Selvom den 36-årige komiker er fra Sønderjylland, er han manden bag Aarhus’ sprudlende standup-miljø. Thomas Warberg var kaptajn for en generation af unge Aarhus-komikere, der nu er blandt komikkens absolut største navne. Personligt kæmpede den fremadstormende komiker med et voksende alkoholmisbrug i en branche, hvor man ikke sagde nej, når barndomsidolerne inviterede i byen. Nu er han klar til at turnere landet med sit nye onemanshow, der tager temperaturen på, hvorfor alle tror, de ved alting. Noget Thomas Warberg selv er skyldig i.
Tekst: Kristoffer Jakobsen
Foto: Nicoline Lodahl Karlsen
Thomas Warberg har fået en genial idé. Hvad hvis man laver sin egen udgave af den amerikanske tv-serie ’Jackass’, men bare gør det vildt dårligt med vilje? En idé hans tre venner fra skolen i den sønderjyske by Toftlund synes er mindst lige så genial. De fire venner har, siden de var 12 år, optrådt til skolefesterne med jokes og hjemmelavede sketches, og nu har den unge Thomas Warberg fundet det næste, som skal filmes og vises til hele skolen. Nogle år senere tænder Thomas Warberg for fjernsynet og ser komikertrioen ’Drengene fra Angora’ premiere med sin sketch ’AssJack’, hvis koncept er som hugget fra den unge komikeraspirant.
”Jeg havde den samme idé! Du er ikke helt dårlig, Thomas”, siger Thomas Warberg til sig selv og bliver bekræftet i, at han hører hjemme i komikkens verden.
Thomas Warberg har aldrig været i tvivl om, at han skal underholde. Siden en meget ung alder har han siddet på drengeværelset og transskriberet sketches fra comedygruppen ’Monthy Python’, og den nu 36-årige komiker husker at have stået med et tilmeldelsesark til DM i Stand-up som otteårig.
”Standup var det første, jeg opdagede, hvor de lignede mig. Min søster smuglede mig ind på Comedy Zoo for at se Anders Fjelsted, da jeg var 14 år. Jeg grinte så meget, jeg ikke kunne trække vejret. Jeg stjal også nogle af de jokes og brugte dem til en skolefest,” husker Thomas Warberg.
”Vil du komme igen på tirsdag?”
Dagen er kommet. 19-årige Thomas Warberg skal debutere med standup på en scene, som er langt fra gymnastiksalen i Toftlund. Han er gået tidligt hjemmefra for at samle tankerne inden det store show og går ængsteligt gennem Københavns gader. Destinationen er Comedy Zoo. Komikkens højborg. Den unge sønderjyde ankommer og står foran indgangen. Klar til at gå ind og lægge Comedy Zoo ned. Nu skal han vise alle, at han er det næste store standup-talent. Thomas Warberg kigger på sit ur. Klokken er kvart over fire. Showet starter først klokken otte.
”En af grundende, til at jeg startede med standup, var et klip med Michael Schøt. Han lignede mig, og han var på samme aften, jeg debuterede. Han var formidabel! Jeg kan huske, at det tændte noget i mig, at jeg tænkte, jeg kunne gøre det bedre. Og han var hjernedød god.”
Den 19-årige ukendte dreng går på scenen foran det håbefulde publikum, vel vidende at landets største komikere sidder backstage og følger med. Han bliver overrasket over, at der er en ledning på mikrofonen. Det var der ikke på fjernbetjeningen, han havde øvet sig med hjemme på værelset. Alligevel tager Thomas Warberg publikum med storm.
”Der var en sær tomhed efter showet. Så har man bare debuteret. Der står ikke nogen klar, men så spurgte de heldigvis, om jeg ville komme igen næste tirsdag. Ja for helvede!” udbryder Thomas Warberg.
”Du kunne bare troppe op på Comedy Zoo og spørge, om du måtte komme på scenen. Så kom du på! Og så sidder Uffe Holm backstage. Det ville være vildt, hvis Michael Laudrup stod i omklædningsrummet til din første fodboldkamp.”
I afvænning som 26-årig
19-årige Thomas Warberg er blevet fuldbyrdet medlem af det danske standup-miljø. Nu står den på optrædener på Københavns open mic-scener syv dage i ugen. Den nyudklækkede komiker mingler sig med landets største navne, og når barndomsidolerne spørger, om han skal med ud og have en øl, er svaret ikke til at tage fejl af.
”Det var jo Anders Matthesen, der spurgte. Ja gu’ fuck vil jeg da med ud og have en enkelt! Det var ikke en mulighed at gå hjem. Det var ligesom at være 1.g’er til en fest med 3.g’erne og blive den fuldeste. Så kunne alle jo lide en,” fortæller Thomas Warberg.
Det er i disse år en naturlig del af standup-miljøet at drikke som galninge, som Thomas Warberg beskriver det. Adgangen til alkohol er blevet nemmere, og lønnen for et show bliver målt i antal fadøl. Tre styks for hver komiker, der har været på scenen, og Thomas Warberg finder hurtigt ud af, at man må få øl fra de komikere, der er gået hjem efter showet. Bartenderen ved heller ikke altid, hvor mange, der har optrådt, så med et par opdigtede navne kan han nemt score et par fadøl ekstra i baren.
”Hvis du har bare lidt anlæg til at blive afhængig, og du så fodrer dig selv med tre øl hver dag i en årrække, kommer du til at få et problem,” siger Thomas Warberg.
Han mener selv, at han kan blive afhængig af det meste. Faktisk har han et misbrugsgen på alle tænkelige måder, og stopknappen er ikkeeksisterende, siger han og peger på sodavanden på bordet.
”Jeg skal også nok drikke den der,” griner han og tager en slurk af den sodavand, han allerede har knappet op.
Thomas Warberg begynder at lægge mærke til, at det er nogle nye ansigter, han går i byen med. De bliver yngre og yngre. Han er fortsat med at drikke, mens hans jævnaldrene komikervenner er blevet voksne, som han kalder det. Bag fuldskægget finder Thomas Warberg en alvorlig mine frem:
”Jeg vidste, at jeg drak for meget, så jeg begyndte i afvænning. Så sad jeg der som 26-årig med otte pensionister. En ældre mand sagde til mig, at han ville ønske, han var stoppet i min alder. Det var som om, at det var mig fra fremtiden, der havde taget et falsk overskæg på og sagde det til mig selv. Det var mit store wakeupcall.”
”Det var mit livs bedste beslutning at stoppe med at drikke,” siger Thomas Warberg, der til september har været ædru i ti år, og rækker ud efter den sidste sodavand på bordet.
Aarhusdrengene stormer frem
Thomas Warberg er 23 år, og hans daværende kæreste er kommet ind på Journalisthøjskolen i Aarhus. Den blomstrende komiker pakker sine ting og rykker med over bæltet til Smilets By. Han bliver hurtigt chokeret over den manglende standup-scene i byen. Den fandtes faktisk ikke på det tidspunkt, hvis du spørger Thomas Warberg. De eneste antydninger af et standup-miljø var, når der hver anden måned var open mic i det gamle Studenterhus på havnen. Men det er ikke nok for den fremadstormende komiker, der i København havde en scene, en mikrofon og et publikum til sine jokes hver aften på byens barer.
Det er heller ikke til at få øje på nogen unge komikere i byen. Thomas Warberg tager sagen i egen hånd og skaffer sig listen over alle, der har optrådt i Studenterhuset de seneste fire år. Og så går han i gang med at ringe dem alle sammen op. I den anden ende af telefonen sidder komikere som Ruben Søltoft, Kasper Gross og Mikkel Rask, og de er mere end klar, når den erfarne Thomas Warberg tilbyder dem at optræde til hans kommende open mic-arrangementer i Aarhus.
”Da jeg stod for open mic i København, kunne jeg se, at vi tabte mange på gulvet. Du skulle kende de rigtige for at komme frem. Så i Aarhus lavede jeg et system, hvor alle startede med fem minutter, og hvis publikum hujede, når de gik af, så fik de ti minutter næste gang. Og hvis de hujede efter ti minutter, fik de femten næste gang. Det var ikke min smag, der afgjorde det. Det var publikums,” fortæller Thomas Warberg.
Thomas Warberg laver aftaler med caféer og barer rundt i byen, og pludselig har han selv og de unge, ukendte komikere en scene og et publikum. Senere kommer navne som Victor Lander, Mark le Fêvre, Martin Johannes Larsen og Lasse Madsen til Thomas Warbergs open mic-arrangementer, og pludselig stikker Aarhus af fra den tidligere comedy-storebror, København.
”Vi var ligaer bedre end København. Vi introducerede pludselig en ny generation, og Københavns standup-miljø fik en lussing, da Aarhusdrengene kom frem. De var virkelig gode, og ingen havde opdaget dem før,” siger Thomas Warberg.
Kaptajn Warberg
Standup-scenen i Aarhus tager fart, og hver aften stimler aarhusianere sammen på byens caféer og barer. Enten for at opleve store navne som Mick Øgendahl eller Lars Hjortshøj, som ofte kom uanmeldt forbi, eller for at se det næste store håb før alle andre. Café Smagløs, Café Jorden, Café Gemmestedet og Alberts, der dengang hed Thorups Kælder, var blot nogle af de steder, hvor du hver aften kunne opleve de unge, håbefulde komikere.
”Victor Lander var tretten år, da han debuterede på Café Smagløs. ’Der står et barn nede bagved og spørger, om han må komme på?’ Jep!” udbryder Thomas Warberg, der ikke tøvede med at give uprøvede komikere chancen for at vinde publikums gunst og sætte gang i deres lattermuskler.
Da Thomas Warberg sprang ud i komikken som teenager, var han selv på dybt vand. Der var ingen erfaren komiker, der stod klar med kritik og gode råd, når han trådte af scenen efter et show, der ikke trak mange grin fra publikum. Derfor var det vigtigt for Thomas Warberg at være den mentor for de unge komikere, han ikke selv havde haft. Hvis ikke det var gået med karrieren i standup, tror han, han var blevet lærer.
”Jeg er meget stolt over det, jeg startede i Aarhus, men jeg havde jo ikke gjort det, hvis der ikke var troppet nogen op. Nogle af de unge komikere omtaler det som ’the golden days’. Vi var EM i ’92. Det helt rigtige vanvid, der gjorde, at det blev skidegodt,” fortæller Thomas Warberg.
”Kasper Gross beskrev det som, at vi var i krig sammen. Vi var et regiment. Og jeg var deres alt for fulde kaptajn. Men dog kaptajn! Og jeg fik dem hjem.”
Det må komiker-Thomas tage sig af
En mand sidder i publikum og kigger febrilsk på sin telefon under et show. ”Hvad laver du?” spørger Thomas Warberg manden midt i showet. Han har fået stjålet sin pung, fortæller han. Thomas Warberg får en idé til en joke, men han er nervøs. En gruppe drenge med indvandrerbaggrund sidder bag manden. Han prøver.
”Det er nemmere, hvis du bare spørger drengene bag dig. De ved nok, hvor den er,” siger Thomas Warberg fra scenen.
Drengene bag manden dør af grin. Thomas Warberg ånder lettet op.
”Vi skal lægge os lige bag den grænse for, hvad man kan tillade sig at sige til publikum. Så længe man ikke er en idiot omkring det, så er publikum med dig. Det er skidesjovt, når man pludselig fanger den,” siger Thomas Warberg.
Det er ikke altid, at Thomas Warbergs improviserede jokes falder i god jord hos publikum, og så skal man kunne træde et skridt tilbage og sige undskyld, hvis man går over stregen. Han bliver heller ikke længere påvirket, når han har haft et dårligt show. Det har han lært at ryste af sig. Men sådan var det ikke, da han var yngre. Dengang blev et dårligt show håndteret med en flaske whisky og en dvd med den amerikanske komiker Jerry Seinfeld.
”Unge komikere, der ikke er rasende over at lave et dårligt show, bliver sjældent til noget. Man skal være indebrændt over, at det gik galt. Især når man finder ud af, at det var ens egen skyld,” fortæller Thomas Warberg.
Når Thomas Warberg føler sig sløj, eller når han står backstage og kan høre, at publikum er blevet lidt for fulde, fortæller han sig selv, at det ikke er hans problem. Det må komiker-Thomas tage sig af. Det behøver privat-Thomas slet ikke tænke på.
”Der er noget, der træder i kraft, når man går på scenen. Hvis man i en periode føler sig lidt tung i det, gør man det jo alligevel. Komikere er atleter, og hvis kampen er i aften, så spiller man,” siger Thomas Warberg, der hoster, fordi han har ondt i halsen efter at være begyndt at optræde igen efter nedlukningen.
Et storslået menneske
Thomas Warberg åbnede i 2015 sin egen Comedy Club på Vesterbrogade i København, hvor han selv optræder flere gange i ugen. Og det er midt på den scene, at hans store onemanshows bliver skabt. Når Thomas Warberg går på scenen, har han ikke forberedt noget på forhånd. Han tager udgangspunkt i, hvad han har oplevet i løbet af dagen, og så improviserer han i håbet om at finde noget, publikum bider på med et grin eller endnu bedre, med et bifald. Efter nogle ture på scenen har han ti til femten sjove historier og jokes, han har udviklet sammen med publikum, og til sidst bliver det til et show, han kan turnere landet med.
”Mange af mine kollegaer sætter sig ned og skriver et show i en halvanden måned. Når de så optræder med det første gang, kigger publikum på dem, som var de idioter. Materialet skal være udviklet sammen med publikum,” forklarer Thomas Warberg.
Thomas Warberg er lige på trapperne med sit fjerde onemanshow i karrieren, ’Et Storslået Menneske’, som han turnerer landet med i august. Han har lagt mærke til, at vi alle tror, at vi ikke kan lære noget af nogen, men at vi skal fortælle alle, hvorfor vi selv har ret. Netop det tager han temperaturen på i sit nye show.
”Det er en spøjs måde at se verden på, og under hele pandemien er det blevet underbygget, at vi alle sammen er små eksperter, der ved, hvordan alt kan gøres bedre og klogere. Der er et enormt statusfald i at sige, at der er noget, man ikke ved,” fortæller Thomas Warberg.
Det er også Thomas Warberg selv, der er det storslåede menneske, som showet er opkaldt efter. Han er nemlig selv en del af problemet. Det har han været hele sit liv, og det er han stadig.
”Nogle dage spørger min kæreste, hvad jeg har lavet i løbet af dagen. Så svarer jeg, at jeg har brugt hele dagen på at være uvenner med en på nettet. Det ville ikke være et sjovt show, hvis jeg kun sagde, hvad jeg ikke kunne lide. Det skal altid være mig, der er den dummeste i lokalet.”
Thomas Warberg håber ikke, at du ser ham som et storslået menneske, og når han går på scenen, prøver han faktisk at overbevise dig om det modsatte.
”Alle jokes burde være sådan, at jeg er den eneste i lokalet, der ikke kan se, hvor stor en idiot jeg er,” afslutter Thomas Warberg.
Thomas’ 3 yndlingssteder i Aarhus
- Café Under Masken
- Stiller’s Coffee
- Alberts
Thomas’ shows
- Thomas Warberg – Comedy Tour ‘14
- Thomas Warberg – Comedy Tour ‘16
- Perfektion, Overskud og Andre Lorteord (2019)
- Et Storslået Menneske (2021)
Thomas i dit fjernsyn
- Comedy Fight Club
- Live fra Bremen
- Vært på Det Sene Sommershow
- Stormester
- Vært på Klipfiskerne