Aarhus Kommune er nok ikke den eneste kommune, der går op i unges sundhed og udbredelsen af gode og sunde madvaner. Men i stedet for at indoktrinere de unge med de 10 kostråd, lærer de dem at lave bearnaisesauce og lege med hotdogs. Madglæde og fællesskab skal bane vejen for sundhed.
Aarhus bliver tit omtalt som Danmarks yngste by, og hvor titlens validitet måske kan diskuteres, kan der ikke herske tvivl om, at der er rigtig mange unge mennesker i byen, og at alle disse unge mennesker skal spise. Og her er der ikke mangel på muligheder. Et hav af nye og spændende restauranter åbner for tiden i byen og truer med at vippe København af pinden som landets kulinariske hovedstad.
Men der er også dem, der kæmper for at få de unge til at se glæden ved selv at fatte grydeskeen, finde kasserollen frem og gå på opdagelse i sunde og friske råvarer. Food Maker hedder projektet, og det er i virkeligheden noget så kedeligt som en kommunalt fremstød for at fremme sundheden blandt unge mennesker. Men man skal grave dybt og længe for at finde frem til den beskrivelse, for langt hen ad vejen er det bare en flok unge mennesker, der mødes for at lave mad sammen. Og det er netop her, historien starter.Køkkenhygge på kollegiet
I køkkenet på Vilhelm Kiers-kollegiet, står beboerne på stuegangen 11 og kigger på et bord. Knoldselleri, kyllingebryst, bønner, pasta, soya, peberfrugt, spidskål og en masse andre råvarer ligger spredt ud over bordet, og de unge mennesker udveksler idéer om, hvilke retter de kan skabe med det fremlagte materiale.
De har nemlig ikke selv stået for indkøb. I stedet har de betalt 15 kroner hver til projektet ”Kollegie Pop Up”, som er et af Food Makers faste arrangementer. De sender så en frivillig, som kommer med alle råvarerne og gastronomisk assistance, skulle det blive nødvendigt, men det er op til de studerende at finde på aftenens menu.
Duften af fællesskab
Det er Clara Maarup, som har taget initiativ til at få besøg af ”Kollegie Pop Up” i aften, og mens den 22-årige medicinstuderende står og hakker de friske grøntsager, fortæller hun hvorfor.
“Vi prøver tit at lave noget socialt sammen her på gangen, men folk har så travlt i hverdagen, at det kan være svært at få fundamentet med planlægning, indkøb og økonomi på plads. Derfor passer det her perfekt til os, da de klarer det hele, og vi egentlig bare skal hygge os med at lave mad,” siger hun.
Og det gør de også, de ni studerende i det klassiske kollegiekøkken med værelsesnumre på skabene og det slidte linoleumsgulv. Gruppen er blevet enige om retterne og har fordelt arbejdet imellem sig, og snakken går nu lystigt, mens duften af mad langsomt spreder sig.Undgår den klassiske skoling
”Kollegie Pop Up” er i sin karakter meget sigende for Food Maker som helhed. Idéen blev bragt på bane af nogle af de 108 tilknyttede frivillige. Det handler om at fremme glæden og hyggen ved at lave mad sammen, og al kontakten foregår ung og ung imellem.
“I stedet for at det skulle være Aarhus Kommunes Køkkenskole, og at jeg som kommunal ansat skulle tage ud på diverse kollegiegange og fortælle om de 10 kostråd, så var grundtanken, at hvis de unge skal engagere sig, så skal de også have mulighed for at præge projektet og trække Food Maker i den retning, de synes vil være interessant,” siger Jonas Krogh Nørdam.
Han er projektmedarbejder hos Aarhus Kommune og arbejder til dagligt med Food Maker og de mange unge, der bruger, bidrager og bestemmer, hvad Food Maker egentlig er. Der er selvfølgelig en overordnet målsætning på kommunalt niveau om at gøre unge opmærksomme på sunde råvarer og gode kostvaner, men i stedet for at slå de unge i hovedet med broccoli og speltflager forsøger Food Maker at ramme de unge via en anden vej; Madglæden.
“Vi har fundet ud af, at der er en generation, der er interesseret i at lave mad, men som måske ikke har de nødvendige kompetencer. Hvis vi italesætter madglæde og bruger det som omdrejningspunkt i stedet for sundhed, så er det lettere at komme igennem til de unge. Og når de har det sjovt med at lave mad, går de måske også mere op i, hvad og hvordan de spiser,” siger Jonas Krogh Nørdam.
Inspirerer til nye madvaner
Tilbage i køkkenet på Vilhelm Kiers-kollegiet er 21-årige Mads Beldring blevet gjort til wokansvarlig, som er en af de retter, beboerne har besluttet sig for at lave. Med største naturlighed sørger han for den rette smagsbalance i den marinade, kyllingekødet får lov til at ligge i, inden det skal steges. Men det at lave mad er da heller ikke fremmed for ham.
“Jeg kan godt lide at lave mad og gør det hver aften, så det ikke bare bliver til en omgang rugbrød. Inspirationen får jeg fra madlavningsprogrammer i fjernsynet eller YouTube, hvor man hurtigt kan se, hvordan Gordon Ramsey eller Jamie Oliver ville lave det. Men her er ”Kollegie Pop Up” også spændende, da man måske kommer lidt ud over sine egne vaner,” siger han.
Og det er i hvert fald det, Jonas Krogh Nørdam håber på, at de unge får ud af at mødes i fællesskab og lave mad. For det handler lige så meget om at udveksle erfaringer som at tilegne sig nye.
“Hvis vi mødes om at lave mad, så kan jeg få del i den viden, som du har, og som jeg måske mangler og omvendt. Det kan være noget, man i det daglige ikke tænker på som noget særligt, men hvis du kan porchere et æg, er det jo ikke en selvfølge, at alle andre kan det, og så kan den viden deles i fællesskabet.”Voksende interesse for uddannelse
Beboerne på Vilhelm Kiers-kollegiet er langt fra de eneste, der er blevet bidt af madlavning, og et fænomen som foodie har efterhånden udbredt sig til det meste af den danske befolkning. Et årti med madlavningsprogrammer og kokkekonkurrencer på TV, et hav af blogs og Instagram-billeder om mad og den store udvikling inden for restauranter og spisesteder kan også mærkes hos Aarhus Tech, der oplever en voksende interesse for de madlavningsrelaterede uddannelser.
Vi håber, at det, at de mødes i fællesskab og hygger sig med at lave mad, på længere sigt også giver dem lysten til at lave sundere mad.Jonas Krogh Nørdam, projektmedarbejder
“I samfundet generelt har der i en del år været en øget interesse for mad, og det gælder både i forhold til råvaren, økologi, forskellige tilberedningsmetoder, mad fra forskellige kulturer, street food og meget mere. At den mad, vi spiser, fylder så meget i vores hverdag betyder også, at der er stor interesse for uddannelserne indenfor levnedsmiddelområdet, specielt er interessen for kokkeuddannelsen stor, men også uddannelserne til gastronom – smørrebrød/catering, ernæringsassistent og detailslagter har de unges interesse,” siger uddannelseschef Inger Petersen.
Mangfoldig madkultur
Så interessen for madlavning er der jo, og man kan spørge sig selv, om et projekt som Food Maker er overflødigt. Det mener Jonas Krogh Nørdam dog ikke. Han peger på en undersøgelse fra USA for nogle år tilbage, som viste, at amerikanere bruger mere tid på at se andre lave mad i fjernsynet end på selv at lave mad. Og selvom de i Food Maker arbejder for at få de unge ud i køkkenet, er den moderne og globale madkultur ikke nødvendigvis noget dårligt.
“Vi har en mangfoldig madkultur, og det er vidt forskelligt, hvad der tænder de frivillige, og hvad de efterspørger. Nogle er med, fordi de synes, det er sjovt at lave noget sammen, mens andre er interesseret i specifikke teknikker og professionelle tips og tricks, de måske har set et sted. Food Maker skal kunne rumme det hele. Vi er en tom skal, som de unge selv er med til at udfylde,” siger han.Fra bearnaisesauce til sundhed
I køkkenet på Vilhelm Kiers-kollegiet er maden ved at være færdige, og beboerne sætter sig til bords. Råvarerne er væk og i stedet står der nu en pastasalat, rodfrugtsfritter, en grøn salat og to forskellige slags wok. Med smil og latter til følge bliver retterne spist, og de er alle tilfreds med resultatet. ”Kan du ikke komme hver onsdag?” bliver Food Maker-frivillig Lasse Bonde Vinther- Jensen spøgfuldt spurgt.
En hyggelig aften er ved at nærme sig sin ende, og tilbage sidder en flok glade studerende med maverne fulde af sund og næringsrig mad. Og det er Jonas Krogh Nørdam glad for at høre.
“Vi ved da godt, at folk ikke kommer til at leve sundere af at lære at lave bearnaisesauce, som vi eksempelvis har haft som tema til ”Vi leger med mad”, men vi håber, at det, at de mødes i fællesskab og hygger sig med at lave mad, på længere sigt også giver dem lysten til at lave sundere mad.”
FASTE ARRANGEMENTER
Kollegie Pop Up – Madglæde og fællesskab på kollegier, hvor Food Maker dukker op med råvarerne.
Madmekka – Aftensmad i Ungdomskulturhuset for alle kulturer i samarbejde med Dansk Flygtningehjælps Ungdom.
Vi leger med mad – Workshops i samarbejde med FOF om alt fra chokolade og hotdogs til israelske brunchretter.
Cykelkøkken – Et mobilt køkken der dukker op til forskellige events i Aarhus.
Mesterlære – Et fremtidigt projekt hvor professionelle fagfolk lærer fra sig.