Modtag, hæv og kill it

Beachvolley er high-fives, kram og klap i røven. Typisk de mere veltrænede af slagsen. Det vil du opleve, hvis du smutter en tur i sandkassen hos Beach Park Aarhus – et af byens skjulte åndehuller. Her spiller, griller og griner de på tværs af alder og sportslige ambitioner fra hygge til elite.

Tekst: Jeff Jørgensen
Foto: Marie Bentzon Sørensen og Steffen Therkildsen Nielsen

For nogle er livet smukkest set gennem sprækken mellem madrassen og dynen. Men ikke for beachvolleyspillerne i Beach Park Aarhus denne sommerdag. Sand, sol og skyfrit vejr. Pop fra højttaleren. Brændt bøf på grillen. Røde næser der springer rundt i sandet. Bikiner, shorts og tank-tops. Alt dét trækker mere end sengen. Man kan også hurtig forveksle beachvolley med feriehygge, men tag ikke fejl. I Aarhus Beachvolley Club træner hundredvis benhårdt for at smashe og digge bolden i jagten på den næste sejr. De kaster sig så langt knoglerne strækker sig for at nå bolden, og rejser sig lynhurtigt for så at springe halvvejs til Månen for at lave et kill. Og så forfra igen. Og igen. For mange utrænede vil akrobatiske spræl af den slags kræve en lur – mellem hvert af dem. Det er hårdt, men så venter der også en kold pils efter kampen, som en af de sveddryppende fyre i 30’erne formulerer det fra en af de 20 baner. Han smækker en dobbelt low-five afsted til makkeren og råber til modstanderne:

“Giver I op?”

De griner bare. Måske den næste Danmarksmester
Maria Tyndeskov er i beachparken for at træne. Den 25-årige medicinstuderende har intet imod at lave samme øvelse to timer i træk for at få den perfektioneret:

“Jeg vil hellere tabe en kamp og gøre teknikken rigtig end vinde med forkert teknik – altså til træningskampe,” får hun tilføjet. Nu er hun så også klubbens bedste bud på en Danmarksmester og netop vendt hjem fra træningslejr i Brasilien og turnering i Italien:

“Brasilien er beachvolleyens land, så det var en helt fantastisk oplevelse og lidt af en drøm. Vi træende intenst fire timer om dagen med trænere omkring os hele tiden.”

Maria Tyndeskov har spillet på landsholdet i volleyball, men prioriterer nu fuldt ud beachvolley, og er afsted hver weekend til turnering på beachtouren rundt i Danmark frem mod finalen på Amager Strand:

“Jeg har blod på tanden og håber på en podieplads, men egentlig er målet at få os spillet sammen og få international erfaring,” siger hun og uddyber:

“Jeg fik for et halvt år siden mulighed for at spille med Line Trans Hansen, som er en af Danmarks bedste forsvarsspillere. Det har motiveret mig til at træne hårdere og tage mit spil til det næste niveau.”

Hun finder dog stadig tid til at lægge vejen forbi beachparken et par gange om ugen mellem studierne, turneringer og elitetræninger i Odense.  

En hund i et spil kegler
Beachparken er lidt af et åndehul i Aarhus, som den ligger dér i læ midt i skoven syd for Skejby Sygehus. Officelt er navnet Vestereng Hundeskov. Det viser sig ganske sigende, da en forbipasserende kvinde pludselig løber febrilsk rundt i sandet efter sin Golden retriever:

“Buller, stop. Stooop,” råber hun. Helt modsat sin ejer er Buller vildt begejstret for de 50 bolde, der flyver omkring. Buller zigzagger afsted først efter den ene, så den anden bold, mens tungen og savlet flagrer efter den. Bullers tid i paradis er kort, inden den fanges af sin ejer. De fleste smiler og glæder sig over bolde, der ikke er punkterede.

Skjult åndehul i Aarhus
Bortset fra de lokale hundeejere og beachvolleyspillere kender de færreste til det tilsandede åndehul, der har udgjort Aarhus Beachvolley Clubs legeplads i syv år. Der er ellers fri adgang til beachparken. Og udsigten er fin over anlægget fra de brede tribune-trapper og terrassen henover de to blå containere med klubbens udstyr. I parkens modsatte ende står en ussel betonmur med rest af graffiti. I sandet er der stablet paller til at sidde på. Et hjørne er dækket med grøn presenning for at give skygge. Det er råt og enkelt. Men solnedgangen får det hele til at se smukt ud. Som om nogle har hældt skyllemiddel ud over det hele – mildt og blødt. I et kort sekund kan man da godt drømme sig over til de californiske strande, hvor strandversionen af volley begyndte i 1930’erne som sjov og hygge.

De sidste net tages ned, mens andre spiser en sveden pølse fra grillen. En trækker sin Iphone ud af højttalerstikket og overlader underlægningsmusikken til fuglene. Der er vindstille, og træerne står som silhuetter op mod den nu mørke orange-røde himmel. Ikke underligt at nogle kalder beachvolley en livsstil. Fristet? Eller tilhører du dem, der helst begrænser dagens sportslige aktiviteter til tre gab hver morgen, så skal du nok nøjes med at nyde solnedgangen, og lade andre om de akrobatiske spræl i beachparken.


 

“DU SKAL VÆRE I NUET”           

Ole Gravrok, 50 år
Musiker og skolelærer, Viby SkoleJeg begyndte med beachvolley for to år siden. Som gammel volleyballspiller kunne jeg genbruge noget, der allerede sad på rygraden, men jeg måtte hurtigt erkende, at det er et helt andet spil. Taktik, overblik og koncentration er altafgørende, og det unikke er, at man kan drille rigtigt gode hold og tabe til væsentligt dårligere teknisk set. Du skal være i nuet for at vinde en kamp. Spiller du på rutinen, bliver du gennemskuet.

 

“SAND I TASKEN. I HÅRET. OVERALT.”

Pernille Bjertrup Laursen, 23 år
Medicinstuderende, Aarhus UniversitetJeg kan godt lide, vi er et team i beachvolley, der skal få det til at fungere. Det er vildt udfordrende, men sejt når det lykkes. Vi må derfor også arbejde med det mentale, for vi kan ikke bare skifte ud, når det går skidt. Sidste år på beachtouren tabte vi meget, men så klappede det hele til semifinalestævnet. Det var så sejt. Det er knap så sejt, når min blegfede, rødhårede pølsedansker-krop bliver solskoldet. Av! Og du får sand allevegne: I tasker, i lejligheden, i håret. Overalt.

 

“LUNE SOMMERAFTENER”

Jonas Vestergaard, 27 år
Bygningsingeniør, Vattenfall Beachvolley er den perfekte kombination af sol, god stemning og masser af boldberøringer. De bedste oplevelser er de lune sommeraftener herude i beachparken, hvor der kæmpes om livsvigtige point til den lokale liga-rangliste. Det er så ret træls, når det regner. Men beachvolley er for alle. Jeg kan varmt anbefale at prøve det.

 

“INTET BEDRE END AT SMASHE BOLDEN HÅRDT NED”

Maria Tyndeskov, 25 år
Medicinstuderende, Aarhus Universitet og
Aarhus’ bedste bud på en DanmarksmesterDer er intet bedre end følelsen af at blokke eller smashe bolden hårdt ned i sandet. Beachvolley er sjovt og alsidigt og kræver styrke, hurtighed, samspil, god kondition og boldteknik. Det er træls, jeg skal pendle til Odense om vinteren for at træne, da vi ikke har en indendørs beachhal i Aarhus. Men om sommeren har vi en rigtig god beachpark med 17 baner ret tæt på byen. Der er mange sociale arrangementer og ligaer for damer, herrer og mix. Det er også herude, jeg har mødt min forlovede og nogle af mine bedste veninder.