For omtrent et år siden stillede Sarah Posin op i konkurrencen om at vinde bikinifitness. Forud fulgte en periode på et år, hvor træning og målrettethed fyldte alt. Aarhus Panorama har mødt den aarhusianske muskelpige til en snak om en tid, der har givet efterklang. Og som har sat sine tydelige spor.
24-årige Sarah Posin er født og opvokset i Vejlby ved Risskov. Til dagligt kombinerer hun blogging med at være personlig træner. Det var ikke en levevej, den aarhusianske pige havde forestillet sig efter seks år på en designuddannelse. Men efter bikinifitness-konkurrencen tog Sarahs liv en drejning. I mange retninger. Og på mange niveauer.
En hobby, der tog fart
”Det var grænseoverskridende for mig at skulle sige til folk: “nu gør jeg det. Nu stiller jeg op i bikinifitness”, men jeg satte mig det som mål, fandt en coach og gav det fuldt fokus.”
Sarah sidder overfor mig i et baglokale i de rammer, hvor hun kommer til dagligt for at træne og coache andre med samme passion. Træning har ikke været noget, som har fulgt Sarah i ret lang tid. Ikke desto mindre er det blevet en hobby for hende. En hobby, som hurtigt tog fart.
”Jeg havde dyrket fitness i fem år, men der kom ingen synlige resultater ud af det. Da jeg så mødte min nuværende kæreste, og han tog mig med ned i styrketræningsområdet og med til CrossFit, gik det stærkt. Resultaterne kom lynhurtigt, og jeg blev meget motiveret.”
Motivationen førte hurtigt et mål med sig. Et mål om at deltage i bikinifitness. Sarah var blevet inspireret af andre aarhusianske fitnesspiger gennem blogs og Instagram-profiler. Hun satte derfor et år af til at lykkedes med at forme sin krop, så den kunne være kyndig til at stå på scenen blandt 34 andre piger. Iført en bikini. Og påført et tykt lag selvbruner og oceaner af makeup.
Over grænsen og som i en drøm
Dagen kom, hvor Sarah skulle på scenen og dyste mod folk i sin egen højdeklasse. En dag, hvor hendes krop var fuldstændigt dehydreret, så musklerne kunne træde mest muligt frem. For første gang i lang tid havde Sarah fået lov til at indtage både sukker og ris. Noget, som fik hende op i et gear, hun ikke havde oplevet i mange måneder.
Sarah kaster et blik tilbage på den følelse, hun havde i kroppen, lige inden hun skulle på:
”Da jeg stod bag tæppet og skulle ind på scenen, følte jeg, at det var ligesom en af de drømme, hvor man drømmer, at man skal til eksamen, men lige pludselig erfarer, at man har glemt at øve. Det var noget af det mest grænseoverskridende, jeg nogensinde har prøvet. At skulle ind på scenen.”
Det gik dog over alle forventninger for den aarhusianske fitnessdronning. Det blev både til en førsteplads i hendes egen klasse og på tværs af alle klasser. I dag har Sarah mindet tilbage. Og to statuetter af en kvindelig fitnessfigur samt en guldmedalje. De er vidnesbyrd på, at hun fuldførte sit mål. Det er hendes krop ikke længere. Og det er Sarah glad for:
”Idealet har aldrig været bikinifitness-kroppen. En sådan krop var jo bare noget, jeg skulle opnå for at klare mig godt i konkurrencen. I en normal verden er dén krop ikke pæn.”
Og Sarah er uden tvivl tilbage i “en normal verden”:
”Når jeg tænker tilbage på den tid i dag, så føler jeg slet ikke, det er mig, der har stået på dén scene. Jeg har aldrig kunnet tage det seriøst. Jeg er sådan en, der fjoller,” siger Sarah og bryder ud i en let latter. Hun er på mange måder rigtig jysk. Helt nede på jorden. Slet ikke divaagtig.
Ikke desto mindre glemmer Sarah næppe vejen til at skulle stå der – på scenen. Og posere. Som en anden diva. En vej, som langt fra var smertefri.
”Jeg har grædt så mange gange, fordi jeg bare ikke ville være med til det mere. Men når jeg ser tilbage, så har jeg lært, at man skal hænge i. Selv i hårde tider,” fortæller Sarah og fortsætter: ”Jeg skulle jo nå mit mål. For min egen skyld. Jeg havde jo en plan for det hele. Et forløb, jeg skulle følge.”
Og Sarah var målrettet og fokuseret hele vejen igennem. Det betød også, at hun måtte give afkald på en del i det år, hvor hun viede al sin tid til træningslokalerne. Der var ikke noget, der hed byture. I et helt år. Og skulle hun ud, måtte hun medbringe sin egen mad. Kostplanen skulle følges til punkt og prikke.
Enkelte i Sarahs omgangskreds kunne ikke støtte op om projektet. De kunne ikke kende den pige, der plejede at være social og sprudlende:
”De forstod ikke, hvad jeg gik igennem. Og så mistede vi kontakten. Men dem, der stadig står bag mig, er også dem, der har vist sig at være mine rigtige venner,” konstaterer hun.
Idealet om en sund og stærk krop
Under forløbet havde Sarah sin families og kærestes fulde opbakning. Men der var dage, hvor hun ikke kunne kende sig selv. Det erkender hun i dag. Her efter hun har fået det hele på afstand.
”Selvom jeg havde smidt 10 kilo af min normalvægt, havde jeg stadig dage, hvor jeg vågnede og tænkte: “jeg er alt for tyk i dag.” Jeg var jo helt blind på, hvordan jeg i virkeligheden så ud. Når jeg ser billeder fra dengang i dag, kan jeg godt se, hvordan jeg rent faktisk så ud,” fortæller Sarah.
Den veltrimmede krop, hvor kun markerede muskler er tilfredsstillende, er ikke længere Sarahs ideal. Takket være oplevelsen med bikinifitness.
”Jeg synes, at en stærk og sund krop er idealet. Men det er nok også, fordi jeg selv har været i en krop, der ikke var glad. Så hellere have lidt ekstra på kroppen og have overskud og energi.”
Og Sarah prøvede om nogen at være i en krop, der hverken var rig på overskud eller på energi. Prisen for at have en nærmest ikke eksisterende fedtprocent var høj.
”Jeg havde ikke noget sul på kroppen. Det gjorde ondt bagi, når jeg skulle sidde ned eller cykle. Jeg frøs hele tiden. Så render man rundt med en trimmet krop uden at have overskud til at vise den frem,” fortæller Sarah, imens hun ryster lidt på hovedet.
Hun vil dog ikke være hverken optakten eller oplevelsen på scenen foruden. I dag ved hun nemlig, at hvis hun sætter sig noget for, så skal hun nok nå i mål. Koste, hvad det koste vil. Og i dag har hun formået at finde balancen mellem at have fitness som livsstil, men fortsat tillade sig selv at give slip. Og fra tid til anden at slippe håndbremsen helt.