Asfaltens sønner

For knap to et halvt år siden rullede de sidste skateboards over asfalten på skateranlægget ved Skt. Annagade Skole. Siden har det aarhusianske skatermiljø hungret efter nye sorte asfaltmarker, og til efteråret står den nye og længe ventede skaterpark ved Læssøegades Skole endelig klar.

”Vi er klart begyndt at skate mindre, efter Annagade lukkede. Nu skal man have en aftale med nogen, før man kan tage ned og skate. Da vi kunne skate på Annagade, kunne man bare gå derop og være sikker på, at der var nogen at skate med,” forklarer Rasmus Tofthøj Jakobsen på 19 år.

Han er en af de skatere, der holder til på skaterrampen bag Godsbanen en solskinbeskinnet mandag eftermiddag. Rasmus Tofthøj Jakobsen har stået på skateboard, siden han var 13 år og været en inkarneret del af det aarhusianske skatermiljø ligeså længe. Han savner en tid, hvor Aarhus var en by, folk besøgte, fordi der var rigtig gode muligheder for at stå på skateboard.

”Førhen kom folk tit til Aarhus for at skate på anlægget i Annagade,” forklarer Rasmus Tofthøj Jakobsen og fortsætter:

”Nu møder man nærmest aldrig skatere fra andre byer mere, og man ved ikke, hvor de er, hvis de endelig kommer herind. Før vidste man, de ville komme ind til Annagade.”

asfaltens-sønner5

Færre skatere i byen
Denne eftermiddag er de omkring ti drenge samlet på den bowleformede rampes kant bag Godsbanen. De griner og snakker. Det er tydeligt at mærke, at de hænger meget ud sammen. Selvom stilen er den samme, løse T-shirts, hatte eller caps og halvlangt hår, er alderen spredt.

Dengang vi havde Annagade, smuttede man sgu bare derover. Det kan godt være svært at finde nogen på ens egen alder, som også gider at skate.Anton Pehn, 13 år og skater

Rasmus kører trænet og selvsikkert op og ned ad bowlens stejle kanter. Nonchalant kaster han det flade skateboard ud over rampen og ned ad den nærmest lodrette bowles højre side. Efter ham kører Anton Pehn på 13 år en tur rundt i den swimmingpoolformede bowle, indtil han med største selvfølgelighed ender, hvor han startede, øverst med begge ben solidt plantet på rampens kant. Han får et klap på ryggen af en af de ældre drenge.

Anton Pehn har stået på skateboard de sidste fem år. Han nåede lige at skate på Annagade et års tid, inden stedet lukkede. Også han savner, ligesom Rasmus Tofthøj Jakobsen, et tilholdssted for skaterne, hvor de bare kan mødes uden nødvendigvis at aftale noget på forhånd.

”Dengang vi havde Annagade, smuttede man sgu bare derover. Det kan godt være svært at finde nogen på ens egen alder, som også gider at skate. Der var altid nogen på Annagade, men sådan er det for eksempel ikke her på Godsbanen,” forklarer han.

Sjovere end villavejene
En tredje fyr kaster, ligeså frygtløst som de andre, sit skateboard over rampens kant. Han ruller forsigtigt op og ned ad banen et par gange, indtil skateboardet forsvinder under fødderne på ham og fortsætter vejen op ad rampen alene. Selvom han vælter, er der ingen af de andre, der griner. Her er det helt okay bare at øve sig.

Skaterne skiftes til at køre et par minutter hver, inden de lader et nyt skateboard overtage rampelyset. Få falder, for hurtigt at være på benene igen. De fleste ligner nogle, der ikke har lavet andet end at køre på skateboard det meste af deres liv. Men selvom det aarhusianske skatermiljø ser ud til at trives i bedste velgående på sådan en helt almindelig solbeskinnet mandag, så er Rasmus Tofthøj Jakobsen og Anton Pehn enige om, at skaterne i Aarhus godt kunne bruge nogle bedre faciliteter.

”Jeg tror, der kommer flere skatere til, når Læssøegade åbner. Jeg tror, det bliver nemmere for os at blive gode til at skate. Mange synes, det er svært at skate i starten, og hvis de ikke har en rigtig skaterpark, så er det langt fra ligeså sjovt at lære det. Især for dem, der bor i forstæderne, er det svært at finde noget at skate på. Det er jo ikke ligeså sjovt at skate på en villavej. Der kan man ikke lave de samme ting,” forklarer Anton Pehn.

Han er selv vokset op midt i byen og fik idéen til at skate fra en af hans storebrors venner, der gav ham lov til at låne hans skateboard.

asfaltens-sønner3

En skaterpark for alle
Siden de lukkede skateranlægget på Skt. Annagade, har skaterne primært holdt til på Godsbanen, fortæller Anton Pehn og Rasmus Tofthøj Jakobsen, men stedet er ikke særlig stort. På Godsbanen findes for eksempel kun én enkelt rampe at træne i, hvilket godt kan blive lidt ensformigt, hvis man kommer de fleste af ugens dage.

Den lange ventetid er dog snart forbi. Snart står en 1.900 m2 stor skaterpark klar til at blive taget i brug i skolegården på Læssøegades Skole. Efter planen åbner parken allerede i løbet af efteråret 2016 og må benyttes af alle byens skatere.

Vi har forsøgt at inddrage skaterne selv i indretningen af den nye skaterpark.Per Dahl Pedersen, Sport og Fritid, Aarhus Kommune

Ifølge Per Dahl Pedersen, der arbejder under Sport og Fritid i Aarhus Kommune, kan skaterne godt begynde at glæde sig til den nye skaterpark, hvis de ikke allerede gør det. Den 12,8 millioner kroner dyre skaterpark i Læssøegade kommer til at give gode muligheder for at skate både street-skating og rampe-skating.

”Parken kommer til at have faciliteter kendt fra gaden, som eksempelvis gelændere og trappeformationer, men også de her bløde skåleformede ramper,” forklarer Per Dahl Pedersen.

Kommunen har inddraget de aarhusianske skatere i idéudviklingen af den nye skaterpark i Læssøegade.

”Vi har forsøgt at inddrage skaterne selv i indretningen af den nye skaterpark,” fortæller Per Dahl Pedersen og fortsætter:

”Vi har haft forskellige forløb og workshops med skater-repræsentanter i planlægningsprocessen. For eksempel har Læssøegades Skole afholdt en innovationsdag, hvor skolens elever brugte en hel dags undervisning på at diskutere og finde på idéer til blandt andet den nye skaterpark.”

asfaltens-sønner2

Et tilholdssted at mødes
På Godsbanen fortsætter hjulene med at trille ned ad den stejle rampe. Lyden er høj og monoton, kun afbrudt af et klap på ryggen eller et ”sygt nok”, hvis en af drengene gør det særlig godt.

Rasmus Tofthøj Jakobsen glæder sig meget til den nye park i Læssøgade åbner til efteråret.

”Jeg tror klart, den nye park på Læssøegade kommer til at gøre meget for skatermiljøet i Aarhus. Vi mangler meget et sted at mødes og hænge ud. Et sted, man altid kan tage op og mødes med folk. Også med de skatere, der kommer fra andre byer,” forklarer han.

De gode muligheder for at skate og muligheden for at møde og lære af andre skatere, er to vigtige forudsætninger for at blive god til at skate. Ingen trænere eller hold. Ingen træningsrutiner eller voksne til at sætte træningen i system. Modsat mange andre sportsgrene, lærer man nemlig primært at stå på skateboard ved at øve sig, alene og sammen med andre skatere. Sådan lyder svaret i al fald, hvis du spørger Rasmus Tofthøj Jakobsen eller Anton Pehn.

”Man kan jo ikke gå til skateboard, så man hjælper hinanden rigtig meget og lærer af hinanden. Det er også noget af det, der adskiller skating fra andet sport. Man lærer det fra gaden,” forklarer Rasmus Tofthøj Jakobsen.

asfaltens-sønner4

Træning, træning og masser frihed
Alligevel kan Anton Pehn godt forstå, hvis man gerne vil øve sig lidt for sig selv, inden man kaster sig ud i den fyldte skaterbowle.

”Det kan være en god ide at komme herned en dag, hvor her ikke er så mange, for hvis her er helt fyldt, så kan det godt være, man ikke har så meget lyst til at stoppe det hele og bare gå ned og øve sig lidt,” som han siger.

Stemningen på rampen bag Godsbanen er blevet mere løs. En af drengene har fundet en madpakke frem fra tasken. De fleste kommer lige fra skole.

”Vi er skatere i alle aldre i miljøet,” fortæller Rasmus Tofthøj Jakobsen og kigger på den mindste af drengene.

”Jeg tror, Viggo der er 11 år, men her er også nogen, der er over 40 år. I andre sammenhænge kan det godt virke mærkeligt, hvis én på 19 år hænger ud med én på 14 år eller en på 34 år, men her mødes vi bare om at stå på skateboard,” fortæller han.

Til spørgsmålet om hvorfor de skater og for eksempel ikke spiller fodbold eller badminton, tænker Rasmus Tofthøj Jakobsen sig lidt om og svarer:

”Der er rigtig meget frihed ved at stå på skateboard. Der er aldrig nogen, der siger, det og det skal du gøre. Den frihed tror jeg, mange falder for.”

Aftenen nærmer sig, og flere af skaterne er på vej hjem. Nogle af dem skal dog lige ud af Brabrandstien og tjekke et andet sted ud, der skulle være godt at stå. Andre bliver i bowlen og fortsætter med at køre op og ned ad de stejle sider. Selvom manglen på muligheder for at skate i Aarhus sikkert har fået nogle til at falde fra, er de stadig mange med kærlighed til det rullende board.

asfaltens-sønner6