Byg UDENFOR er et projekt, som giver hjemløse muligheden for at bygge sit eget hus. De første seks huse står snart færdige, og initiativtager Kim Kromann håber på, at de inden jul får en aftale med Aarhus Kommune, om hvor de kan stå.
Tekst: Kasper Bøgsted Kristensen
Foto: Birthe Vembye
For en del år siden blev Steen ramt af en skilsmisse og måtte gå fra hus og hjem. Eftervirkningerne gjorde, at han ikke følte sig tilpas i en lejebolig. Han fandt i stedet et nedlagt bondehus nær Odder, som han siden har delt sammen med rotterne. Men der går ikke længe, før han kan forlade bondehuset til fordel for et splinternyt hus. Et hus, som han selv har været med til at bygge.
”Efter at have hørt om projektet Byg UDENFOR ude i byen kom jeg forbi og fik en stilling som pedel. Det var i april sidste år, og siden har jeg været med til at bygge husene herude,” siger Steen, som er en af de hjemløse, der er ved at bygge sit eget hjem.
Huset er ikke til at overse med sin orange farve. Steen peger på huset, og fortæller at det er hans. Smilet breder sig på hans læber. Potteplanter pynter foran hoveddøren, hvor en af de andre i projektet sidder og arbejder med nogle ledninger. Derfor fortsætter Steen til bagdøren.
Begge døre er af glas og giver, sammen med de andre vinduer, et naturligt lys i boligen, der får den til at virke større end de 18 kvadratmeter, som Steen måtte begrænse sig til. Han tegnede sammen med arkitekter fra Monstrum selv huset og fortæller, at formen på det runde vindue bagerst i rummet var hans beslutning. Det giver lys over stolen, hvor han tager plads. Her sidder han komfortabelt og kaster et kærligt blik rundt i sit selvbyggeri.
”Jeg indretter det hele selv. Jeg håber snart at få et lille køleskab og nogle kogeplader,” siger han.Husene er farverige og flytbare
Steens hus er ét ud fire huse, som de hjemløse har været med til at bygge sammen Monstrum, der er kendt for at designe og bygge tematiske legepladser. Monstrum gav materialerne sammen med otte tømrer og tre arkitekter i tre uger og fik skabt fire farverige huse. Et i bladgrønt, et i gult, et i mørkerødt og Steens hus i orange. De står nu i grønne omgivelser på projektets byggegrund ved Sylbækvej tæt ved Brabrandsøen, men forhåbentligt finder de snart deres plads i Aarhus Centrum, så de hjemløse kan flytte ind.
”De første skulle gerne flytte ind inden jul. Fire af husene er færdige, og vi venter kun på at få en aftale med Aarhus Kommune, om hvor de kan stå. Når den er landet, kan vi komme videre,” siger Kim Kromann, der er initiativtager og sjakbajs i Byg UDENFOR og har arbejdet med udsatte, siden han startede som socialrådgiver for snart 30 år siden.Husene er flytbare. De er designet, så de kan transporteres af en lastbil. De første fire huse blev bygget i København og kørt til Sylbækvej tæt på Brabrand. De er flytbare, fordi de skal kunne stå på en midlertidig byggegrund. Når grunden skal bebygges, skal de finde et nyt sted.
På den måde er de fri for at købe deres egen grund, og det kan spare dem mange penge. Det betyder også, at de hjemløse kan tage husene med sig, hvis de ønsker at slå sig ned et andet sted. Det, mener Preben Brandt er vigtigt. Han er stifter og bestyrelsesformand i projekt UDENFOR, som er organisationen, der, sammen med Kim Kromann, startede Byg UDENFOR.
”Husene skal ligge i klynger i Aarhus, så der bliver et naturligt fællesskab om det at bo i husene. Men hvis de har lyst til at tage huset med sig et andet sted hen, så skal det være en mulighed,” siger han.
Fællesskabet spirer på Sylbækvej
Steen lukker døren til sin bolig. Han trasker forbi det gule hus og ned i bunden af byggegrunden. Her åbner der sig en have, hvor de hjemløse i fællesskab dyrker grøntsager som porer og hvidkål. Det er et af Steens fortrukne områder ved Sylbækvej med udsigt udover Brabrandsøen.
Nogle ønsker ikke at have en bolig, andre drømmer om at få en toværelses lejlighed, og så er der dem, som gerne vil have en uforpligtende måde at bo på. Det er dem, vi bygger til.Preben Brandt, stifter og bestyrelsesformand i projekt UDENFOR
Når grøntsagerne er klar til at blive spist, bliver de tilberedt i køkkenet ved byggegrunden. I dag er køkkenet i en skurvogn, som også er et kontor. Andre dage er det i en flytbar café, der tager form i en sort container. Men alle dage er der mad for dem, som kommer på Sylbækvej.
”Vi bygger levefællesskaber, hvor folk må være med og bliver hørt. Hjemløse kan utroligt meget. Man skal være meget stærk for at kunne sove på gaden,” siger Kim Kromann.
Udover de fire huse, som nu står færdige, er der ved at blive bygget to mere. Samtlige seks huse er unikke, så de passer til dem, der skal bo i huset. Huslejen kommer til at beløbe sig til cirka 1.400 kroner om måneden, og står det småt til med pengene, kan man bidrage på anden vis. Husene er til låns, så hvis Steen en dag flytter ud, vil hans hus give en anden hjemløs tag over hovedet.
”Hjemløse er meget forskellige mennesker med forskellige problematikker. Nogle ønsker ikke at have en bolig, andre drømmer om at få en toværelses lejlighed, og så er der dem, som gerne vil have en uforpligtende måde at bo på. Det er dem, vi bygger til,” siger Preben Brandt.Kontoen er snart tom i Byg UDENFOR
Steen går ind i garagen, hvor det sidste hus er ved at blive bygget. Alt er af træ. Skellettet, isolationen, facaden og gulvet. Han går om bag huset og peger på en bordplade, som en af de andre hjemløse selv har bygget. Han taler entusiastisk om, hvor genialt og inkluderende projektet er. Men når det kommer til fremtidsudsigterne, så falder blikket mod gulvet.
Byg UDENFOR er funderet af FEAD-midler, som er en EU-fond til materiel assistance for udsatte. De fik tre millioner for to år siden, men til marts næste år er kontoen tømt. Hvis de ikke finder en ny bevilling, er der derfor en risiko for, at de seks huse, der efterhånden står færdige, bliver de eneste seks huse, som Byg UDENFOR får sat op.
Kim Kromann og Preben Brandt arbejder hårdt på at skaffe nye midler. Kim Kromann har en ambition om at bygge 2.000 huse over ti år til de 6.635 hjemløse, der er i Danmark. Preben Brandts ambitionsniveau er lidt lavere, han håber på at kunne bygge ti huse om året.
Men får de ikke en ny bevilling, skal det ikke stoppe hjemløse fra fortsat at bygge egne boliger. Byg UDENFOR er ved at udforme en byggemanual sammen med Arkitekter Uden Grænser, så andre nemt kan gøre dem kunsten efter. Byggemanualen vil de give ud gratis.
”Hundrede unge kan bygge hundrede huse på hundrede dage. En ung kan bygge sit eget hus sammen med en kammerat på tre måneder. Vi bygger med kapsav og boremaskiner, ikke store løftekraner og maskiner,” siger Kim Kromann.Det er okay at drømme stort
Kim Kromann og Preben Brandt startede projektet op for to år siden, fordi de syntes, der manglede handling. Kim Kromann forstår ikke, at man kan bygge højhuse og lange broer, men man kan ikke bygge hjem til hjemløse. Derfor tog han hammeren i egen hånd og gik fysisk til værks.
I dag er der et par tømrer ansat på deltid og en anden gadeplansmedarbjeder, som skaber kontakt til hjemløse, udover Kim Kromann i Byg UDENFOR. De hjemløse, som vil være med i projektet, bidrager også med det, de har overskud til. Steen er pedel, andre står i caféen. Der kommer en ti-stykker på Sylbækvej hver dag.
Der er ingen grænser for, hvor stort man må drømme, når de hjemløse skal designe sit eget hus. Drømmene forsøger de at realisere, og på de fleste huse er der nu en tagterrasse. Steens øjne lyser op, når han fortæller om planerne, han havde for sit hus, som han glæder sig til at flytte ind i.
”Jeg ville have en hems, en skuffe til en hund og en trappe til tagterrassen. Det var ikke alt sammen muligt. Men jeg synes, det er et genialt smukt hus,” siger han og smiler bredt.
Hjemløshed i Danmark
- Antallet af hjemløse i Danmark er steget med 33 procent over de seneste otte år.
- I Aarhus er stigningen på 65 procent i samme periode.
- Hver tiende hjemløs sover på gaden, i trappeopgange eller lignende.
- Antallet af unge hjemløse i Danmark er fordoblet over de seneste otte år.
Kilde: VIVE-rapport: Hjemløshed i Danmark 2017
Projekt UDENFOR
- Projekt UDENFOR blev stiftet af Preben Brandt i 1996 som projekt Posefolk.
- Café UDENFOR – flytbar café i Aarhus, som hjemløse kan nyde godt af og blive en del af.
- Den Mobile Café – skaber kontakt og giver mad og drikke til hjemløse i København.
- Byg UDENFOR – et arbejdsfællesskab i Aarhus, hvor hjemløse bygger egen bolig.
- Transitprogrammet – hjælp med hjemrejse til udsatte, udenlandske hjemløse.
- Projekt Locker Room – et simpelt opbevaringsrum til hjemløse i København.