På en skråning uden for Aarhus er den nye by Nye ved at skyde op. En by, der skal være bæredygtig både i forhold til klima og miljø, men også socialt og økonomisk.
Tekst: Daniel Øster
Foto: Jess Porse Clemmensen
Når Letbanetogenes automatiske døre åbnes ved stoppet i Nye, er der ikke en vrimmel af mennesker, der stiger ind og ud af toget. I hvert fald ikke endnu. I stedet kører toget videre gennem det bakkede landskab med uforrettet sag. For byen, der ligger 8 kilometer nord for Aarhus Midtby, er endnu kun i sin spæde start.
Siden første spadestik blev taget på skråningen uden for Elev, har de første 150 tilflyttere så småt fundet sig til rette i de bæredygtige træhuse. Men over de næste tre årtier skal byen i etaper udvikle sig til en levende forstad med 20.000 beboere. Projektet er et privat initiativ, og bag det står Tækker Group, der er ejet af den lokale ejendomsudvikler Jørn Tækker.
Jorden, der ligger med udsigt over Aarhus, bugten og Egå Engsø blev købt af en lokal landmand, og fordi projektet er startet på en bar mark, har det været muligt at nytænke i forhold til almindelig byudvikling. Gennem et hav af workshops og analyser fandt Tækker Group frem til tre værdier, der skulle være bærende for projektet: variation, balance og liv.
Et dejligt sted at bo
I praksis betyder det blandt andet, at beboersammensætningen skal være varieret. Det skal ikke være en rigmandsforstad. Byen bliver en blanding af almene lejeboliger og ejerboliger, så der bliver plads til unge som ældre, og direktører såvel som studerende.
Fælles for dem er, at deres boliger hviler på sokkelgrunde. Det betyder, at man som ejer eller lejer reelt kun råder over det areal, huset ligger på. Så når du som beboer i Nye træder ud ad døren, er du ude i fællesskabet. Haverne og rummet mellem husene og bygningerne er fællesareal, som blandt andet bliver brugt til deledrivhuse og spiselige planter.
Et andet sted, der skal være med til at afspejle fællesskabsfølelsen i Nye, er den nyåbnede købmandsforretning Nyma.
”En dagligvarebutik er et af de vigtigste parametre for tilflyttere. Men før dagligvarekæderne vil etablere sig i en by, skal der være langt flere beboere, og det kunne vi ikke vente på. Så vi har åbnet Nyma selv, der med pakkeshop, kaffebar og arbejdsborde bliver et naturligt mødested for folk,” siger Peter Boe Hauggaard-Nielsen, der er tegnestuechef hos Tækker Group.
Her har købmand Carsten Hauge Hensberg sammen med Jørn Tækker og Tækker Group stået for at udvikle en forretning og et skræddersyet sortiment af primært økologiske og lokale varer. At det overhovedet har været muligt i en by, hvor der stadig kun bor 150 mennesker, skyldes, at Nye er et privat initiativ. Så Nyma bliver set som en investering i fremtiden, og ikke noget der nødvendigvis skal give økonomisk afkast med det samme.
En af dem, der allerede har mærket Nyes fællesskab på egen hånd er gymnasielæreren Annemette Løkke, der er i Nyma efter friskbagt brød:
”Alle der flytter til Nye vil gerne fællesskabet, og vil gerne lære deres naboer at kende. Vi snakker sammen, når vi møder hinanden ved skraldespandene eller her i Nyma. Jeg ved godt, at det kan lyde frelst alt det med bæredygtighed og fællesskab – men i virkeligheden er det jo bare et rigtig dejligt sted at bo.”
I bæredygtighedens tegn
En anden af Nyes beboere er 42-årige Lisbeth Grønborg, der flyttede til Nye med sin kæreste Peter Sandgaard Larsen og deres sammenbragte børn. For dem var det også fællesskabet og Nyes bæredygtige profil, der var med til at sende dem nord for Aarhus.
”Vi kiggede faktisk også på huse i andelsfællesskabet i Hjortshøj, da vi skulle flytte sammen, men vi ville gerne bo til leje. Så vi flyttede til Nye fordi, dét kunne lade sig gøre, og på grund af visionen om bæredygtighed og fællesskabstanken,” forklarer Lisbeth Grønborg.
I Nye viser bæredygtigheden sig på adskillige måder. Naturen bliver lukket ind i byen. Det skal være muligt at have græssende køer og hønsegårde på fællesarealerne. Alle skal kunne bo her, og for at det ikke bliver ejerboliger ét sted og lejeboliger ét andet, har Tækker Group lagt planer for, hvordan de to typer boliger skal blandes, også når der senere flytter folk ind i etagebyggerier. Og selvom beton er uundgåeligt, når rammerne skal skabes for 20.000 indbyggere, tænkes der også i bæredygtige alternativer, uden at byen skal blive et testlaboratorium for bæredygtige løsninger.
”Vi bygger ikke halmhuse og eksperimenterer med bæredygtighed på den måde, men vi prioriterer for eksempel at bygge en stor del træhuse, som er mere bæredygtige. Endeligt gør vi også en dyd ud af at genanvende så mange materialer som muligt. Vi laver byggelegepladser, og bygger enten selv ting ud af overskudsmaterialer eller giver det videre til andre, der kan bygge med det,” forklarer Peter Boe Hauggard-Nielsen.
Nye bliver også det første sted i landet, hvor regnvand fra byens tage, veje og grønne områder bliver benyttet til toiletskyl og tøjvask, efter det har været en tur gennem det renseværk, som Tækker Group sammen med Aarhus Vand, nu er ved at bygge. Det kan reducere forbruget af drikkevand med op til 40 procent.
Annemette Løkke, 36 år, gymnasielærer, flyttede med sin familie til Nye i august 2018
”Vi boede i en lejlighed på Frederiksbjerg med vores to børn, og vi ville gerne flytte et sted hen, hvor der var bedre plads til børnene. Vi har tidligere boet i bofællesskab og ville gerne have noget af det samme fællesskab, og vi ville i hvert fald ikke bo i et klassisk parcelhuskvarter, så vi gik sammen fem familier og købte alle sammen huse i Nye, så nu bor jeg dør om dør med min svoger og svigerinde, og vi har en fælles maddag en gang om ugen, men kan også trække os tilbage til vores eget hus. Det var primært det sociale og fællesskabet, der tiltrak os ved Nye. Men som byen vokser, og der kommer flere til, så er det ikke et sted, hvor vi ikke kender hinanden mere.”
Lisbeth Grønborg, 42 år, psykolog, Peter Sandgaard Larsen, 55 år, sælger, Eva, 6 år, Liv, 11 år, flyttede til Nye i december 2019
”Vi faldt for konceptet og for de fede huse, hvor der er masser af lys. Bag vores hus ligger der en blomstermark, så det er som at bo midt i den. Der er en pionerånd her, fordi det hele stadig er så nyt. Alle vil gerne være med til både at bidrage og sætte deres præg på tingene. Men fordi det hele er så nyt, og fordi konceptet også er nyt, er der også stadig ting, der ikke er helt styr på endnu, så vi er for eksempel gået i gang med at lave en lejerforening. Det er fedt at bo her, og her er fyldt med søde naboer, men her er også meget homogent indtil videre. De fleste, som bor her, har børn mellem 0 og 3 år, så jeg er tæt på at være alderspræsident i Nye.”
Thomas Laursen, 37 år, selvstændig og Alfred på 6 år, flyttede til Nye i maj 2019
”Vi ville gerne have mere natur og åbne landskaber. Vi ville også gerne eje mindre, inspireret af sådan en ’simple living’-tankegang. Her er der plads til, at børnene kan lege på de store fællesarealer. Så er der også et godt naboskab, og fællesskabet fylder meget, når du bor i Nye. Vi har blandt andet en løbeklub, et fodboldhold og et udvalg, der arrangerer forskellige begivenheder.”
Fremtiden i Nye
- Når byen er fuldt udviklet forventer Tækker Group, at cirka 20.000 mennesker vil bo i Nye.
- Byen kan dermed være med til at huse nogle af de mange indbyggere, der over de næste mange år forventes at flytte til Aarhus. Nu er der cirka 350.000 beboere i Aarhus Kommune, men kommunens forventning er, at det tal i 2050 vil være vokset til 450.000.
- I løbet af de kommende år vil der både blive bygget daginstitution og skole i Nye.
- Købmandsforretningen Nyma flytter i fremtiden fra sin midlertidige barak over i en ny og større butik.