Cykeltaxa
Marie Bentzon Sørensen

Fuld fart fremtidstaxa

Cykeltaxa er en sjov og alternativ rejsemåde i centrum af Aarhus. Og så er det tilmed et energivenligt køretøj. Aarhus Panorama har været med en tur i cykeltaxa i det aarhusianske natteliv.

Farvestrålende diodelys

”Hvad fanden er det for en fremtidstaxa?” råber en ung mand, idet to lydløse ufoer suser forbi dem i Klostergade en sen fredag aften. Det er firmaet Green Shuttle’s to cykeltaxaer, der vækker opmærksomhed. For både syns- og høresansen. Med farvestrålende diodelys og techno musik bagerst i vognen har de forbipasserende svært ved ikke trække på smilebåndet, når cyklerne passerer. Cykeltaxaerne kører i Aarhus midtby hver weekend. Her transporterer de festglade mennesker igennem natten. Der er plads til to, garanti for tag over hovedet og tæpper, hvis nattefrosten skulle trænge sig på.

cykeltaxa_aarhus_panorama1

Verdensnyhed

Jens Christian Nielsen og Peter Øris startede Green Shuttle for tre år siden. Det er det første cykeltaxafirma i verden. De fleste cykeltaxaer kører privat, men Green Shuttle har taxabevilling og er registreret af kommunen.

”Vi drømmer om, at køre i døgndrift i weekenderne og om sommeren også i hverdagene. Og når der bliver luft til det i budgettet, vil vi installere solceller på taget af cykeltaxaerne, så de kører på 100% grøn energi,” fortæller Michael, som er chauffør i firmaet.

På hverdage transporterer de folk til og fra arrangementer. Passagerne er her som oftest ældre mennesker.

cykeltaxa_aarhus_panorama2

Technoride

”Stop den technobus. Jeg skal ha’ et technoride,” lyder det fra en fyr på gaden. Michael, chaufføren, bestemmer musikken, når han har vagt. En vagt er som regel fra 23.00-06.00 om morgenen.

cykeltaxa_aarhus_panorama4

Miljøvenlighed

Martin Andersen på det øverste billede er en af dem, der benytter sig af cykeltaxa. I aften er han med for anden gang. Han stiger på på Store Torv og vil gerne køres til Ny Munkegade. Martin Andersen går ind for en miljøvenlig og cykeltaxaen er derfor lige i hans ånd.

”Det er samtidig en sjov og alternativ måde at blive transporteret på,” siger han.

Chaufføren Michael pumper op ad Grønnegade. Her er hjælpemotoren ikke nok.

”Det’ fandme i orden,” siger Martin og giver ham lidt ekstra i drikkepenge for indsatsen.
cykeltaxa_aarhus_panorama8cykeltaxa_aarhus_panorama7

cykeltaxa_aarhus_panorama5

App i støbeskeen

Michael beregner prisen for turen på sin iPad. En tur fra bar til bar inde i centrum koster fra 35-50 kroner. Iværksætterne arbejder i øjeblikket på en app, hvorigennem det vil blive muligt at bestille en cykeltaxa. Derudover skal man via app’en selv kunne beregne prisen for en tur.

cykeltaxa_aarhus_panorama9

Hård afslutning

Chaufføren Simon synes, det er en fed måde at møde nye mennesker på, når han er på arbejde som cykeltaxachauffør. Hans sidste og længste tur for i aften går til Vejlby. To drenge stiger ind på Klostertorv og giver 350 kroner for at blive kørt hele den lange vej hjem i seng.cykeltaxa_aarhus_panorama11