Favoritsted: Demokratisk og hjemlig stemning på Peter Gift

Oprindeligt er han uddannet idéhistoriker, men til dagligt driver Kenny Jess Brandt Løve’s Bog- og VinCafé samt fire yderligere virksomheder, og så har han skrevet to romaner. På mange måder en utraditionel iværksætter som i starten af sin studietid i Aarhus fik øjnene op for værtshuset Peter Gifts hjemlige atmosfære, de traditionelle dyder og den demokratiske tilgang. For Kenny Jess Brandt er værtshusene vigtige i en tid, hvor det kulturelle liv brager afsted. Og så opfodrer han folk til at bryde med tabuet om, at man da ikke kan tage på værtshus alene.

Tekst og foto: Lasse Lund

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Peter Gift, må have været i starten af min tid i Aarhus. Jeg flyttede herop i 2001 for at læse idéhistorie på universitetet. Jeg kan huske, at mine kammerater og jeg ret hurtigt begyndte at afholde en masse pubcrawls, hvor vi tog rundt på byens beværtninger. Her kom vi selvfølgelig også forbi Peter Gift, som allerede dengang gjorde indtryk.

Selvom jeg kun er her et par gange om året, kan jeg stadig godt betegne Peter Gift som et af mine favoritsteder. Jeg elsker den traditionelle stil med ældre møbler, den uformelle stemning og det hyggelige ved at sidde i baren og de små båse, hvor man kan snakke med hinanden over en kold øl. Klientellet er meget nede på jorden, og der er ingen forventninger til, hvordan man skal se ud.

Det er måske i virkeligheden den demokratiske tilgang, som jeg holder allermest af ved et sted som Peter Gift. Der er plads til alle. Mange har måske studeret her i byen og har ofte besøgt værtshusene til fredagsøl eller lignende. Kombinationen af de folk, som kommer til hverdag, og de unge, som måske kun kommer i weekenderne, synes jeg rigtig godt om. Målgruppen er sindssyg bred, og det giver bare en god stemning. De traditionelle værthuse samler folk og tilbyder noget andet end den retning, som det kulturelle liv går mod.

Jeg har ærligt talt ikke fået et Aarhus-Sæt særlig mange gange. Jeg kan, hånden på hjertet, ikke særlig godt lide det. Men hvis jeg nu endelig skulle have en arnbitter, skulle det for det første gerne være på et sted som Peter Gift og meget gerne med en Ceres Top til at skylle ned med. Jeg er dog fuldstændig med på tanken om et Aarhus-Sæt, selvom jeg tror, at det betød mere for 10 år siden, end det gør nu.

Da jeg flyttede til Aarhus i 2001, var det en helt anden by. Det var ikke nær så kvalitetsbevidst, som det er nu. Kvalitetsbølgen kom med kaffebarerne for omkring syv år siden og med de gode spisesteder for tre, fire år siden. Senest kan vi jo se, hvordan vinbarerne popper op. Aarhus er bare vokset de seneste år, og man har måske ikke så stort et behov for Aarhus-Sættet som identitetsmarkør mere. Men derfor synes jeg stadig, at det er godt, vi har Aarhus-Sættet.

Når jeg kommer på Peter Gift anno 2018, er det oftest sammen med nogle venner. Førhen kom jeg rigtig meget alene. Særligt når jeg skrev på mine romaner. Min første roman ’Viktor Horsovky’ skrev jeg faktisk på værtshuse rundt omkring i byen. Jeg sad flere gange her på Peter Gift. Her kunne jeg slappe af og være mig selv. Man snakker jo tit om, at værtshusene bliver en slags ’forlænget dagligstue’. Men der er selvfølgelig en grænse mellem det private og offentlige rum. Her er det et offentlig rum, men stilen og indretningen er langt hen ad vejen, det man forbinder med et hjem, som i sidste ende nok er med til at få folk til at slappe af. Og når man slapper af, har man det godt.Jeg kan huske, at en tidligere chef havde set mig sidde alene på et værtshus. Han spurgte mig et par dage efter, om jeg var blevet brændt af. Det er et godt eksempel på, hvordan danskerne tænker. ”Man kan da ikke gå ud og drikke alene?” Og der er jeg bare fuldstændig modsat. Du får en langt større oplevelse ved at gå ud alene end de fleste gange, hvor du bare smalltalker med én eller anden. Alle folk burde opleve det at gå ud alene.

Jeg kan sagtens finde inspiration til mine projekter i et sted som Peter Gift. Overordnet set handler det om, at folk skal føle sig tilpas. Vi skal stadig gøre meget ud af, at folk får en oplevelse af, at de bliver hørt og spurgt. Den samme oplevelse man oplever, når man træder ind på et sted som Peter Gift. Jeg har faktisk i en del år overvejet, om jeg skulle åbne et værtshus. Helt konkret ville jeg på en eller anden måde bringe musikken mere ind i det. Måske med noget live jazz eller noget i den stil. Jeg tror egentlig også, at jeg ville gøre det mørkere og så gå en lille smule mere op i drikkevarerne. Uden at det bliver for dyrt selvfølgelig.

 

Kenny Jess Brandt

 • 38-årig iværksætter fra Svendborg og bosat i Aarhus siden 2001.
 • Bachelor og kandidat i idéhistorie fra Aarhus Universitet.
 • Stifter af Løve’s Bog- og VinCafé, Vincafeen Løve’s Forlag og Løve’s Antikvariat.
 • Medstifter af Huset Carmel, som åbnede den 1. juni på Nørregade 23c.
 • Har udgivet to bøger: ”Viktor Horsovsky” og ”En besynderlig periode i Noah V. Bjergs liv”.

 

Peter Gift

 • Har eksisteret siden 1887 som vinhandel, hvor gæsterne fra 1906 kunne drikke en lille én i baglokalet. Startede først som værtshus i 1912 under navnet Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega.
 • Da den oprindelige ejer Lauritz Hansen døde i 1910 overtog hans enke kortvarigt, inden sønnen ved navn Lauritz Peter Hansen tog over i 1912.
 • Lauritz Peter Hansen var uddannet farmaceut, og han gik derfor under navnet Peter Gift. Siden sin død i 1964 har værtshuset heddet Peter Gift.
 • Den nuværende ejer hedder Jens Bundgaard og har drevet stedet siden 2007.
 • Peter Gift har vundet prisen som Byens Bedste otte gange.
 • Tennisspilleren Caroline Wozniacki har fået sin egen stamplads efter, hun besøgte Peter Gift i 2009.