Historien bag Væksthusene

Når du besøger væksthusene i Botanisk Have, kan du bevæge dig igennem intet mindre end fire klimazoner. Det har besøgende haft mulighed for i mere end fem årtier. Gennem tiden har væksthusene gennemgået store forandringer, men hvad er egentlig historien bag byens jungle?

Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Science Museerne

Idéen spirrede
I 1963 blev Botanisk Institut oprettet ved Aarhus Universitet, og året efter anmodede instituttet om at oprette væksthuse i Botanisk Have. Det accepterede Aarhus Kommune, som stillede grunden gratis til rådighed, mens universitetet skulle sørge for, at offentligheden gratis kunne besøge væksthusene.

Højt palmehus
Væksthusene i Botanisk Have blev opført i 1969-1970 af arkitekterne C.F. Møller og U. Bak. Det eksotiske hus strakte sig over cirka 2.000 m2 fordelt på fem sammenhængende væksthuse, hvor der blandt andet blev bygget et 18 meter højt palmehus. 

Stort tilløbsstykke
I 2010 lukkede Aarhus Universitet ned for væksthusene i en længere periode, fordi bygningerne skulle renoveres og udvides med cirka 1.000 m2. Genåbningen af væksthusene blev forsinket, og inden officielle åbning havde gæster dog mulighed for at kigge indenfor i det nye væksthus, og det benyttede intet mindre end 70.000 mennesker sig af. Det var en fordobling af væksthusenes normale årlige besøgstal før genåbningen.

Moderne rammer
I 2014 blev væksthusene officielt genåbnet, og med udvidelsen blev der plads til et nyt tropehus. Det gamle palmehus blev omdannet til formidlingscenter med foredragssal, udstillingslokaler og café. Formidlingscentret skal blandet sætte fokus på nutidens miljøudfordringer.

Junglen i midtbyen
Tropisk temperatur, 80 procents luftfugtighed og højtalere med tropelyde giver en illusion af at bevæge sig rundt i en rigtig jungle. Men udover de mange tropiske planer, er det faktisk kun fisk og sommerfugle, som gæsterne støder på.

Fire klimazoner
Foruden Tropehuset består væksthusene også af Middelhavshuset, Ørkenhuset og Bjergskovhuset. Har man lyst til at besøge væksthusene er der fri entré for alle, ligesom der altid har været i de over fem årtier, som væksthusene har eksisteret.

DET’ FRA AARHUS, IK’Å!
Vi sætter fokus på ting, der har rod i byen. Denne gang fortæller vi om Væksthusene, som har ligget i Botanisk Have i over 50 år.