Dokk1
Troels Haahr

Brugere af offentlige computere

Næsten alle folkebiblioteker i Danmark har adgang til offentlige computere. Dokk1 ved havnen i Aarhus har hele 84 af dem. I en tid, hvor smartphones, tablets og bærbare computere synes at være allemandseje, kan det undre, at der stadig findes offentlige computere. Hvem bruger dem? Og til hvad?

Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder internet og multimedier.” Sådan lyder det ordret i paragraf 1 i bekendtgørelsen af lov om biblioteksvirksomhed.

Aarhus Panoramas fotograf, Troels Haahr, brugte søndag eftermiddag på at møde nogle af brugerne af Dokk1’s mange computere.

 

Marin, 66, pensionist
Jeg kommer her hver dag. Jeg har ikke råd til en computer og en internetpakke, og jeg synes, Dokk1 er et meget specielt sted. Jeg foretrækker at være her i stedet for at sidde derhjemme. Jeg bruger meget af min tid ved computeren på politisk aktivisme.

Marin

 

Kristoffer, 27, musiker
For nylig fik jeg stjålet min computer, så i øjeblikket bruger jeg det hver dag. Generelt har jeg nemmere ved at samle mig om det, jeg skal, når jeg er på et offentligt sted med andre mennesker. Så stiger min koncentrationsevne. Lige i øjeblikket bruger jeg computeren til at plotte spillejobs for 2016 ind på min hjemmeside.

Kristoffer

 

Rodrigo, 21, udvekslingsstuderende fra Columbia
Jeg kommer her cirka hver uge. Når jeg er i nærheden, kan det godt ske, at jeg tager forbi og tjekker min e-mail og sådan, og hvis jeg skal printe, tager jeg også herned. Jeg har ingen printer derhjemme.

Rodrigo

 

Sofie, 18, studerende på HHX
Jeg bruger dem, fordi jeg synes, det er en nem og overskuelig måde at finde bøger på. Jeg bruger dem ikke så tit. Måske fem gange om året.

Sofie

 

Jens, 64, pensionist
Jeg har ikke en computer, så jeg tager herned eller på et af de andre biblioteker cirka to gange om ugen for at gå på internettet. Jeg bruger søgefunktionerne, skriver e-mails og bestiller rejser og sådan noget.

Jens

 

Sonja, 40, kantinemedhjælper
Min printer derhjemme er i stykker, så for tiden printer jeg her. Ellers bruger jeg dem ikke.

Sonja

 

Mette, 43, bibliotekar på Dokk1
Jeg har indtryk af, at det for det meste er personer, som ellers ikke har adgang til internettet af den ene eller den anden grund. Det kan være fordi, de er hjemløse eller ikke har råd til det. Så er der andre, der helst vil være fri for at have alt for meget teknik i deres liv, men nu om dage er der så mange ting, man skal bruge en computer til, at de bliver nødt til at bruge vores. Ellers tænker jeg, at nogle kommer herned for at sidde sammen med nogen og være sociale. Vi har heldigvis fortsat et klientel, der har brug for computerne, så jeg synes, det er godt, at de ikke har besluttet at nedlægge det.

Mette

 

Andri, 51, leder i Vestas
Lige nu prøver jeg at finde ud af, hvordan man søger efter bøger på computeren. Hvordan jeg finder den bog, jeg vil låne og derefter reserverer den. Det kunne jeg selvfølgelig gøre hjemmefra, men det er bekvemt og behageligt, når jeg alligevel er her. Jeg bruger måske computerne her på Dokk1 en times tid om måneden.

Andri

 

Kofi, 40, studerer til NLP-terapeut
Jeg kommer her, når jeg er inde i byen og vil slappe af, og så er det nemmere at bruge Dokk1’s computere end at skulle have sin egen computer med. Jeg bruger computerne ret tit. Hver gang jeg er inde i byen. Måske tre-fire gange om ugen. Det meste af min undervisning foregår på nettet.

Kofi

 

Anne, 36, Studerende på FVU
Jeg har en iPad derhjemme, der ikke virker, og jeg har ikke nogen computer eller printer. Jeg bor i Hasselager, men det er lige i ventetiden, før jeg skal i biografen. Jeg bruger de offentlige computere et par gange om ugen til mails og for at printe dokumenter ud.

Anne

 

Ali, 62, Ledig
Jeg bruger computerne her hver eneste dag, for jeg vil ikke have internet og en computer derhjemme. Jeg vil ikke risikere at låse mig fast derhjemme og ikke komme uden for døren. Jeg bor alene, men hvis jeg havde en at bo sammen med, kunne det godt være, at jeg ville få internet og computer igen.

Ali