Silke og akrobatik

I Aarhus bliver der hver torsdag trænet i aerial silks. En kunst hvor akrobaterne laver tricks i to stykker stof. Og så foregår det fem meter oppe i luften. Men hvordan fungerer det? Og hvorfor bruger man sin fritid i højden?

Tekst: Emilie Kristensen-McLachlan
Foto: Birthe Vembye

Det er en mørk torsdag aften i studiet hos BePolefit i Aarhus Nord. Her lugter af gummi og varmt træningstøj. Fra det fem-seks meter høje loft hænger der fire slanger af postkasserødt og lyseblåt stof. Hver slange består af to stykker stof fæstnet højt oppe under loftet ved siden af store ovenlysvinduer, der er bælgmørke i vinteraftenen. Torsdagens usædvanlige program skal til at starte: her bliver undervist i aerial silks.

Cirkus-kunst med fodlåse
Aerial silks er en gren inden for luftakrobatik. Fælles for luftakrobatik er, at artisterne bevæger sig og laver tricks i luften. Træneren Line Pihl begyndte selv at dyrke aerial silks, som ofte blot kaldes silks, under et studieophold i Kina i 2015. Hun havde før været på rundrejse i landet, hvor hun var blevet introduceret til silks, og hun blev med det samme bidt af den usædvanlige sportsgren.

”Da jeg skulle hjem, syntes jeg, det var ærgerligt at stoppe. Det ville jeg ikke efterlade i Kina,” siger Line Pihl. Efter sin hjemkomst begyndte hun at undervise i silks i Aarhus.

”Jeg trænede pole-dance i fem år, inden jeg bevægede mig videre. Mange af teknikkerne går igen i silks,” siger Line Pihl.

En af de mest væsentlige forskelle er, at man i silks skal sørge for at være bundet ind i stoffet. Som begynder i silks starter man med at lære at binde en fodlås.

”Du kravler op i stoffet og så binder du foden på en bestemt måde, så du får en lås, hvor du bare kan stå. Og så kan du begynde at vikle dig ind i stoffet og lave tricks,” forklarer Line Pihl.

Avocado-strømper og Supermand
Aftenens elever begynder så småt at ankomme. Der er en klar skillelinje imellem de to grupper af motionister, der træner i studiet. Mens poledance-eleverne er klædt i korte shorts og korte træningstoppe, er silks-akrobaterne klædt i langærmede t-shirts, shorts eller hele yogadragter: en slags buksedragt, der dækker fra top til tå. Flere har oplevet konsekvensen af ikke at dække sig til, når man øver silks: brændemærker på huden.

En af eleverne viser resterne af sidste uges skade. Mærket på indersiden af hendes overarm er stadig bordeaux en hel uge efter. Det er hovedsageligt kvinder, der træner på de to aerial silks hold, der bliver udbudt i BePolefit. De har en konkurrence kørende om, hvem der har ugens bedste sokker. Denne uge er vinderen indehaveren af førnævnte brændemærke: hendes avocado-strømper hev sejren hjem.

Aftenens første holdtime, som er for begyndere, starter med at øve tricket Superman. Line Pihl klatrer uden besvær to-tre meter op i det ene sæt silkestof og viser i små trin tricket. Superman ender ud i en position, såkaldt pose, hvor akrobaten rigtig nok ligner en superhelt, der flyver igennem luften – uden at holde ved stoffet med hænderne. Line Pihl hænger i en Superman kun holdt oppe af stoffet ved hjælp af den bestemte måde, hun har bundet sig selv ind i det. Eleverne formår én efter én at gengive tricket. Når de hænger der, vender Line Pihl dem mod spejlene langs væggen, så de kan beundre deres kunnen med hver muskel spændt i korrekt stilling fra fod til fingerspids.

Fald uden højdeskræk
Ifølge Line Pihl starter nogle af eleverne med at sige, at de har højdeskræk og ikke kommer til at kravle langt op. Det er ikke noget problem, siger hun. At træne silks handler om at lave det, du synes er sjovt.

Rigtig mange glemmer deres frygt på grund af begejstringen, fordi de bliver bedreLine Pihl

”Men efter en måned eller to ser jeg dem alligevel helt naturligt kravle tre meter op. Rigtig mange glemmer deres frygt på grund af begejstringen, fordi de bliver bedre,” siger Line Pihl.

Louise Gjørtz Christensen træner aerial silks i studiet sammen med Line Pihl. Hun skulle selv overkomme sin frygt for højder, da hun begyndte:

”Jeg har højdeskræk, men silks giver et kick: jeg har virkelig overvundet noget.”

Begynder-holdet er nået til aftenens andet trick: cross-back. Line Pihl vikler de to stykker stof bag om ryggen i et kryds, binder sig ind og hænger på hovedet, imens hun forklarer, hvordan akrobaterne når til det punkt. En elev er ikke bekendt med teknikken og starter helt nede i bunden af stoffet. Stoffet, som er en blanding af lycra og silke, giver sig en del, og da eleven forsøger at komme på hovedet ender stoffet med at give sig, så hendes hoved rammer gulvet med et sløvt dump fra 30 centimeters afstand. Skuffelsen er tydelig, når tricket ikke vil, men alle bliver ved, indtil den sidder i skabet. Akrobaterne skiftes til at tage billeder af hinanden og det nye, de har lært.

Kunstformen kræver ikke meget udstyr for at komme i gang: en karabinhage og stof. Det var en af Line Pihls venner fra silks-træningen i Kina, der hjalp med at købe det rigtige.

”Man kan ikke bare rende ned i Stof 2000 og købe nogle meter silke. Men der skal ikke så meget til udover modet til at give det et skud og se, hvad det bliver til,” siger hun.

Der er forskel på de forskellige typer silke, man bruger til silks. Line Pihl har nogen af ren silke, men dem, de bruger til træning er lavet af lycra, som giver sig mere. Men det er helt almindelig stof:

”Du ville kunne sy en kjole ud af det,” siger Line Pihl.

Hjemme i højden
Aftenens andet hold er for de øvede akrobater. I aften skal akrobaterne øve tricksene cactus split og fallen angel. De øvede klatrer allerede under opvarmningen højt oppe i stofferne. De er tydeligvis mere hjemme i stoffet end begynderne: de binder sig op og sidder behageligt og hjemligt i to-tre meters højde og snakker sammen. For dem er udfordringen ikke højden, men selve teknikken omkring tricket. De begynder at øve det første trick, Cactus Split. Akrobaterne bruger spejlene til at se, om de hænger rigtigt i stoffet. Louise Gjørtz Christensen opdagede først silks under et ophold i Brasilien og har dyrket det siden:

Når du dyrker silks, kan du ikke tænke på noget andet. Derfor glemmer du fuldstændig dine daglige problemer og lader bare adrenalinen køre.Monika Jarosikova

”Det er god motion og hårdt, men det er fedt, fordi du virkelig kan se en forskel i tricksene, når du bliver bedre. Du opbygger styrke, teknik og smidighed. Når de tre går sammen, kan du lave nogle vildt flotte poses.”

Aftenens andet trick fallen angel er et såkaldt drop: en måde at binde sig op på, hvor man giver slip, vender rundt i luften og ved hjælp af måden, stoffet er bundet på, griber det dig. Monika Jarosikova klatrer uden besvær op i stoffet og udfører tricket. For hende er tiltrækningen ved silks klar:

”Når du dyrker silks, kan du ikke tænke på noget andet. Det er vigtigt, at du fokuserer på, hvordan du holder dig oppe, så du ikke begår fejl. Derfor glemmer du fuldstændig dine daglige problemer og lader bare adrenalinen køre.”

Et par af de øvede er sammen med træneren Line Pihl med i en akrobat-gruppe. De er vant til at dyrke silks som optræden: arme og ben bliver bredt ud med fingrene og tæerne strakt. Positionerne bliver holdt, så publikum har tid til at beundre dem. Og en-to-tre lader de sig falde fra fem meters højde. Stoffet bølger rundt om dem og hænger til sidst som et sejl bag dem i luften. De holder positionen, og alle i træningslokalet jubler.

Louise Gjørtz Christensen

 • Fra Danmark. Læser internationale studier på Aarhus Universitet.
 • Startede til silks i Brasilien i 2015.
 • ”Mit yndlingstrick er reversed C with split, hvor du vender på hovedet, hænger i dine ben og går ud i en split.”

 

 

Monika Jarosikova

 • Fra Tjekkiet. Læser marketing på Aarhus Business Academy.
 • Flyttede til Aarhus i august 2016 og har dyrket silks lige siden.
 • ”Jeg har ikke et favorit-trick, men elsker alle drops. De er lige noget for mig.”

 

 

 

Szilvia Eosoly

 • Fra Ungarn. Underviser i dans.
 • Har dyrket silks i et år i pole-studiet i Aarhus. Opdagede det, da hun boede i Argentina.
 • ”Mit favorit-trick er the wind mill. Det er et fald, hvor du klatrer op og ruller ned. Det mest fantastiske ved silks er det tre-dimensionelle. Som danser kan du gøre en masse på gulvet, men her er der en ekstra dimension.”

 

 

 

Hvad er aerial silks?
Aerial silks er en gren inden for luftakrobatik, hvor akrobaten ved hjælp af to stykker stof laver tricks i fem til seks meters højde.

Stoffet

 • Traditionelt bruges almindeligt silkestof.
 • Lycra bruges ofte, da det griber akrobaten på en blødere måde.
 • Professionelle bruger typisk stof, der giver sig meget.
 • Begyndere bruger stof, der ikke giver sig så meget.
 • Jo mere stoffet giver sig, jo mere energi skal man bruge for at klatre op.