For mere end tusind år siden fejrede man for første gang Jesu fødsel i Danmark. Siden da har julen været en fast bestanddel af danskernes traditioner med julepynt, and og flæskesteg i rigelige mængder. Men hvad de færreste ved er, at julen ikke altid har været den samme.
Det er efter mørkets frembrud i Aarhus. Gaslysene tændes melllem bindingsværkshusene i den lille by. Gennem de buede vinduer kan man snært ane de levende lys’ blinkende dans, mens julehyggen spredes i de små hjem. Indenfor står træet højt i alt sin pragt, beklædt fra top til tå med funklende kugler, klokker og kræmmerhuse, grankogler og guirlander.
Det samme gør sig gældende på byens torv. Her er et juletræ opstillet som tegn på, at det er tid. Tid til at være sammen med venner og familie og fejre samværet, næstekærligheden og Jesu fødsel. Lyden af hestesko, der slår i brostenene, nærmer sig. Oppe i hestevognen sidder en familie og nyder synet af det pyntede træ til skue for alle byens indbyggere.
Rundt omkring i byen skyder juleboder op i massevis med julemad, gløgg og håndlavede godter, med en duft af vanilje og nelliker til følge. Traditionen tro er det jul i Den Gamle By. Her kan man ikke blot opleve én form for julestemning, men derimod århundreders. Vi har besøgt de brostensbelagte gader for at opleve julen i Danmark fra 1600 til 1970’erne.