Fest og fællesskab i Hasles Harlem

Aarhus Gospel Singers er byens største gospelkor med et medlemstal, der er vokset støt siden starten i 2008. Men hvad får omtrent 250 mennesker til at mødes og synge sange med store armbevægelser og religiøse budskaber? Glæde og fællesskab, lyder svaret.   

Tekst: Louise Højmark
Foto: Mads Christensen

 

 

 

Nogle vrikker med hele kroppen fra side til side. Tager små skridt på stedet. Andre står nærmest stille. Nogle har store smil, andre alvorlige miner, nogle har åbne øjne, andre lukkede. Dog er der én ting, der forener de godt 180 mennesker, som denne aften er samlet i det – heldigvis – rummelige kirkerum. Og det er stemmerne. Stemmer, som i fællesskab lader lyden af Luther Barnes’ gospelsang ”You Keep On Blessing Me” flyde ud i lokalet.

Det her er ikke Harlem, New York – men City Kirken i Hasle på en tirsdag aften. Det betyder øvetid for Aarhus Gospel Singers, byens største gospelkor, der på ni år er vokset fra omtrent 70 sangere til de cirka 250, som koret nu kan mønstre. Omdrejningspunktet er gospelmusik, altså sange med et religiøst budskab.

”Her er der plads til alle. Og så er gospel total glæde,” fortæller 45-årige Tina Jespersen, før aftenens program går i gang inde i kirkerummet.

Hun har brugt en times tid før korøvningen på at spise medbragte madpakker sammen med et par håndfulde af de andre fra koret – blandt andet 50-årige Lone Braad, som kalder det, der snart skal ske, for ”den bedste fest uden alkohol.” 

En følelse af fællesskab
Både Tina Jespersen og Lone Braad blev en del af Aarhus Gospel Singers i januar, og for dem ville det ikke være det samme at være en del af et kor, som stemte i med sange af Kim Larsen eller fra højskolesangbogen.

”Gospel er tekster, der er enormt taknemmelige for livet, og hvor vi synger om, at livet er underfundigt. At noget er større end os selv. Det giver mening at synge om,” forklarer Lone Braad og nævner også ordet ”nærvær” som kendetegnende for ”øverne” i City Kirken.

”Man er til stede. Og så er det et frirum fra skærmtid og Facebook. Selvom man kommer træt hjem fra arbejde, så kommer man alligevel afsted og går herfra opløftet og med energi,” siger Lone Braad.

”Og så giver det en følelse af fællesskab. At det her ville jeg ikke kunne klare selv. Det handler også om samhørighed med mennesker, man ikke kender,” uddyber Tina Jespersen.

Gør det så godt, vi kan
Madpakkepapiret bliver krøllet sammen, og klokken nærmer sig 19. Kirkerummet i City Kirken er så småt ved at være fyldt op, og alle sangerne har fordelt sig på forskellige stolerækker alt efter, om stemmen er alt, tenor eller sopran. Det summer af snak og baggrundsmusik, og der bliver først ro, da den 40-årige korleder Rune Herholdt træder op på scenen. Det er blevet tid til et velkommen og dagens opvarmning. Korsangerne masserer hinandens skuldre på lange rækker, mens Rune Herholdt småsnakker fra scenen.

”Lad os se, hvad vi kan give vores nabo af gode oplevelser i aften,” lyder det blandt andet.

Det hænger sammen med det kristne budskab. At Gud siger: Du er okay, som du er.Rune Herholdt, korleder

Også for Rune Herholdt, der startede Aarhus Gospel Singers i 2008, er fællesskabet en del af kernen i koret. Derfor er der heller ingen optagelsesprøve eller krav om, at man skal være en talentfuld sanger for at være med. Man kan blot være, som man nu engang er.

”Det hænger sammen med det kristne budskab. At Gud siger: Du er okay, som du er. Men den her grundlæggende idé om, at vi er accepteret – den mangler mange mennesker. I dag er kun det perfekte godt nok. Men vi gør det så godt, vi kan, og i fællesskab kan vi flytte bjerge. Og få sangene til at lyde godt,” forklarer Rune Herholdt.

Gospelfixet
Efter massagen er der skulderøvelser, dernæst stemmeopvarmning, og så er det ellers blevet tid til dagens sange, som rummer blandt andet U2-hittet ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” men også mere klassiske gospel-sange som ”Oh, Happy Day” og den festlige ”Swing Low, Sweet Chariot.”

Her er der liv og glade dage hos flere af kormedlemmernes hofter, og en kvinde forlader sågar sin plads for syngende at smutte et par rækker frem og lægge armen om en anden. De smiler til hinanden, danser på stedet og slutter af med et kram, da sangen er slut.

Det er en oplevelse, jeg ikke kan forklare med ord, en form for accept af, at jeg er ok, som jeg erRune Herholdt, korleder

Ifølge Rune Herholdt sker der netop noget ganske særligt, når de mange kormedlemmer lader stemmerne smelte sammen, ganske som det nu er sket godt en gang om ugen siden 2008, hvor han startede koret. Gospelfixet, kalder han det.

”Det er et udtryk for det, der sker, når vi synger, og der sker noget helt særligt. For mig personligt tror jeg, at Gud rører os. Det er en oplevelse, jeg ikke kan forklare med ord, en form for accept af, at jeg er ok, som jeg er,” forklarer han.

 Fortælling om Gud
Selvom det kristne budskab for Rune Herholdt er en meget væsentlig del af Aarhus Gospel Singers, er det også vigtigt for ham, at kristendommen ikke bliver påtvunget medlemmerne.

”Jeg vil gerne fortælle om Gud, men på en ordentlig måde. Man skal ikke proppe noget ned i halsen på folk,” siger han.

Og selvom sangenes indhold er af betydning for flere af kormedlemmerne, er det langt fra alle, der kommer for dét. En af dem er 50-årige Ole Nordby. For ham betyder det kristne ”ikke så meget som for mange andre,” forklarer han.

I stedet er han nu på femte år med i koret sammen med sin kone, fordi det simpelthen giver glæde.

”Man bliver i godt humør, både af stemningen og af de sange, vi synger. Og så betyder det også meget den måde, Rune er på. Han er meget ligefrem,” siger Ole Nordby.

Aftenen nærmer sig sin ende, og Rune Herholdt vil gerne dedikere den sidste tid til otte takter af en ny sang, som koret ikke har prøvet før.

”Vi har et kvarter, og jeg ved, at I kan, for I er bare så dejlige og gode,” runger hans stemme ud i kirkerummet.

Flere af kormedlemmerne smiler til hinanden. Griner lidt. Og stemmer så i, da musikken atter går i gang.

 

4 HÅNDTEGN TIL KORET

  • Slå sig selv på hovedet: From the top – forfra.
  • Pege bagud med blaffende fingre: Vi går videre til næste stykke.
  • En finger, der kører rundt i en cirkel: Gentag.
  • Knyttet næve: Så stopper vi!

 

Hvad er gospel?

  • Gospel betyder ”evangelium,” det vil sige ”det glade budskab,” og er sange, der netop udtrykker begejstring over samt glæde og kærlighed til Gud.
  • Som genre kan gospel føres tilbage til midten af 1800-tallets Amerika. Her opstod musikken blandt slaver, der sang om håb og frihed, mens de udførte det hårde arbejde i bomuldsmarker og -plantager.
  • Hos Aarhus Gospel Singers synger de ofte gospelsangene ”Oh, Happy Day,” ”We Shall Overcome,” ”I Won’t Go Back” samt “Pride” af U2.

 

Aarhus Gospel Singers

  • Blev etableret af korleder og gospelsanger Rune Herholdt i 2008.
  • Kønsmæssigt er der en overvægt af kvinder, mens der til gengæld er flere alderstrin repræsenteret.
  • Optræder til diverse koncerter i Aarhus og omegn samt til den årlige julekoncert i City Kirken, Hasle.