Kenneth Stjernegaard

Bag bloggerens blitzlys

Aarhus bugner af bloggere, og flere lever i dag af det. Derfor har Danmarks største bloggernetværk, Bloggers Delight, for nyligt åbnet en afdeling her i byen. Med læsertal på op mod 50.000 hver måned, har blogging aldrig hittet mere. Vi sætter spot på, hvad der skal til for at slå igennem som blogger i den jyske hovedstad.

Tekst: Jesper Møl Trads
Foto: Kenneth Stjernegaard

Maya Lützhøft er kvinden bag bloggen ’mayadroem.dk’. Med en sundhedsbog på trapperne og en stor skare af unikke læsere er hun sprunget ud som fuldtidsblogger med fokus på flere former for sundhed, der ikke kun er træning og den rigtige kost, men også det sociale og psykiske aspekt.

Jeg blev blogger, fordi jeg i mange år har interesseret mig for sundhed og en sund livsstil. Jeg er på ingen måde fanatisk med min sundhed, men prøver at have en sund balance. Mit syn på sundhed er anderledes end dem, som stiller op i fitnesskonkurrencer.

Der var et tidspunkt i Magasin, hvor en læser kom hen til mig og spurgte, hvordan min eksamen var gået. Det kan være specielt, men det er dejligt at møde dem, der læser med.

Mine læsere er omkring 18-30 år i gennemsnit, og det passer godt med, at jeg gerne vil ramme læsere omkring min egen alder på 26 år.

Jeg laver mine indlæg ud fra mine kompetencer som sygeplejerske, kostvejleder og min uddannelse som personlig træner kombineret med mine egne erfaringer. Jeg synes, det er godt, når der er noget faglighed bag de blogs, jeg læser.

Der er et godt sammenhold blandt bloggerne i Aarhus. Man hjælper hinanden rigtig meget. Jeg mødes tit med andre bloggere, hvor vi hjælper hinanden med billeder og ideer til kommende indlæg, eller drikker et glas vin og snakker om andre ting.

Inspirationen kommer mange steder fra. Jeg følger over 1000 personer på Instagram, læser mange blogs og følger med i sundhedsdebatten. Der er en klar grænse mellem inspiration og kopiering. Jeg vil gerne lave mere videoindhold på min blog og skrive endnu flere faglige indlæg.

Jeg udgiver en sundhedsbog, hvor fokus er på blandt andet sund kost, søvn og fordøjelse, og her bruger jeg min baggrund som sygeplejerske og kostvejleder. Jeg arbejder i bogen med det brede sundhedsbegreb, der betyder, at man arbejder med både det fysiske og det psykiske, der kræver, at man mentalt og socialt har det godt.

Som blogger har man ikke de samme tekniske kvaliteter som en kok, men man kan til gengæld lave mere simple retter, som folk kan lave derhjemme. Som blogger deler jeg alle mine opskrifter, det gør kokkene jo sjældent.

 

Lasse Ribergård Rasmussen er Project Manager hos Bloggers Delights nyåbnede Aarhus-afdeling. Hans ansvar er at rekruttere nye bloggere til Danmarks største bloggernetværk. Herudover driver han sammen med sin kæreste bloggen ’sidsel&lasse.com’.

For at være blogger, skal man finde den unikke vinkel på sit område. Der er færre bloggere i Aarhus end i København, hvor de fleste bloggere bor. At der er færre bloggere gør, at sammenholdet er stærkere i Aarhus. På den måde er der mindre konkurrence blandt bloggerne, fordi der er færre om buddet.

Mommyblogs er helt sindssygt populært for tiden. Her er et utal af vinkler, da de alle har et unikt take på det at være mor. Det er en tendens, vi ser for tiden. De bloggere, jeg har rekrutteret i Aarhus, har primært været morbloggere, madbloggere og fitnessbloggere. En blogger kan have et stort potentiale, hvis personen allerede har en stor eksponering. Det fanger vores interesse.

Kriterierne for en blog, jeg vil synes er interessant, er førstehåndsindtrykket på bloggen, at man skriver godt og har en unik vinkel på det, man skriver om. Hos Bloggers Delight er der også et økonomisk aspekt ud fra, hvornår en blog er kommerciel interessant. Det kræver en vis mængde læsere, og at man skriver om emner, der er mange sider af. En for snæver blog vil ikke fange interessen på samme måde.

Man kan ikke få for mange blogs i Danmark. Blogmediet bliver ved med at tiltrække læsere, fordi bloggere opbygger en slags venskab med læserne. De ser bloggeren som en fjern ven, hvis liv man gerne vil følge fast med i. Blogs er i dag gået fra shortreads til longreads, der vil sige, at det er blevet længere tekster end tidligere. Det personlige og guides rykker i forhold til læsertal på blogs. Især hvis ens blogindlæg giver mange hits på Google.

Langt størstedelen af bloggerne hos os har et deltids- eller fuldtidsjob ved siden af. Der er et sted mellem 10 og 30 bloggere, der har blogging som eneste indtægtskilde. Det står frit for hver blogger, hvad de vil skrive om. Bloggers Delight repræsenterer kun bloggerne kommercielt. Vi hjælper med at administrere reklamer og sponsorerede indlæg til bloggerne. Vores eneste retningslinje er, at man ikke må bryde loven.

Nogle starter en blog for at tjene penge på den, men det mener jeg, er en forkert indgangsvinkel. Man skal synes, det er sjovt og brænde for det i stedet for kun at tænke økonomisk. Sidsel og jeg begyndte først at tjene sjove penge på vores blog omkring 2013-2014 og har haft den siden 2009.

Det ville være super fedt at få Peter Falktoft ind som blogger hos Bloggers Delight, da han kommer fra Risskov og er en person, der har en stor eksponering og kommer med nogle holdninger fra tid til anden. Den gennemsnitlige bloglæser er faktisk over 40 år. Derfor kunne det også være godt at få en som Thomas Helmig med. Jeg ville gerne læse en Helmig-blog.

 

Johanne Mygind er kvinden bag den populære blog ’nutidensmor.dk’. For hende er det vigtigt, at man er ydmyg omkring sit arbejde, og hvis man ikke brænder for at blogge, så skal man ikke bruge sin tid på det.

Fordelen ved at være blogger i Aarhus er, at man møder mange af sine læsere i bybilledet. Det sker et par gange om ugen, at jeg støder på nogen, der genkende mig. Det er sindssygt rart, men samtidig underligt. Det er en vild bekræftelse. Jeg synes nærmest, det er mere sejt at møde læsere på gaden, end de synes omvendt.

Læserne af blogs er meget ærlige og personlige. Jeg tror, at jeg har mange læsere, da mange genkender det, jeg skriver om.

Ved siden at pædagogstudiet bruger jeg det meste af min tid på bloggen. Lige meget hvor meget jeg kunne tjene på bloggen, ville jeg aldrig kun have den. Jeg har også brug for at være mor, handle i Netto og have mit eget liv. Det kan nemlig være enormt ensomt at blogge.

Jeg forsøger ikke at udstille, men fremstille mit barn. Bloggen er med mig som primært fokus. Hun er ikke en dukke, men hun er stadig med. Hun er jo min familie. Der vil aldrig blive skrevet, hvor min datter går i børnehave og skole. Hvis min datter ikke vil være med en dag, ville jeg acceptere det med det samme.

Jeg er ikke kendt. Jeg har hverken været med i Paradise Hotel eller vundet en Nobel-pris, selvom jeg måske er tættere på Paradise Hotel. Men mit mest sete opslag har haft 170.000 sidehenvisninger, hvilket er helt vanvittigt. Det er vildt, at man kan komme så langt ud med det, man skriver om, til så mange mennesker på en gang.

At folk kommenterer på en ens blogindlæg er et godt tegn på, at det går godt for bloggen. I starten tegnede jeg tit til indlæg. Det gav god respons. Men vlogs, der er videoer på bloggen, er også gode, fordi de er mere personlige, og jeg føler, man snakker mere direkte til læserne.

Jeg siger nej til 80 % af de ting, jeg bliver tilbudt. Det primære er, at det skal passe ind på bloggen og være relevant. For mig er det netop vigtigt, ikke at køre rent Se og Hør på mig selv, så nyheder og historier kommer ud, før de er klar.

Jeg er ikke nervøs for, at jeg ikke får et job som pædagog på grund af det, jeg skriver på bloggen. Jeg er mere nervøs for ikke at finde en kæreste. Jeg håber, at folk ser mig mere som Hella Joof-hyggelig end Inger Støjberg-agtig.