Climate Planet, et 20 meter højt oplysningsprojekt på havnen i Aarhus, fortæller en skræmmende historie om klodens fremtid. Det er nu, at vi sammen skal tage et ansvar for jordens fremtid, mener folkene bag projektet.
Tekst: Lene Grønborg Poulsen
Foto: Anders Witt
Store storme, døde isbjørne, udslettede koralrev. Udfordringer med at mætte alle og en Golfstrøm, der er gået i stå. Det kan blive fremtiden for vores jordklode.
Jesper Theilgaard, DRs kendte klimaekspert fortæller i Climate Planets indre en dyster historie om jordklodens udvikling. Og det er ikke for sjov, at han står der. Han står der, fordi han har et budskab om, at vi skal gøre noget for klimaet. NU! Hvis vi altså vil bevare jorden, som vi kender den.
Climate Planet er et stort oplysningsprojekt med fokus på klima og bæredygtighed skabt af Koncept Aarhus og Aarhus City Forening. Kort fortalt drejer det sig om en stor globe på 24 meter i diameter og 20 meter i højden. Udefra kan man se et kort over hele verden, og kommer du med indenfor, kan du faktisk opleve det samme i mindre format. I midten, oppe under loftet, hænger endnu en globe, som har en diameter på fire meter.
Det er herinde i globens mørke, at vi får fortællingen om jordklodens udvikling i en nyproduceret film, der tager os med fra BIG BANG og frem til industrialiseringen, hvor mennesket for alvor begyndte at påvirke jordklodens klima. Historien fortsætter ikke kun frem til i dag – som publikum præsenteres vi også for to forskellige fremtidsscenarier.
Den fremtid hvor vi passer på jordkloden, og den fremtid hvor vi lader stå til.
Historien på en ny måde
Jesper Theilgaard har selv skrevet og indtalt filmens manuskript, og han er gået med i projektet, fordi han gerne vil være med til at formidle klimaproblemer på en nytænkende måde:
”Man hører hele tiden om klimaforandringer, men det kan ofte være svært at forstå konsekvenserne eller forholde sig til det. I forbindelse med Climate Planet har vi valgt at fortælle historien på en anden måde end den mere traditionelle, fordi vi også spiller på den ’WAUW-effekt’ som hele det store byggeri har,” forklarer han og fortsætter:
”Det har været vigtigt at få hele forhistorien med om klimaet. Vi har blandt andet optagelser fra NASAs satellitter, der viser ægte billeder af klimaets udvikling over tid. Det har en stor betydning for forståelsen af omfanget af klimaforandringer, når man følger udviklingen fra dengang til nu. Industrialiseringen og den teknologiske udvikling har haft en kæmpe betydning, og den mærker man virkelig, når man ser filmen,” understreger han.
Vi skal indstille os på, at klimaet ændrer sig, men Jesper Theilgaard tror ikke på egentlige dommedagshistorier. Hvis vi begynder at overveje vores CO2 udslip, genbruger og genanvender, kan vi stadig nå at ændre meget. Men for ham handler det om, at alle skal begynde at tænke over, hvad de selv kan gøre og tage problemerne seriøst.
Det kræver, at store virksomheder, organisationer, staten og helt almindelige mennesker genovervejer deres valg i hverdagen. At producere oksekød er for eksempel meget ressourcekrævende, og én idé kunne være at forsøge at nedsætte mængden af det kød, vi spiser. Eller se på hvordan vi kan mindske transport af madvarer ved at spise lokale råvarer.
På vej i til resten af verdenen
Inde i kuplen sidder tilskuerne i en cirkel rundt om den indre kugle. På den måde kan man både se filmen og kigge hinanden i øjnene. Diskussionen i Climate Planet virker på mange måder yderst relevant efter, at den amerikanske præsident Donald Trump har trukket USA ud af Paris-aftalen og derved sagt ’nej tak’ til at forpligte sig til at mindske udledningen af skadelige gasser og begrænse de globale temperaturstigninger. Det er også én af de ting, folk i salen summer over bagefter.
Og holdet bag Climate Planet ønsker da heller ikke, at klimadiskussionen i globussen skal blive indenfor landet grænser. Målet med Climate Planet er således at sende den ud på turné til 24 europæiske storbyer. Første stop er klimatopmødet i Bonn COP23 i november 2017.
”At få Climate Planet på turné rundt til europæiske byer var måske ikke en del af planen, da vi først skabte projektet. Men man kan sige, at det har vokset i hænderne på os. Det er utroligt, at det her aarhusianske projekt har potentiale til at komme i kontakt med to millioner mennesker,” forklarer Henrik Rud fra Koncept Aarhus bagefter. Han er én af initiativtagerne til Climate Planet i tæt samarbejde med Aarhus City Forening.
Og fra kontoret på DOKK1 kan direktør for Aarhus City Forening Claus Bech nu hver dag hen over sommeren kigge tilfreds ud på den store globus:
”Jeg vurderer, at Climate Planet bliver et visuelt ikon i byrummet i Kulturhovedstadsåret i 2017, som vil tiltrække i tusindvis af interesserede borgere fra nær og fjern. Vi vil byde byens borgere, kulturhovedstadsturister, skoleklasser, erhvervslivet velkommen til en enestående oplevelse med fokus på jordens klima og de udfordringer – men også løsninger – som vi alle må tage ansvar for. Vi har nemlig en særlig forpligtelse i disse år til at sætte fokus på de store klimaudfordringer, som hele verden står over for og samtidig prøve at finde bæredygtige løsninger,” understreger han.
Tre dages arbejde med tre mand har det krævet for at få Climate Planet bygget på havnen i Aarhus. Når den rejser rundt i Europa, vil det tage to dage at pille den ned samt tre dage at stille den op.
Kæmpe konstruktion
Da filmen er slut kommer finalenummeret. Her vises en live-transmission fra NASAs satellitter, så vejret på jorden vises i real time – set fra rummet. På den måde bliver oplevelsen næsten, som om man sad i rummet og kiggede ned på jorden.
Den indre kugles teknologi er opfundet af NASA i USA, og den er udviklet, fordi amerikanerne havde brug for at få det fulde overblik over vejret på hele jordkloden samtidig.
Tekniker, Lars Nissen er én af de personer, der har gjort det muligt, og han har besøgt NASA i USA for at blive klogere på, hvordan projektet kunne udformes i Danmark.
Folk læner nakken tilbage og kigger op i hvælvingen. I Climate Planet er der mange nye informationer men også plads til sanseindtryk og eftertænksomhed. Da showet er forbi, siver folk i roligt tempo ud i det tilhørende oplevelses- og oplysningsområde. Climate Planets historiefortælling er ovre for denne gang og efterlader publikum med to fremtidsscenarier. Hvad vælger vi?
Om Climate Planet
- Den ydre Jordklode-konstruktion er 24 meter i diameter og 20 meter høj.
- Vejrgloben i midten er fire meter i diameter og hænger midt i rummet, så publikum kan bevæge sig rundt om den og se alle sider.
- Climate Planet vil ligge på Havnepladsen i Aarhus mellem DOKK1 og Navitas.
- Climate Planet befinder sig i Aarhus fra 3. juni til 22. august 2017. Globen er åben for offentligheden fra 24. juni til 6. august 2017.