Gastronomi på gadeplan

Streetfood er på kort tid blevet en stor trend blandt danskerne. Men hvad går den nye madtrend ud på? Og hvorfor er gademad blevet så populært blandt aarhusianerne? Vi har besøgt det nyåbnede Aarhus Street Food ved rutebilsstationen og taget temperaturen på gadekøkkenets indtog.

Store bannere med påskriften Aarhus Street Food pryder ydersiden af DSB’s nedlagte busgarage. Folk i alle aldre vrimler ind ad den store, åbne indgang. En blød, poppet musik og langborde i træ møder den besøgende og inviterer til hyggeligt samvær. Et stort ovenlysvindue sender et behageligt lys ind i hallen. Stilen er urban og rå. De ombyggede containere er omdrejningspunktet, hvor den gastronomiske oplevelse strømmer ud fra.

Parret Britt Vorre og Thomas Bendtsen står bag Aarhus Street Food. Idéen om at starte et indendørs madmarked opstod, da de var på en familieferie til London for tre år siden.

Tanken bag Aarhus Street Food er at lave et helt uhøjtideligt indendørsmarked, hvor den besøgende kan komme og få noget lækker mad og sidde ved langborde.
Britt Vorre, administrerende direktør for Aarhus Street Food

”Vi var på Borough Market i London, som er et gammelt madmarked, der har eksisteret i over 1000 år. Det ligger under nogle gamle jernbanebroer, og der er bare helt fantastisk. Da jeg så det, tænkte jeg; det her må vi kunne lave i Aarhus,” fortæller Britt Vorre.

Det har krævet et års fuldtidsarbejde at få markedet stablet på benene, men nu står det næsten færdigt.

”Tanken bag Aarhus Street Food er at lave et helt uhøjtideligt indendørsmarked, hvor den besøgende kan komme og få noget lækker mad og sidde ved langborde,” fortæller Britt Vorre.

I processen med at finde restauratører til markedet er der blevet lagt vægt på at finde iværksættere, som har et bestemt produkt, de brænder for.

”Det er meget mere interessant at have nogen med, som sælger ugandisk streetfood, og som har gjort det gennem mange år, fordi familien er fra Uganda. Vi vil gerne lave en gastronomisk iværksætterklynge,” siger Britt Vorre.

Hos Aarhus Street Food har de fastsat det dogme, at alle boderne på markedet skal kunne sælge et lækkert, mættende måltid for en flad halvtredser. Ligeledes er drikkevarerne også at finde til overkommelige priser.

gastronomi-paa-gadeplan5

Gastronomisk jordomrejse
De nedlagte bushaller tilbyder en gastronomisk jordomrejse med alt lige fra nordisk mad over vietnamesiske lækkerier til grillede cheese sandwiches.

For enden af streetfood-markedets labyrintiske gange tårner en mørk og prægtig, toetagers madcontainer op. Op til førstesalen er der lavet en lille vindeltrappe. På toppen er en lyskæde med pærer i alle regnbuens farver hængt op om gelænderet. Standen, som sælger vietnamesiske baguettes, hedder Bánh Mì Bandits og styres af en gruppe unge kammerater. De har helt selv bygget stedet op fra bunden.

”Vi har altid godt kunne lide at lave mad og freestyle med det,” fortæller Faisal Saeed, som er en del af holdet bag Bánh Mì Bandits.

Faisal Saeed tror, at streetfood er blevet så trendy, fordi unge i dag oftere rejser ud og smager på lokale specialiteter end tidligere.

”Maden er jo god. Før i tiden var vi bange for at få ondt i maven, når vi spiste ude ved gadekøkkener. Men med tiden har vi fundet ud af, at man sagtens kan få noget lækkert mad, som har et højt smagsmæssigt niveau, selvom det bliver serveret fra en vogn,” fortæller Faisal Saeed

Selv fik kammeraterne fra Bánh Mì Bandits idéen til at starte et madsted, da de rejste rundt i Vietnam.

gastronomi-paa-gadeplan4

Før i tiden var vi bange for at få ondt i maven, når vi spiste ude ved gadekøkkener. Men med tiden har vi fundet ud af, at man sagtens kan få noget lækkert mad, som har et højt smagsmæssigt niveau, selvom det bliver serveret fra en vogn.
Faisal Saeed, medarbejder hos Bánh Mì Bandits

Ostesandwich og lækre cocktails

Inde i en bod placeret i hjørnet af markedet står Ømer Ceran og griller ostesandwiches. Der er fyldt op med kunder og derfor mange sandwiches at vende. Med sved på panden fortæller han, at sandwich-konceptet er hentet hjem fra udlandet.

”Vi har rejst rigtig meget. I London og New York er de blevet helt vilde med det her streetfood-koncept. Og på de markeder, vi har besøgt i udlandet, kan man købe grilled cheese sandwiches, som smager super godt. Det er faktisk bare en toast, men med dansk bagerbrød og rigtig gode oste og ingredienser,” fortæller Ømer Ceran, som efter tre timers sandwichlavning allerede er ved at have udsolgt.

Men det er ikke kun i madboderne, at køkkenkunsten og innovative løsninger er i højsædet. I drikkevareboden Dash udfordrer bartenderen Kristoffer Geer danskernes forhold til cocktails.

”Cocktails er blandingen af spiritus, juice, sukker, sirup og forskellige former for bitre. Så at lave cocktails minder meget om at sammensætte en ret, som en kok ville gøre det. Vi er med til at vise, at spiritus ikke bare skal drikkes rent, men at det også kan bruges til at give en gastronomisk oplevelse, som et køkken kan,” fortæller bartenderen Kristoffer Geer.

gastronomi-paa-gadeplan8

Afslappet madkultur med gode råvarer
Men hvorfor er Street Food blevet så populært blandt danskerne? Det har livsstilsekspert fra tv-programmet ’Kender Du Typen?’ og kreativ direktør i firmaet Grizzly, Flemming Møldrup, hjulpet med at kortlægge.

”Streetfood er blevet mega hot, fordi vi har fået en generation af madinteresserede unge, der har rejst rundt i verden og spist alle mulige former for måltider. De unge interesserer sig for gode råvarer og ordentlige måltider i alle afskygninger,” fortæller Flemming Møldrup.

Han understreger også, at økonomien kan være en vigtig faktor for den store popularitet. Gadekøkkenet er nemlig både nemmere og billigere at holde kørende end en hel restaurant. Flemming Møldrup forklarer, at danskerne i de senere år har eftersøgt en mere afslappet madkultur ovenpå hele Michelin-ræset, som har præget madbilledet gennem de seneste 10 år.

”Vi danskere er jo helt generelt et afslappet folkefærd, og det er gadekøkkenet også. Og i takt med at vores verden bliver større og større, bliver vi også mere modige og nysgerrige,” siger Flemming Møldrup. Fremtiden for streetfood ser lys ud, men der er én ting, som er vigtigt at huske på, hvis de nye gadekøkkener skal kunne følge med og fortsat være en trend. Det er nytænkning, forklarer Flemming Møldrup.

”Tager man ud på Papirøen i København, får man en fornemmelse af, at gadekøkkenet skal forny sig oftere. Men det kan det også. Så om et par år ser vi nok et mere formelt og ambitiøst gadekøkken, en slags streetfood 2.0,” siger Flemming Møldrup.

gastronomi-paa-gadeplan7

Gademad er genialt
De besøgende hos Aarhus Street Food synes, at konceptet er spændende, delikat og dejlig uformelt. Nadia Lehrer har sammen med sine to små børn og fætter været rundt og smage lidt forskelligt på markedet.

”Jeg synes, det er rigtig lækkert. Jeg elsker konceptet,” siger Nadia Lehrer.

Hun tror, at streetfood er blevet populært, fordi folk gerne vil have noget ordentlig og hurtig mad, som kan tages med i hånden, når man er på farten. Egentlig havde hun selv søgt om en markedsplads hos Aarhus Street Food, men den idé blev droppet, da det ikke passede hende så godt med to små børn.

Streetfood er blevet mega hot, fordi vi har fået en generation af madinteresserede unge, der har rejst rundt i verden og spist alle mulige former for måltider. De unge interesserer sig for gode råvarer og ordentlige måltider i alle afskygninger.
Flemming Møldrup, livsstilekspert

Ude i siden af markedet overfor kaffestanden sidder backpackeren Joseph Mittermeier fra Østrig. Han er netop ankommet med toget efter at have rejst rundt i Sverige.

”Det er faktisk et rent tilfælde, at jeg er her i dag,” fortæller han.

Joseph Mittermeier trængte til en god kop kaffe og valgte derfor at udforske Aarhus Street Food.

”Det er vist stadig ved at blive sat op. Men det er fedt. Jeg kan godt lide den industrielle stil. Indtil videre har jeg dog kun fået kaffe, men den var rigtig god,” fortæller Joseph Mittermeier.

Inde i midten af markedet sidder vennerne Jan Larsen, Allan Jensen og Francois Hellfritzsch og nyder et glas vin. Vi holder fredagsbar, fortæller de i kor.

”Jeg synes, her er smadderhyggeligt. Det minder om Papirøen. Det er samme koncept,” siger Allan Jensen.

”Ja helt enig, det bliver i hvert fald ikke min sidste gang her. Det er dejligt, fordi du får noget spændende og anderledes mad, altså noget ordentlig mad. Og så har du muligheden for at kunne være mange sammen og alligevel spise forskellige retter, hvilket jeg synes er helt genialt,” fortæller Jan Larsen.

gastronomi-paa-gadeplan3

Altid i udvikling
Markedet står ikke helt færdigt, men det er også en del af konceptet bag markedet, nemlig at det skal være i konstant udvikling. Nysgerrige besøgende strømmer fortsat til. Nydelsen i den gamle hal er stor, og langbordene får folk tættere sammen. Sensommersolen skinner dejlig blødt igennem glastaget. Der er en varm stemning, som bekræfter, at madlavning på højt niveau sagtens kan nydes i en uhøjtidelig og rå busgarage.