Mads Christensen

Favoritsted: Hørhaven med Frederik Svinth

Han er iværksætter, foredragsholder, kaospilot og underviser. Og så har han skabt spillet SNAK, der skal sætte skub i de gode samtaler. Vi er taget på sheltertur i Hørhaven med Frederik Svinth. Når han ikke camperer i skoven, deler han og familien kollektiv i naturskønne omgivelser i det nordlige Aarhus. Frederik Svinth værdsætter naturen, fordi den giver ham ro og energi til at vende tilbage til samfundet for at skubbe til normerne.

Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Mads Christensen

I Hørhaven har jeg lært at dykke ned i de gode, dybe samtaler. Jeg har været her med alle de mennesker, jeg holder af. Jeg har taget både venner og familie med herud for at overnatte. Naturen forstærker tiden, mens andre ting i livet ofte stjæler tiden fra os. Når jeg er i naturen, er jeg altid helt udkørt ved ti-tiden om aftenen, fordi tiden bliver meget koncentreret. Det kommer helt naturligt, at man ikke opsøger at blive forstyrret herude.

Det er nemt at fylde ladcyklen op, tage herud for at lave mad og overnatte i et shelter. Jeg laver ofte en bålgryde, der simrer op i 3-4 timer, mens vi spiller et spil. Nogle af de bedste oplevelser er at vågne op her om morgenen, starte et bål og klatte noget brød på panden.

Hørhaven er en træningsbane for mig, hvor jeg dyrker mine relationer. Jeg er meget koncentreret om at være her. Lige nu. Og bare være sammen. Jeg har ofte to venner med herud ad gangen. Vi skiftes nogle gange til at gå væk fra lejren, mens de to andre snakker om, hvad de sætter pris på ved personen, og hvad de gerne vil støtte personen i. Det er en god øvelse.

Jeg øver mig også i at være alene herude. I min kamp for hele tiden at blive bedre til relationer, har jeg ikke været så god til at dyrke alenetiden. Jeg har været bange for den. Det har ikke altid været naturligt for mig at sidde alene for at læse fem timer i en bog. Eller gå ned til stranden for at sparke til sten for mig selv. Men jeg tror, at vi alle har behov for at søge steder, hvor vi kan tænke uforstyrret og bedre kan mærke os selv.

Det var en særlig oplevelse første gang, jeg havde min datter med i Hørhaven. Min kone og jeg havde været vant til at skulle aktivere hende i vores bylejlighed, men da hun kom i skoven kunne hun underholde sig selv i to timer ved at samle grene. I dag bor vi tæt på naturen og kan bare sende børnene ud i haven. Det giver en god tryghed, også selvom mange forældre måske foretrækker, at der i dag skal være måtter under alting. Jeg har en stor tillid til, at naturen nok skal passe på, og hvis ikke, lærer børnene også af det.

Børn skal involveres i naturen. Mange børn ved, hvad en pommes frites er, mens skræmmende mange ikke ved, hvor en kartoffel kommer fra. Man lærer bedst børn naturen at kende ved at have en begejstring for den. Ved at bygge nogle ting sammen med dem og give dem tillid til at tumle rundt på egen hånd.

Der er noget legende ved at være i naturen sammen. Jeg klatrer ofte højt op i træerne. Legen kommer nemmere til os, når vi er herude, frem for når vi sidder i en stue og drikker kaffe. Men kontrasten fra byen til naturen er også vigtig. For igennem kontrasten nyder man det hele meget mere. Byen har givet mig livet og tætheden. Kunsten i at være alene ligger i at kunne opsøge det selv. Den gode alenehed opstår, når man kan vælge den til.

De dybe samtaler er vigtige for mig, fordi jeg selv har følt en tomhed i starten af 20’erne. Jeg følte mig egentlig ikke særlig tæt på de mennesker, jeg havde i mit liv. Da jeg blev 25 år, holdt jeg en fødselsdag her i Hørhaven, hvor vi var ni mennesker. Jeg følte, at det var kernen. Humlen. Det var min store sejr at mærke, at lige her i naturen var ni mennesker, som jeg holder sindssygt meget af, og som jeg ved kender mig godt.

HØRHAVEN

  • Hørhaven ligger i Marselisskoven, små 6 kilometer fra centrum. Cykelturen fra centrum til Hørhaven tager kun cirka 20 minutter.
  • I Hørhaven er der rig mulighed for friluftsaktiviteter på det store græsareal, der er omkranset af store træer. Fra området er der også en trappe, der fører ned til stranden, hvis man trænger til en dukkert.
  • Der er tre shelters med tilhørende bålpladser, og de er placeret med en smuk udsigt over bugten og stranden nedenfor.
  • Ønsker man at benytte et shelter til en dagstur eller en overnatning, kan de bookes gratis på Aarhus Kommunes hjemmeside.