Gruppo Sportive Velopresse
Birthe Vembye

Grappa, gas, gadeløb og galante gentlemen

Det handler om kærlighed til cykelsporten, flotte ryttere, fest, drama, damer og grappa, også i drikkedunken. Aarhus Panorama tog på træningstur med IL DOTTORE og Kim Kix fra cykelholdet Gruppo Sportivo Velopresse.

Af Mille Marie Christensen

”Vi har en god plan, som involverer en bil, en cykel, en megafon, dig og en fotograf, ok?” Sådan skriver sportsdirektøren i en sms en håndfuld dage før, vi har aftalt at mødes på Allé Caféen på Frederiks Allé klokken 13 en dag i juni. Men da fotografen og jeg træder ind på ovennævnte beverding til den aftalte tid, er der ingen mænd i cykeltøj. Kun stamgæster, hvoraf en insisterer på at købe en cola til mig og en danskvand til den kvindelige fotograf. Dem når vi kun at sippe til, inden sportsdirektøren ringer. ”Stil jer lige udenfor, så samler vi jer op,” siger han.

Kort efter ruller en gul kassevogn op foran Allé Caféen. På passagersædet sidder holdkaptajn Kim Kix i holdets officielle cykeldragt, der består af en orange og sort trøje, sorte bukser og gule og hvide sokker med holdets navn påtrykt. På chaufførsædet sidder IL DOTTORE (sportsdirektøren) iført skjorte og blazer.”Kim skal lige have en is, inden han skal ud at køre, så han kan få lidt energi. Det plejer vi at gøre,” siger sportsdirektøren og standser foran kiosken overfor indgangen til Tivoli Friheden.”En classico,” råber Kim ud af vinduet, og direktøren kommer tilbage med en Cornetto Classic-isvaffel.

”Den bedste industriproducerede is, man kan få,” siger Kim Kix, der er selvbestaltet kaptajn for et hold, hvor man ikke er dikteret af en stram kostplan, men gerne drikker grappa dagen før et løb, som man selvfølgelig slutter af med rødvin direkte fra drikkedunken.

Masser af henvendelser
Mens Kim Kix fortærer isvaflen, og vi kører mod syd, fortæller han om en ny rytter, der for nylig er kommet på Gruppo Sportivo Velopresse. Et hold, der i øjeblikket består af 14 nøje udvalgte ryttere, blandt andre tidligere sportsdirektør Brian Holm og tidligere rytter hos Team Saxo-Tinkoff Anders Lund.

”Når de professionelle cykelryttere går på pension, og Bjarne (Riis, red.) ikke længere giver dem løn, så kommer de til os,” siger kaptajnen og fortsætter: ”Vi får masser af henvendelser fra ryttere, der gerne vil på holdet. Men de skal kunne tilføre holdet noget nyt.  Som vores nye rytter Löwenstein, der kom med, fordi han har sådan et flot navn, og fordi det er hans opgave at blive smidt ud fra alle løb.”

Kim Kix og sportsdirektøren er dem, der med sikker hånd på styret bestemmer, hvem der kommer med på G. S. Velopresse. ”Vil man i betragtning, så skal man aflevere en håndskrevet ansøgning sammen med passende bestikkelse, det er vigtigt, på Street Coffee i Brammersgade,” siger sportsdirektøren. ”Og her har vi allerede sorteret en del fra. Det med at skrive med blyant eller fyldepen, det kan folk ikke mere. De tror, at de kan slippe af sted med at skrive en mail,” siger sportsdirektøren og ryster på hovedet.

Derfor får langt de fleste ansøgere afslag. De, der kommer på holdet, skal underskrive en kontrakt.  ”Der står noget med at holde døren for damerne, se ordentlig ud og altid give drikkepenge, især til kvindelig servering,” fortæller Kim Kix, der nu har færdiggjort sin Cornetto. Så er vi ved Jelshøj i Skåde,det højeste punkt ved Aarhus. Kaptajnen stiger op på cyklen. Han får en peptalk af sportsdirektøren, der skubber ham i gang. Vi sætter os til rette i bilen, og direktøren tjekker, at båthorn og megafon er ved hånden.

Markerne er gule og grønne, det er varmt, og det kører godt for kaptajnen, der overhaler et par motionister i cykeltøj.

Kendt ansigt
Vi kører foran, bagved og op på siden af rytteren, for at fotografen kan få de bedste billeder. Da vi når Mårslet, får sportschefen øje på et kendt ansigt. ”Det er en af vores venner fra Saxo Bank. Det er Chris (Juul-Jensen..red). Han har lige kørt Giro d’Italia,” udbryder sportschefen, peger mod en rytter foran i gul cykeltrøje og dytter med hornet.

Efter en indledende snak bliver Chris og kaptajnen enige om at køre videre sammen og fortsætter ud over bakkerne, mens sportsdirektøren beretter lidt mere om holdets ryttere. ”Vores nye rytter er Basel. Vi kalder ham sprinteren fra Kuwait. Han er 13 år, bor i Gellerup og er busbarn på Fjordsgades Skole. Han vil bare væk fra balladen derhjemme og ud at cykle, som han er god til,” fortæller sportsdirektøren. G. S. Velopresse består af ryttere bosiddende i både Aarhus, København og Italien. 

”Hvert år i november inviterer vi alle rytterne til julefrokost i Aarhus. Vi begynder altid med en middag på frokostrestauranten Guldtoppen i Åbyhøj, der serverer klassiske frokostretter, og så tager vi videre derfra,” siger sportsdirektøren.

Kedelig ring
Så sidder vi der i bilen og taler vi om fest, sportsdirektørens og kaptajnens begejstring for grappa og dopingsnakken, der har samlet sig som en kedelig omklamrende ring omkring dansk cykelsport til sportschefen store irritation. ”Cykelsporten er gået til i dopingsnak. Vi vil gerne have festen tilbage i cykling. Lige som i Belgien og Italien, hvor de lokale fester i to dage, når et stort cykelløb kommer til byen,” siger sportsdirektøren, der har talt sig varm.

”Det er det, cykelsporten handler om. Historierne, dramaet, spændingerne og det at se rytterne. Derfor skal man også se ordentlig ud. Vi har lige smidt en rytter af holdet, fordi han blev set køre i cykeltøj med sponsornavne på, som ikke er vores,” fortæller direktøren, mens vi ser Kim Kix nærme sig med G.S. Velopresse-sokker i cykelskoene og kasket i holdets farver, sort med en orange stribe i midten. Sportsdirektøren standser bilen mellem solbadere og motionscyklister ved Norsminde Strand, for at fotografen kan knipse de to G. S. Velopresse-grundlæggere med et bagtæppe af blåt hav og solstråler.

”Du ser godt ud, kaptajn,” siger direktøren og placerer et smækkys på munden af den trætte Kim Kix, der skulle have været flankeret af to smukke kyssedamer. For sådan er traditionen ved de store klassiske cykelløb, som G. S. Velopresse hylder.  Det er flotte cykelryttere, smukke kvinder, fest og naturens skønhed. Ikke noget med bare at ræse af sted med øjnene i asfalten.  Mens vi taler om æstetik i cykelsporten, nærmer vi os Frederiksbjerg Torv og Allé Caféen. Byens bedste værtshus mener både kaptajn og sportsdirektør. Måske lyser den grå træfacade og tremmerne for vinduerne ikke op som en skønhedsplet i landskabet, men stamgæsterne, de ved, hvordan man er galant over for damerne.

Om Gruppo Sportivo Velopresse
Cykelhold etableret i Aarhus i 2010. Hovedkvarter i Lucca i Italien. Er frie ryttere, der kører for fremmet af forståelse og almindelig sund fornuft. Respektabel omgang med det kvindelige køn og god opdragelse. Voksenæstetik og god sund skepsis. De 14 ryttere på holdet bliver styret med hård hånd af: IL DOTTORE (sportsdirektøren). G.S. Velopresse arrangerer hvert år i efteråret sit eget Pirat Grand Prix i Aarhus C.