YourLocal
Thomas Jensen

Overskuddets optur

Et nyt initiativ mod mad- og ressourcespild har set dagens lys i Aarhus. Initiativet skal ikke blot reducere spild. Det skal også støtte kvalitetsforretninger i lokalområdet og lade forbrugeren spare penge. Organisationen bag initiativet hedder YourLocal og er ét ud af flere eksempler på tiltag, der ønsker at minimere ressourcespild i Danmark.

Det er en torsdag aften i oktober. Efterårsstemningen har efterhånden indfundet sig i de aarhusianske gader, og det blæsende vejr og tidlige mørke indbyder nærmest til en aften med film på det store lærred. Jeg befinder mig uden for biografen Øst for Paradis i hjertet af Latinerkvarteret i Aarhus, og aftenens program er arrangeret af det nystartede initiativ, YourLocal.

På 1. sal i Øst for Paradis er lokalet fuldt pakket. Nogle folk står og snakker i krogene med en flaske øl i hånden, mens andre tager for sig på det fremsatte bord, der byder på et væld af forskellige slags kød og brød.

”Har du smagt spegepølsen?” spørger en pige begejstret sin veninde. Stemningen er god, og aftenen er i gang. Om lidt går turen ind i biografsalens mørke.

Aftenens lækkerier er leveret ganske gratis fra forskellige forretninger rundt omkring i byen. De fremmødte kan derfor nyde godt af tre forskellige øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri leveret af Vesterlauget, flere varianter af kødpålæg fra Koedstaden og ikke mindst lækkert brød fra bageren Briançon.

Alle varer har det tilfælles, at de er tilovers eller snart udløber på dato. De kunne derfor risikere at gå til spilde, og det er netop det, YourLocal ønsker at undgå.

Stop spild. Støt lokalt. Spar penge.
YourLocal er en organisation startet på frivillig basis, der først slog sine rødder i København, men som nu også har fundet vej til Aarhus. YourLocals vision er at reducere mad- og ressourcespild, og på samme tid støtte lokale kvalitetsforretninger i byen. De har derfor skabt en app, der skal forsøge at gøre netop dette – og så er det tilmed også billigere for forbrugerens pengepung.

App’en kan benyttes kvit og frit af både butikker og brugere. Knapt to måneder efter app’en blev søsat i Aarhus, er der allerede over 6000, der har hentet app’en, og op mod 55 butikker har tilmeldt sig.

I app’en kan man selv bestemme, hvilke butikker man vil have tilbud fra. Man kan følge den pågældende butik i app’en og modtage direkte besked på sin telefon, når de har et tilbud. Butikkerne har på den måde rig mulighed for at afsætte ting, der ellers ville gå til spilde.

For eksempel kan slagteren sætte prisen ned på et par gode bøffer, der snart går på dato, eller biografen kan reducere billetprisen for at få fyldt salen op til aftenens forestilling. Som bruger af app’en kan man, ved at følge sine yndlingssteder, hurtigt slå til og derved spare penge. YourLocal app’en er altså både til gavn for sælger og køber.

Jo flere, jo bedre
Det er ved at være filmtid, og folk finder sig til rette i Øst for Paradis’ bløde biografsæder. Inden filmens start træder projektleder for YourLocal i Aarhus, Jonas Kring, op foran lærredet, og byder velkommen til de fremmødte gæster:

”Vi er en organisation, der fokuserer på ressourcespild og lokal handel,” indleder han. Han præsenterer aftenens arrangement som det første ud af flere, YourLocal arbejder på at stable på benene. Derudover håber de også, at flere kvalitetsforretninger rundt omkring i byen vil tilmelde sig YourLocal, så initiativet kan blive endnu mere udbredt:

”Om det er en frisør, der engang i mellem har afbudstider, eller om det er en slagter, der har noget kød tilovers, så vil vi gerne i kontakt med dem – jo flere, jo bedre”, forklarer han.

Vi skal heller ikke snydes for en kort præsentation af aftenens forestilling, som er den nye italienske dramafilm Mediterranea. Filmen omhandler to flygtninge på deres farefulde færd fra Burkina Faso til Italien. Her bliver integration blot én af mange udfordringer, de må imødegå. Jonas understreger, i tråd med filmen tema, at alle pengene fra billetsalget vil gå til de syriske flygtninge gennem Dansk Flygtningehjælp.

Filmen skal til at starte. Jonas når dog lige at invitere hele biografsalen ned på Vesterlauget efter filmen. Her vil der blive solgt billige specialøl, der er gået ud af produktion, og som snart går på dato:

”Vi håber, I vil komme ned og fortsætte den hyggelige aften med os,” siger han smilende. Og hvis ikke øllet frister, er der også mulighed for at få et overskydende franskbrød fra Briançon med hjem under armen efter forestillingen. Her er ingen smalle steder.

Om det er en frisør, der engang i mellem har afbudstider, eller om det er en slagter, der har noget kød tilovers, så vil vi gerne i kontakt med dem.Jonas Kring, projektleder

Aktiv kamp mod ressourcespild
YourLocals koncept mod ressourcespild er blot ét ud af flere. I Danmark er der kommet et generelt større fokus på mad- og ressourcespild. Det ser vi for eksempel med det voksende antal af ”skraldere”, der indsamler overskudsmad fra containere.

Derudover er mange supermarkedskæder i højere grad begyndt at sætte prisen ned på produkter, der har en snarlig udløbsdato. Supermarkederne hjælper dermed forbrugerne til at blive mere opmærksomme på, at ”sidste salgsdato” ikke nødvendigvis er lig med, at varen er uspiselig.

Madspildet herhjemme er da også ganske omfattende. Tal fra Miljøstyrelsen estimerer, at der i Danmark årligt bliver smidt 700.000 tons mad ud, der kunne have været spist. Madspildet løber op i at koste danskerne hele 11,6 milliarder kroner om året.

En af de helt store aktører, der forsøger at reducere madspild, er den frivillige organisation Stop Spild Af Mad, som er den største organisation mod madspild herhjemme. Stop Spild Af Mad har gennem deres store fokus på og italesættelse af madspild været med til at reducere madspildet i Danmark med 25% inden for de sidste fem år. Men det er ikke kun initiativer mod madspild, men mod ressourcespild generelt, der er i fokus, som YourLocal også statuerer et eksempel på.

Også hos Reuse ved Godsbanen i Aarhus er der fokus på ressourcespild. Her kan man kan aflevere ting, man ikke længere har brug for, og som derigennem kan komme andre til gavn. Omvendt kan man også selv være heldig at finde brugbare ting, andre har smidt ud. Reuse fungerer på den måde som en gentænkt genbrugsstation, hvor ”one man’s trash is another man’s treasure”.

En vellykket kickstart
Knap to timer i biografsalens mørke er gået, og lyset toner lige så stille frem fra loftets projektører. Folk begynder igen at røre på sig i de røde, komfortable biografsæder, og der trækkes endnu engang i overtøjet. En aften i YourLocals selskab har nået sin ende. Men med den store opbakning til konceptet fra både butikker og brugere i Aarhus tyder noget dog på, at det ikke bliver den sidste af sin slags. Og skulle man så ikke kigge forbi Vesterlauget til en billig øl? De skulle jo nødigt gå til spilde.