I Cirkus Summarum har fantasien ingen grænser. Her kan alt ske, når artisterne løber ind i manegen for at invitere publikum med på en magisk rejse. En rejse ind i et legende univers fyldt med både grin og lærdom.
Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Kenneth Stjernegaard
”Tre minutter til at danserne skal ind,” råber en af produktionsmedarbejderne ud blandt de spændte artister bag det røde scenetæppe. Bamse, Hr. Skæg, Motor Mille og alle de andre karakterer fra Cirkus Summarum gør sig klar til at løbe ind i manegen. DR’s Big Band blæser til start, og lyset toner ned, mens publikum klapper i takt. Som en sand cirkusakrobat kravler en lysmand i lynets hast op ad et stillads for at sætte spotlys på cirkusdirektøren, der selvsikkert entrerer scenen med høj hat og stok. Børn og barnlige sjæle jubler ved synet af deres helte fra fjernsynet.
”Aldrig har jeg holdt så god en åbningstale,” siger cirkusdirektøren med et glimt i øjet, mens han troner i midten af det store telt på Tangkrogen i Aarhus. Cirkussets gakkede Onkel Reje kværner i cirkler på en rygende knallert, og den dristige Motor Mille svinger ubesværet i en trapez fra toppen af teltdugen. Dagens forestilling i Cirkus Summarum er skudt i gang.
En verden af sjov
Cirkus Summarum opføres for ottende år i træk i både København og Aarhus. Denne sommer har cirkusset inviteret til intet mindre end 46 forestillinger. Cirkus Summarum produceres i et samarbejde mellem DR og Muskelsvindfonden, og ifølge forestillingsleder Marie Skjerning kan cirkusset noget helt særligt:
Alle muligheder findes. Det ender ofte med, at vi laver noget, der er fantastisk, skørt, skævt, sjovt og måske rørende.Marie Skjerning, forestillingsleder
”Publikum kender formatet med cirkusteltet, og de kender artisterne fra Ramasjang. Men vi vil gerne bryde nogle forventninger til, hvad karakternerne kan. Og i Cirkus Summarum kan de lige pludselig alt muligt. Enten synge eller gå på line. Vi vil meget gerne overraske publikum.”
Det samme forsøger holdet også at gøre på forpladsen før og efter forestillingen. Her kan publikum gå på opdagelse i pladsens fortællebus, være kreative i tegneteltet eller brænde energi af på hoppeborgen.
”I Cirkus Summarum er vi ikke begrænsede af noget. Vi kan lave et nummer om Onkel Reje, der lander i en lort. Eller Motor Mille, der flyver i en lysekrone. Alle muligheder findes. Det ender ofte med, at vi laver noget, der er fantastisk, skørt, skævt, sjovt og måske rørende. Vi kan starte med noget banalt, som bliver foldet ud til noget uventet magisk,” siger Marie Skjerning.
Børnenes helte
Midt i manegen står Motor Mille med sine lyse fletninger iført buksedragt og sine karakteristiske briller i panden. Hun er selvstændig, nysgerrig, dristig og taler ofte, før hun tænker.
”Ved I, hvornår I er allermest stærke?” spørger hun ud blandt publikum, mens blikke fra salens mindste stirrer med store øjne på Motor Mille. ”Det er, når man bruger sine kærlighedskræfter,” siger hun og beder alle om at give deres sidemakker et kram.
Bag karakteren Motor Mille gemmer sig 28-årige Mille Gori, som er uddannet danser. Til daglig laver hun børnefjernsyn på DR. Ramasjang
”Mit sind vil for evigt og altid være barnligt. Der løber ren glæde igennem min krop, når vi leverer et godt show. Når børnene sender kindkys afsted, og både piger og drenge har mine briller i panden, så er det den vildeste anerkendelse. Det gør mig lykkelig,” siger Mille Gori.
På scenen får holdet selskab af den begejstrede, autoritetstro og joviale Hr. Skæg med sit kulsorte og meterlange skæg. Han indleder med at fortælle om et barndomsminde: ”Jeg var en helt lille dreng, og mit skæg gik kun til navlen.”
Jeg får mulighed for at gøre det, som jeg er bedst til. At stille mig ud foran et publikum og nå ud til bagerste række med mine kæmpestore armbevægelser.Mikkel Lomborg aka. Hr. Skæg
46-årige Mikkel Lomborg spiller karakteren Hr. Skæg. Oprindeligt havde han en drøm om at blive operasanger, men endte med at arbejde som socialpædagog i 11 år, inden han kunne kombinere det hele i Cirkus Summarum.
”Jeg får mulighed for at gøre det, jeg er bedst til. At stille mig ud foran et publikum for at nå bagerste række med mine kæmpestore armbevægelser. Jeg har fået lov til at spille skuespil, lave teater, instruere og til at bruge min fantasi og snakke med børn. Jeg har fået hele paletten. Jeg er havnet på min hylde, og her kan jeg virkelig godt lide at være,” siger Mikkel Lomborg.Vigtigt talerør
Cirkus Summarum er ikke kun gak og løjer. Det er en mulighed for at inspirere og give noget videre til børn og unge, som de kan lære af. Netop det er en meget vigtig del cirkussets ånd, ifølge Marie Skjerning:
”Jeg elsker, at vi har Cirkus Summarum som talerør. Vi vil gerne sende nogle vigtige budskaber. Jeg føler, at vi har et ansvar, vi skal leve op til. Vi skal ikke kun vise det pæne og polerede, men også give børnene mod på at gøre nogle ting, der måske er anderledes.”
Under forestillingen er cirkuskaraktererne på en eventyrrejse, hvor de skal igennem den sortseende grotte, forbi det grædende vandfald og besejre vulkanen Vulkanus med magi. Alt sammen for at befri de ensomme boblebørn og lade deres bobler briste. En vigtig fortælling om, at vi alle kan føle os alene og utilstrækkelige både som børn og voksne, men at den følelse kan besejres med at tro på sig selv og ved at gøre plads til forskelle.
”At kunne bidrage til børns opfattelse af verden er en ret fantastisk rolle at have. Jeg kan være med til at bestemme, hvad børn skal se i fjernsynet, og hvad de skal have lov til at lære. Efter min første forestilling, vidste jeg med det samme, at jeg skulle bruge resten af mit liv på det,” siger Mille Gori.
Sammen er vi stærkest
Den fælles rejse sker ikke kun sammen med publikum, men i særdeleshed også bag scenetæppet, hvor et stort hold arbejder sammen om at få Cirkus Summarum til at lykkes.
”Vi arbejder ofte alene, når vi laver fjernsyn. Men når vi laver Cirkus Summarum, er vi fælles om at skabe noget inde i manegen. Fællesskabet med alle de frivillige mennesker er fantastisk. Der er kun godhed at finde, og vi er her kun for at gøre folk glade. Jeg kan se, at folk går herfra i tusindvis med et smil på læben. Det er ret unikt,” siger Mille Gori.
Mikkel Lomborg har i store dele af spilledagene sin familie med i kulissen, når de laver Cirkus Summarum henover sommeren. For ham er det helt specielt at kunne indvie sin kone og sine børn i det særlige fællesskab bag scenen.
”Jeg synes, det er skønt, at mine børn får mulighed for at se, at alle kan have en fest og se ud, som de gør, være som de er, og blive accepteret og inviteret indenfor i et fællesskab, hvor man tager hensyn til hinanden,” siger Mikkel Lomborg. Af den grund har han også valgt at forblive en del af Cirkus Summarum siden begyndelsen for otte år siden.
Nytænkende cirkus
Karaktererne i Cirkus Summarum er ikke uddannede cirkusartister, men cirkusset har alligevel placeret sig som en tung spiller på cirkusmarkedet. Det har tidligere fået øvrige cirkusser i landet til at rynke brynene, fordi de mener, Cirkus Summarum har en uretfærdig fordel i at kunne bruge karakterer skabt af DR, som bliver eksponeret på deres sendeflade. Men ifølge Marie Skjerning er det ikke sammenligneligt, fordi karaktererne i Cirkus Summarum ikke har det samme høje artistniveau.
”Vi laver noget helt andet, men jeg forstår selvfølgelig godt, at det kan være svært for andre cirkusser, når Cirkus Summarum har gjort det så interessant for så mange publikummer, der gerne vil købe billetter. De andre cirkusser skal måske kigge på, hvad der er anderledes og giver folk lyst til at besøge os. Måske kunne det være, fordi der sker så meget på forpladsen, hvor publikum får en ekstra oplevelse,” siger Marie Skjerning.
Hun oplever dog ikke, at landets øvrige cirkusser på samme måde er frustrerede over konkurrencen som tidligere. Det får også Marie Skjerning til konstant at være opmærksom på, hvordan Cirkus Summarum kan udvikle sig.
”Vores målsætning er aldrig at sænke ambitionsniveauet. Vi skal være nysgerrige på, hvem nutidens børn er. Vi skal blive ved med at lede efter, hvad børn synes er sjovt sammen med deres forældre, så det bliver en fælles oplevelse. Vi har høje ambitioner på børnenes vegne, og vi ved, at de kan langt mere, end vi måske ved,” siger Marie Skjerning.
Inde i manegen pifter publikum anerkendende af artisterne, mens børnene har skiftet stolerækkerne ud med midtergangen for at danse og synge med på tonerne af cirkussangen om at sætte boblebørnene fri med magi. Cirkus Summarum er et sandt sammensurium af lårklaskende grin og vigtig lærdom om livets mange forunderlige sider. Alt sammen i befriende børnehøjde.
Om Cirkus Summarum
- Cirkus Summarum blev opført første gang i 2009.
- Cirkusset skabes i et samarbejde mellem DR og Muskelsvindsfonden.
- Al overskud fra Cirkus Summarum går til Muskelvindsfonden.
- Karakterne i cirkusset er kendt fra DR’s tv-kanal Ramasjang.
- Cirkus Summarum havde i år 46 forestillinger fordelt i Aarhus og København.
Esben Nygaard Petersen, 33 år, folkeskolelærer
Det er fjerde år, vi besøger Cirkus Summarum. Vi vender tilbage, fordi det er en fantastisk dag for børnene. Der er meget at se og mange ting at give sig til på pladsen. Det er fantastisk, at børnene kan lege på rutsjebaner og i hoppeborg på forpladsen.
Forestillingen er rigtig god, fordi børnene kender karaktererne fra Ramasjang. Der er også noget humor for voksne. Så jeg kan sagtens sidde at grine med, når cirkusdirektøren har nogle sjove kommentarer, der nogle gange kan være lidt under bæltestedet.
Marianne Rask Hansen, 47 år, selvstændig
Vi er i Cirkus Summarum for tredje gang. Vi kan enormt godt lide hele stemningen og det fantastiske show, som bliver bygget op af et par timers underholdning inden på cirkuspladsen. Det er gerne vores sidste udflugt inden skolestart.
Det er super hyggeligt, og vi tager gerne hele dagen med på cirkuspladsen med de aktiviteter, der er. Det giver også noget særligt, at man kan se karaktererne fra fjernsynet i virkeligheden. Der er mange ting, vi kan relatere til med de gode værdier, som Cirkus Summarum bygger på. Det er værdier, som mit barn gerne må lære.