sige med sikkerhed, om det bliver en positiv eller negativ oplevelse på forhånd. 

Selvom de positive oplevelser vejer tungest på vægtskålen, har enkelte dårlige oplevelser sat sine spor hos parret. 

”Man kan da godt frygte folks tanker en gang imellem,” siger Alex Andersen. 

”Jeg tror, der er mange, der dømmer os på afstand.”

Dommen har til tider vist sig at være hård for Malou Lassen og Alex Andersen, men parret holder fast i, at de ikke fortryder deres optræden i hverken TV eller aviser. 

”Folk må rigtig gerne have en mening om os. Det håber jeg da, at de har. Det er jo derfor, vi gør det her, så folk kan blive klogere på, hvad et parforhold også kan være,” siger Malou Lassen. 

Hvisken i krogene, dømmende blikke og endda spytklatter er en del af det at stå frem om noget så ømtåleligt som kærlighed. Malou Lassen og Alex Andersen har valgt at sige ja til hinanden på trods. 

Hvad betyder polyamori?
Polyamori er den officielle betegnelse for et åbent forhold. Det handler om at have flere samtidige kærlighedsforhold, som alle involverede er bekendt og indforstået med. Der stræbes efter længerevarende, tillidsfulde forhold, som normalt (men ikke nødvendigvis) inkluderer sex. Folk, der emotionelt er i stand til at føre den slags forhold, betegner sig selv som “polyamourøse”, ofte forkortet “poly”.

Kilde: Foreningen Polyamori Danmark