Aarhus på et nyt niveau

Aftrykket af et vandflaskelåg på et Aarhus-kort skulle vise sig at blive starten på en idé til fremtidens museum – The Next Level. Her seks år efter er ideen nu tæt på at blive til virkelighed. Ifølge ARoS-direktør Erlend Høyersten tilføjer det helt nye dimensioner til et museum og til Aarhus – ikke blot på et fysisk plan men også et spirituelt.

Tekst: Elisabeth Mygind, Erhverv Aarhus

En sen søndag aften, umiddelbart efter at Erlend Høyersten var blevet direktør for ARoS i 2014, sad han på sit kontor. Han kedede sig, for han var netop ankommet fra Norge og kendte ingen i Aarhus. Han lod tankerne flyve, og de begyndte at cirkle mere og mere omkring det at skabe noget unikt:

”Ideen begyndte med et ønske om at lave noget, som er anderledes, end det der findes. Jeg kommer fra Bergen, som er Norges næststørste by, og jeg er træt af mentaliteten med, at man tænker, at de bedste institutioner, de bedste tanker og de bedste ideer udvikles i de største byer. Så da jeg satte mig her i direktørstolen, tænkte jeg, hvordan kan vi modvise den fordom og skabe en anden form for forståelse af, hvad Aarhus er.” 

På bordet lå et kort af Aarhus, hvorpå Erlend Høyersten tegnede en cirkel der, hvor låget fra hans vandflaske havde sat et mærke – og det er cirka der, hvor The Next Level kommer til at ligge. 

”Det var ret tilfældigt. Men da ideen med at udvide ARoS først opstod, begyndte jeg hurtigt at tale med arkitekter og allerede tre måneder senere, kontaktede jeg den verdenskendte, amerikanske kunstner James Turrell. Han er den bedste kunster til at arbejde med lys og rum – vores tids Michelangelo. Vi kom ret godt ud af det med hinanden som mennesker og satte os sammen og arbejdede videre med ideen.”

Vi skaber noget helt nyt og unikt
Siden har ideen og projektet været igennem flere versioner, og finansieringen er nu på plads. Udvidelsen af ARoS kommer til at bestå af flere elementer: et underjordisk galleri på 1000 kvadratmeter, det gigantiske værk ”The Dome” af James Turrell, en arkitektur pavillon som ændrer sig hvert år og et helt nyt byrum. Alle elementerne kommer til at karakterisere Aarhus ikke blot i 2023, hvor flere af dem står klar, men langt ind i fremtiden ifølge Erlend Høyersten:

”Vi kommer til at skrive kunsthistorie. Vi skaber noget, som udfordrer måden, man tænker kunstmuseum på. Vi spiller ikke det etablerede spil eller konkurrerer på det eksisterende spils præmisser. Vi skaber noget helt nyt og unikt, som vil få stor international opmærksomhed og sætte sit aftryk på fremtidens museer.”   

Erlend Høyersten fortæller, at udvidelsen også vil have en dimension af spirituel karakter: 

”Lyset i domen tilpasser sig lyset udenfor, der vil være kig til himlen, og når det regner, vil det også regne ind i domen. Kunstværket vil vække noget særligt i dig, for det er en type rum, som vil opfattes som uendeligt. Det er næsten som at stå i en solnedgang. Det er meget dragende for mennesker, fordi vi har brug for at opleve noget, som er større end os selv – og det sublime i det, er det, vi skaber en ramme for”.

”Et rum hvor vi kan kigge indad og finde ro. Det er vigtigt i vores tid, hvor alt går så super hurtigt. Vi er konstant på vores smartphones og flere bliver deprimerede. Så måske bliver Aarhus en by med meget afslappede mennesker,” siger Erlend Høyersten med et smil.

At udvidelsen primært kommer til at ligge under jorden, mener han også, tilføjer noget helt nyt:

”I dag taler vi tit om symbol- eller signalarkitektur, hvor bygninger skal være meget synlige og høje. Men jeg tænkte, hvad med at gå nedad. Det er en anden måde at tænke arkitektur på. Det er ikke noget, vi kan pege på, det er noget, vi skal være i.” 

”Udefra kommer domen nærmest til at ligne en gravhøj i et grønt område. Jeg tror, at den i sig selv vil være dragende, fascinerende og lidt mystisk. Den vil være kæmpestor med en diameter på 40 meter, det vil sige næsten lige så stor som Your rainbow panorama, som er 50 meter. Du vil blive inspireret og få lyst til at gå på opdagelse. Det er en del af vores biologi, at vi vil udforske det ukendte og organiske. Den vil nærmest være som et levende væsen.”

Stor betydning for aarhusianerne
Erlend Høyersten ser også store muligheder i, at der i en senere fase af projektet bliver skabt et helt nyt byrum foran ARoS:

”Vi vil skabe en ny plads mellem Musikhuset, rådhuset og ARoS, der fremover bliver centrum i Aarhus, hvilket det også er rent geografisk. Det er vigtigt at aktivere det byrum. I dag er pladsen en blanding mellem flere forskellige ting, men nu kommer pladsen til at spille sammen. Det vil blive Aarhus´ vigtigste byrum. Kultur og natur går sammen, og det bliver det sted, du kommer og bare er, og hvor du slapper af. Hvor man vil være sammen på nye måder.”

Og netop det at være sammen på nye måder er en central del af udvidelsen. Pavillonen, som hvert år bliver bygget på ny af nogle af verdens mest innovative arkitekter, kommer til at fungere som en scene for forskellige former for socialt samvær, talks, koncerter, nye udstillinger og performances. Den vil skabe nye spændende samarbejder på tværs af byens kulturinstitutioner, foreninger og græsrødder.

”Vi har brug for fællesskaber, hvor man udveksler erfaringer og får meningsfulde samtaler. Kunst og kultur limer mennesker sammen,” fortæller Erlend Høyersten, og han er ikke i tvivl om, at The Next Level vil få en stor betydning for aarhusianerne – og for det aarhusianske erhvervsliv:

”ARoS er en stor del af byens identitet, og det vil blive forstærket nu. Der var et Aarhus før og efter ARoS – og før og efter Your rainbow panorama – og jeg er sikker på, der bliver et Aarhus før og efter The Next Level. Rigtig mange mennesker vil komme hertil på grund af det. De vil ikke nødvendigvis kende Aarhus inden, men de vil kende ARoS. Flere vil flytte til Aarhus, når vi skaber noget, som får stor opmærksomhed udefra. Samtidig er Aarhus en smeltedigel mellem erhverv, finans, industri og kultur, og det vil blive forstærket – det er jeg helt overbevist om. Fordi det vil skabe en dynamik, som vil gøre byen endnu mere levende.” 

Når vi ser ud i fremtiden, synes Erlend Høyersten, at vi nøje skal overveje hvilken by, vi ønsker, Aarhus skal være: 

”Aarhus er den hurtigst voksende by i Norden og samtidig relativt fortættet, der bor jo flere per kvadratmeter i Aarhus end for eksempel i Hamborg. Hvordan sørger vi for, at Aarhus bliver noget mere samtidig med, at byen bevarer sin identitet? Der tror jeg, vi skal have fokus på livskvalitet. Hvorfor ikke være den by, som andre byer ønsker at være?”