Aarhus byder på naturnørderi for alle

Tag med på guidet svampetur i Moesgaard Skov og bliv klogere på biodiversiteten i byens oversete natur.

Tekst: Kathrine Bording
Foto: Nicoline Lodahl Karlsen

Cykler man gennem Marselisborg Skovene en søndag eftermiddag, vil man se folk strømme til – på gåben, to og fire hjul. Man vil højst sandsynligt også støde på motionister i tætsiddende lycra, der med hidsige ringklokker lader alle vide, at de skal slå en personlig rekord.

På netop sådan en vandkold søndag stimler en flok mennesker sammen på parkeringspladsen ved Moesgaard Strand. Det er en af de dage, hvor tågen får himmel og hav til at stå i ét, og skibene til at svæve umærkeligt i horisonten. Alle er mødt forventningsfulde op for at deltage i en guidet svampetur med naturformidler Jakob Aandstad Sørensen, som i obligatorisk praktisk outfit byder alle varmt velkommen. 

Jyske Lov fra 1241 foreskriver, at man i naturen må plukke, hvad der kan være i en hat. Skulle man være så uheldig at være uden hat, har Naturstyrelsen heldigvis omskrevet det til, at man må plukke, hvad der kan være i en kurv. Dagens deltagere er da også væbnet til tænderne med flettede kurve og svampeknive med en lille børste for enden, da svampene helst skal børstes rene frem for at blive skyllet under hanen. Hvis man skyller svampene, har de nemlig tendens til at suge vandet og miste lidt af deres smag i forhold til at bruge dem i madlavning. 

Jakob Aandstad Sørensen fortæller, at han på forhånd har gået ruten for at tjekke, at der rent faktisk er svampe at finde i skovbunden. Det er nemlig blevet meget populært at plukke svampe, faktisk så populært, at det kan være svært at finde dem i skovene syd for Aarhus, og der slet ikke er nok til at fylde en hel kurv, som man kunne for eksempelvis 30 år siden. I samme åndedrag maner han derfor til respekt for naturen ved ikke at plukke alt, hvad der er, men også lade noget stå til dyrene i skoven. Inden svampejagten for alvor går ind for de tredive deltagere, tilføjer Jakob Aandstad Sørensen rutineret:

“Vi krydser mountainbike ruten, og det er søndag, så vi skal gå i kolonne.”

Skattejagt og naturnørderi
Dagens guidede svampetur er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og DetHeltVildt, som er navnet på den virksomhed, som Jakob Aandstad Sørensen startede i 2019. Oprindeligt er 25-årige Jakob Aandstad Sørensen uddannet cand.it. i digital design, men med en livslang interesse for naturen har han kastet sig ud i at forsøge at leve af sin passion.

“Jeg fik et helt afgørende forhold til naturen fra barnsben, og der er ikke nogen tvivl om, at når man snakker naturformidling, så skal man også have fat i børnene – det er svært at få fat i de unge, det er ikke umuligt, men svært. Men får man naturinteressen ind fra barnsben, med modermælken så at sige, er der større sandsynlighed for, at man ikke glemmer den igen,” siger Jakob Aandstad Sørensen.

I teenageårene blev Jakob Aandstad Sørensens naturinteresse dog midlertidigt sat på pause til fordel for zombie-spil, indtil en helt særlig opdagelse af en sjælden plante for alvor fik interessen til at tage fart. For Jakob Aandstad Sørensen startede opdagelsen som en nysgerrighed og undren over, hvad det mon var, han havde fundet. Det bragte ham i kontakt med eksperter på området, som kunne fortælle ham, at der var tale om en Skælrod, en lyserød snylteplante, som mangler stoffet klorofyl, som er det, der gør planter grønne.

“Og så tænkte jeg, ‘det er en skattejagt det her’, og så begyndte jeg at lede efter flere og flere arter, og lige pludselig havde jeg 200 arter, og nu har jeg over 1000 arter, jeg har fundet i Danmark og registeret og har navne på, og så bliver det jo en leg lige pludselig. Så jeg havde altså en pause i min naturinteresse, og så kom den så igen, og så er den bare eksploderet derfra.”

Ifølge Jakob Aandstad Sørensen er der i disse år rigtig meget fokus på at bruge naturen for eksempel i madlavning eller snapsebrygning – og svampe kan også netop være et godt sted at starte sit naturnørderi.

“Nogen er skeptiske overfor, at man starter med spisesvampene, fordi naturen jo ikke bare skal være til gavn for os. Det behøver ikke at handle om os det hele, men hvis man kommer ud i naturen og plukker svampe, og det åbenbart er det, der er guleroden, jamen så er det vel fint. Det handler om at få folk og især børn ud i naturen.”

Lysbrønde og hemmelige svampespots
Med på dagens guidede svampetur er folk i alle aldre, familier, kærestepar, vennepar, men også nogle enkelte er afsted på egen hånd. En familie har taget turen fra Randers for at komme ud og få nogle naturoplevelser sammen. Et venindepar bestående af to bioteknologistuderende er også taget afsted for den samlede oplevelse. De er med for at gå en lang tur, få noget frisk luft, og fremhæver samtidig fordelen ved at være på tur med en ekspert, som kan rådgive og svare på spørgsmål.

Undervejs på turen gøres der flere stop, hvor Jakob Aandstad Sørensen fortæller om det omkringliggende bakkede landskab, som er skabt under sidste istid. Han fortæller også, at det vi ser titte op af jorden i virkeligheden kun er svampens frugtlegmer – selve svampen er nede under jorden, som et netværk der forgrener sig og popper op rundt omkring i skovbunden. På disse stop får deltagerne mulighed for selv at gå på opdagelse og stifte bekendtskab med blandt andre Trompetsvamp og den skrøbelige Porcelænshat.

Jakob Aandstad Sørensen fortæller videre, at svampe er afhængige af varme og fugt. Tommelfingerreglen er derfor at kigge efter lysbrønde, åbninger i trækronerne, hvor sollys og regn kan nå ned til svampene.

Og måske vigtigst af alt så har alle svampekyndige med respekt for sig selv deres helt egne hemmelige svampespots, som de naturligvis aldrig afslører for andre. Denne form for ejerskabsfølelse kan ifølge Jakob Aandstad Sørensen ligefrem tage overhånd, og han giver et eksempel på, hvordan han ind i mellem besøger en af sine hemmelige svampespots og tager sig selv i at udbryde: “Hov, hvor er mine kantareller henne?”

Den grønne ørken
Det at bevæge sig ud i naturen er ikke kun godt for vores fysiske og mentale sundhed. Ifølge Jakob Aandstad Sørensen kan det også give os et tættere forhold til naturen – noget, som er særligt vigtigt, når vi taler om at løse biodiversitets- og klimakrisen.

“Hvis folk ikke har et forhold til naturen, hvordan i alverden skulle det så betyde noget for dem at redde naturen og redde de truede arter? Hvis man har været ude og se, hvor fantastisk naturen er, så kommer det også mere naturligt for en, at man skal passe på den. Klimakrisen er endnu en vigtig grund til at passe på naturen, fordi den vilde natur simpelthen lagrer kulstof.”

Den største udfordring for naturen er ifølge Jakob Aandstad Sørensen mangel på plads. Vi har masser af græsplæner, eller grønne ørkner, som han kalder dem, men det kniber med den vilde natur, hvor for eksempel døde træer får lov til at blive levested for en masse insekter og svampe, og hvor det nogen ville kalde ukrudt får lov til at vokse vildt.

“Naturen minder os om, hvorfor det er så fedt, at vi har livet, vi burde virkelig værdsætte det noget mere, hvor fantastisk det er, hvor mange former af liv der findes. I dag uddør arter omkring 1000 til 10.000 gange hurtigere, end før mennesket kom til, så der er mange arter, vi slet ikke når at opdage, før de er væk,” siger Jakob Aandstad Sørensen.

Så hvordan står det egentlig til med biodiversiteten i Aarhus? Ifølge Jakob Aandstad Sørensen står det bedre til, end hvis man tager ud på landet, fordi vi trods alt endnu har de gamle skove. Men sammenlignet med eksempelvis Mols Laboratoriet, indtager Aarhus desværre en kedelig placering. Han mener dog alligevel, at det går den rigtige vej, særligt med planerne om Moesgaard Vildskov. Projektet er endnu kun i støbeskeen, men skal efter planen omfatte indhegnede skovområder med stisystemer, hvor man vil sætte fredlige græssende dyr ud, ligesom man har gjort mange andre steder i landet.

Efter et par timer i skoven med blikket rettet mod skovbunden kommer vi ud til lyden af bølger og duften af hav. Og selvom de flettede kurve ikke er fyldt til randen med svampe, så har turen fuldt ud levet op til deltagernes forventninger og har givet mange lyst til endnu flere guidede naturoplevelser i fremtiden.

Om DetHeltVildt

  • Startet af Jakob Aandstad Sørensen i 2019.
  • Guidede ture, foredrag, rådgivning, videoproduktion og meget mere.
  • Samarbejder med blandt andre Aarhus Kommune om guidede naturoplevelser i Aarhus. 

Overset natur i Aarhus midtby

  • Besøg “Vild med Vilje”-området i den nordlige del af Vennelystparken, hvor Aarhus Kommune, Naturhistorisk Museum og Danmarks Naturfredningsforening har sået vilde planter, som om foråret og sommeren tiltrækker masser af insekter.
  • Ved Åbrinken kan man lede efter vandmynte til en lækker grøn te eller en smagfuld mojito. Man kan også lede efter sjældne insekter på blomsterne i de mange store brombærkrat.
  • Gå på opdagelse ved Aarhus Havn efter verdens hurtigste dyr, vandrefalken, der bor højt oppe på en af de høje bygninger.

Kilde: Jakob Aandstad Sørensen, naturformidler og ejer af DetHeltVildt.