Favoritsted: Byudviklingens knudepunkt på Sydhavnen: Jumbo Bakery & Eatery

Medstifter af kommunikations- og designbureauet USE studio, Sophie Haack, holder meget af at cykle forbi Jumbo Bakery & Eatery, købe en kop kaffe og gå en tur i den nærtliggende industrijungle ved Sydhavnen. Det giver hende nemlig en fornemmelse af, hvilken by Aarhus også er. For hende er kaffebaren et knudepunkt i fortællingen om den udvikling, som Aarhus har undergået de seneste år. Og samtidig et udtryk for en nerve, som hun oplever gennemsyrer byen.

Tekst og foto: Lasse Lund

Jeg synes, at der er en dejlig ro på Jumbo Bakery & Eatery. Det er uformelt og hyggeligt. Man kan sidde ganske uberørt og have sin egen sfære. Der er plads til alle, og så laver de bare en sindssyg god kaffe. Jeg får meget ud af at sidde og kigge på andre mennesker, som kommer her. Det sætter tankerne i gang, og man kan sidde og undre sig over, hvad folk laver til dagligt, og hvordan deres hverdag fungerer.

Jeg holder meget af den del i byen, hvor Jumbo ligger. Det er et sted, som gør dig bevidst om, hvilken by vi bor i. Du har både det nye i form af Dokk1 og det gamle med alle industribygningerne som De Fem Søstre og havnens kraner. Da jeg flyttede til Aarhus i 2011, var Dokk1 ikke bygget. Men når du sidder herinde eller går en tur i området, kan du virkelig se udviklingen, ligesom det også viser kontrasten mellem det nye og det gamle Aarhus. Og her fungerer Jumbo lidt som et knudepunkt.Nu kommer jeg fra Aalborg, som også er en havneby, og jeg får lidt den samme følelse hernede, som jeg gør i min hjemby. Jeg har altid søgt mod havnen, hvis jeg skulle slippe mine tanker eller have lidt frisk luft. Den ene dag kan det være helt stille, med beroligende skvulp, og den anden dag vildt og blæsende med skrigende måger, som flyver om ørene på dig. Jumbo Bakery & Eatery er bare blevet et sted, som jeg gerne suser forbi på vej hjem fra arbejde. Køber en kop kaffe og går en tur langs havnen. Nu bor jeg på Frederiksbjerg, og vi har tegnestue på Rosensgade, så jeg cykler ofte langs Sydhavnsgade og op ad Mindet, forbi Jumbo, når jeg skal til og fra arbejde. Faktisk ændrer jeg ofte min cykelrute til og fra arbejde. Det tvinger mig til at se flere og andre sider af Aarhus.Jeg kan sagtens blive inspireret, når jeg kommer på Jumbo. Jeg går meget analytisk til værks i mit arbejde som designer, og jeg gør meget ud af at fornemme det specifikke sted, som jeg udvikler projekter til. Det kan eksempelvis være ved at kigge på arkitekturen, de mennesker som lever i området og deres behov. Hvis man arbejder meget stedsspecifikt, synes jeg, at det er vigtigt at benytte de ting, der allerede eksisterer. Der er både noget kulturhistorie og en ånd, som er værd at bevare. Det samme gør sig gældende ved Jumbo. Her har man bevaret en smuk gammel bygning, som har en historie, og tilføjet nogle ændringer på det indvendige. Det giver klart en autenticitet og historie til stedet, som man ikke kan skabe på ny.At et sted som Jumbo er åbnet i Aarhus, synes jeg klart, er et udtryk for den udvikling, som byen har undergået de senere år. Man har virkelig kunnet mærke, at der bare er sket noget, og kigger man på forholdet mellem Aarhus og København, synes jeg ikke, at Aarhus er lillebror mere. Det er lidt en nerve, som er i byen. Folk er generelt ikke bange for at gøre noget og tage nogle chancer. Og her er Jumbo et perfekt eksempel.

Efter Kulturhovedstadssåret tror jeg virkelig, at folk har fået øjnene op for, hvor vigtige de kulturelle områder er for byen. Kultur er virkelig blevet et eksportprodukt. Forstået på den måde at der er rigtig mange turister, der besøger de områder for at få et indblik i, hvilke kulturelle projekter og aktiviteter, som foregår i vores by. Vi ser det også nede hos os på Rosensgade. Der kommer flere turister forbi med deres rullekufferter, som kigger ind ad vinduerne. Hvad angår byens nye områder, så tror jeg helt sikkert, at Jumbo befinder sig i et område, som virkelig kommer til at blomstre de næste år. Ligesom vi kan se, at Kulbroen er på vej til at blive byens nye kulturoase. Hvis det ikke allerede er det nu.

 

Sophie Haack

  • 32-årig grafisk designer fra Aalborg og bosat i Aarhus siden 2011.
  • Bachelor i Kommunikationsdesign, Grafisk Design og Illustration samt kandidat i Grafisk Design fra Kolding Designskole.
  • Medstifter af kommunikations- og designbureauet USE studio, som blandt andet laver visuelle identiteter, interaktive platforme, workshops, museumsudstillinger og bøger.
  • Tidligere projektleder for Institut for (X) på Godsbanen.
     

Jumbo Bakery & Eatery

  • Har eksisteret siden 2018 og har hjemme på Mindet 6.
  • Serverer kaffe samt morgenmad og frokost.
  • Kaffen leveres fra den lokale Sigfreds Kaffefabrik.
  • Udspringer af madskolen Birks Køkken, som har sine lokaler i samme bygning som Jumbo Bakery & Eatery.