Aarhus Brandvæsen
Troels Haahr

13 timer som brandmand

Vi inviterer dig med bag facaden hos Aarhus Brandvæsen for at give et indblik i brandmændenes alsidige arbejdsdag. Aarhus Brandvæsen har siden år 1904 holdt til på adressen Ny Munkegade 15. Mange har sikkert set bygningen og hørt brandbilerne, når de suser gennem gaderne. Men hvem er det egentlig, der suser gennem gaderne, og hvad laver de på en helt almindelig mandag i oktober?

 

Klokken 08.22
Tom, der er brandbilsfører, er lige mødt ind på en 24-timers vagt med resten af holdet.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama1

Klokken 09.16
Stemningen er munter ved morgenmaden. Undervejs fortæller Torben, der er beredskabsmester, om dagens øvelse med stigevognen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama2

Klokken 09.45
Hver morgen begynder med, at alle tjeklister bliver gennemgået. Jesper går brandbilen igennem, så den er klar til udrykning.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama3

Klokken 10.25
Dagens øvelse med stigevognen bliver diskuteret.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama4

Klokken 10.45
På øvelsen, der skal træne brandmændenes præcision på stigevognen, skal de nå op og røre en tøjbamse, der er placeret på et tagvindue på den anden side af bygningen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama5

Klokken 10.59
Rundt omkring ligger branddragterne. Støvlerne har håndtag på siderne og er stukket gennem buksebenene. Normalt tager det ét minut, fra brandmændene får alarm, til de er ude af bygningen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama6

Klokken 12.45
Første udrykning sker midt i frokosten. To biler er stødt sammen på Ringvejen. Begge brandbiler, indsatslederbilen, to lægebiler og en politibil ankommer. Der bliver ikke taget chancer, og taget af den forreste bil bliver skåret fri og løftet op, så føreren af bilen kan komme direkte op på en båre, uden at skulle dreje nakken.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama7

Klokken 13.28
‘Jeg kan ikke holde ud, at dørene knirker,’ Frank er lige kommet tilbage fra den første udrykning og begynder straks at smøre dørhængslerne på brandstationen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama8

Klokken 14.41
Nogle drenge fra en 1. klasse i Hinnerup er på besøg. Allan, der er seniorjobber på stationen, fortæller om julenissen, der bor i toppen af brandstationens slangetårn.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama9

Klokken 15.20
God fysik er vigtigt i arbejdet som brandmand. På stationen er der en gymnastiksal, hvor vagtholdet altid slutter dagen af med en idrætstime. Favoritten er hockey.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama10

Klokken 16.27
Hyggesnak efter idrætstimen. Johan advarer fotografen om, at han skal have et vidvinklet objektiv for at få Frank med i billedet.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama11

Klokken 16.45
Niels er ved at lave frikadeller med hvidkål til aftensmad. De spiser altid kl. 18 og skiftes til at lave mad.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama12

Klokken 17.27
Nedenunder, på stueetagen, sidder Lisbeth og Michael. De har dagen igennem været travlt optaget af at besvare opkald og overvåge alarmsystemer.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama13

Klokken 17.45
Tom og Niels har glemt, at praktikanten Ali ikke må spise svinekød. Han er muslim. I stedet henter Ali og Tom en pakke Kylling Cordon Bleu, der skal varmes i ovnen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama14

Klokken 19.27
Anden udrykning. Indsatslederbilen accelererer forbi aftentrafikken og brandbilerne på Silkeborgvej. Der er melding om brand i et kolonihavehus i Gellerup.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama15

Klokken 19.34
Det viser sig ikke at være et kolonihavehus, men derimod en træpavillon på en legeplads, der er brudt i brand, efter et kraftigt bål er blevet antændt under pavillonen. Brandmændene får uden det store drama branden under kontrol. 10-15 nysgerrige drenge følger begivenhederne fra sidelinjen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama16

Klokken 20.56
Tredje udrykning. Anders, der normalt er afdelingsleder, sidder i dag som indsatsleder og styrer slagets gang fra sin computer på bagsædet. Denne gang er der brand i en villa uden for byen.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama17

Klokken 21.01
Det viser sig at være blind alarm. Politiet er allerede tilstede. Anders får kaldt brandbilerne tilbage, og han og Frank går nu rundt og lyser ind i stuen, hvor de ser den pejs, der voldte balladen. Den ryger kraftigt, der er ingen hjemme, og det var det, der fik naboen til at slå alarm.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama18

Klokken 21.31
Tilbage på stationen har de fleste sat sig for at se fjernsyn. Praktikanten Ali har fortrukket sig til et andet rum end de andre. Han er lidt yngre end gennemsnittet og vil hellere se en film med Vin Diesel. Her sidder de så, indtil de går i seng. Eller den næste alarm får dem i branddragterne og ud i mørket.

aarhus_brandvæsen_aarhus_panorama19