Søren Degn

Rangleklods: Sexet, selvsikkert og skizofrent

Rangleklods startede oprindeligt som et soloprojekt med Esben Andersen som eneste mand ved roret. Med tiden blev Pernille Smith-Sivertsen en fast del af projektet, og den nu nystartede duo kunne for alvor begynde at storme fremad.

Vi har på Aarhus Panorama, i forbindelse med årets NorthSide Festival, taget en snak med Rangleklods om den musikalske fremtid, og om den gennemgåede transformation fra at være et soloprojekt til at blive en anerkendt, international duo.

En kreativ og menneskelig lettelse
Da Esben endnu var ene mand i Rangleklods, kom han til et punkt hvor eremit-tilværelsen i studiet blev en tand for ensomt, og derfor var det en lettelse at have en ekstra person at dele det musikalske ansvar med: »Det har været sygt lækkert at have nogen at dele det med. Det er som om, at de gode oplevelser bliver endnu bedre, når man har nogen at dele dem med« udtaler Esben, der var glad for at Pernille kom ind over projektet.

Esben og Pernille lærte allerede hinanden at kende under deres studietid i Aarhus, og de har gennem hele deres venskab fungeret som hinandens musikalske sparringspartnere: »Vi fandt lynhurtigt hinanden i vores fælles interesse for musik, og det var bare fedt at vide, at der var en person der kunne få optur over de ting, man også selv syntes var fede,« siger Pernille. Men selvom de to længe har haft en fælles interesse for musikken, er det alligevel noget helt andet, nu hvor Pernille er blevet en inkluderet del af Rangleklods.

Vi fandt lynhurtigt hinanden i vores fælles interesse for musik.Pernille Smith-Sivertsen

Pernille har altid fungeret som Esbens go-to person hvad angår musikken, og hun blev derfor også Esbens ekstra sæt ører, da han for alvor besluttede sig for at beskæftige sig med musikken. Hun har hele tiden været tæt på processen i Rangleklods, og hendes beslutning om at gå ind i projektet var derfor en naturlig overgang. Til det tilføjer Pernille: »Da vi endelig fandt ud af at arbejde ligebyrdigt med at lave nye sange, fandt vi bare ud af, at vi kunne nå helt nye højder.«

Sexet, selvsikkert og skizofrent
Det har dog ikke været fuldstændig gnidningsfrit at gå fra at være soloartist til at være en duo. Det fandt Esben og Pernille især ud af i tilblivelsen af deres nye album, ‘Straitjacket’, der udkom 18. maj i år: »Den første tid i processen var ikke helt let, men det var indtil vi fandt ud af, hvordan vi skulle arbejde sammen« siger Esben. Pernille er enig, og tilføjer at deres fælles ståsted i musikken har hjulpet dem godt på vej. Duoen har set det som deres styrke, at de har de samme præferencer hvad angår musikken, og de er begge enige om, at det har gjort det lettere for dem at lave musik sammen, netop fordi de kan hjælpe hinanden frem mod det bedste resultat frem for at kæmpe om, hvis retning projektet skal i.

Da duoen bliver bedt om at beskrive det nye album med blot tre ord, bliver de sat på prøve. Flere ord er oppe at vende, heriblandt ord som ”smukt”, ”grimt” og ”legesygt”, og Esben nævner også flere gange at udtrykket ”daaaaaym” kunne være passende, men kun hvis udtalen er helt rigtig. De ender med til sidst – efter en kraftig påvirkning af Pernille – at vælge ordene: »Sexet, selvsikkert og skizofrent, de tre s’er« som Pernille udtrykker det, til at beskrive albummet. Tre ord der omfavner lidt af hvert.

rangleklods1

Ligeglade med genre
Esben og Pernille er også enige om, hvem der har været deres største inspirationskilde til musikken: »Vores helt store fælles helt er David Bowie. Han er virkelig bare en god sangskriver, og så har han altid været eksperimenterende. Han var aldrig tilfreds med, hvor han var, og han ville altid videre,« udtaler Esben. Pernille tilføjer: »Han havde modet til at gå nogle helt nye veje, og det inspirerer os virkelig.«

Vi er hverken genrelyttere eller genremusikere, og vi hører alt fra Simon & Garfunkel til helt nyt elektronisk musik.Esben Andersen

Esben udtaler også, at David Bowie fungerer som personificeringen af, hvordan de som duo opfatter musikken, fordi han er en kunstner, der har bevæget sig rundt i mange forskellige, musikalske lag: »Vi er fuldstændig ligeglade med genrer. Det kan være en ballade, et vildt rocknummer eller noget elektronisk. Det er et spørgsmål om kvalitet,« fortæller Esben, der nævner at deres inspirationskilder kommer fra et væld af forskellige genrer, og at der derfor er et fuldstændigt åbent sind hvad angår genre. Derudover nævner Pernille også, at duoen i høj grad bliver inspireret af kunstnere, der har en beslutsomhed i det, de laver, uanset hvilken genre de bevæger sig inden for: »Vi er hverken genrelyttere eller genremusikere, og vi hører alt fra Simon & Garfunkel til helt nyt elektronisk musik.«

En speciel Aarhus-relation
Både Esben og Pernille har et særligt forhold til Aarhus, fordi de begge tidligere har studeret i byen. Men de første spæde skridt til Rangleklods-projektet blev også taget netop i Aarhus, hvorfor byen altid vil have en særlig plads i hjertet hos de to: »Vi har kun gode oplevelser fra Aarhus, det er altid et sted, vi glæder os til at komme tilbage til,« fortæller Esben. Pernille istemmer, og tilføjer at de altid vil forbinde Aarhus med studietiden, en tid hvor de også gik meget i byen, som studerende nu gør: »Vi har slet ikke tid til at komme ud på samme måde i København,« udtrykker hun med en smule ærgrelse i stemmen.

Selvom Aarhus er velkendt for de to, er erfaringerne med NorthSide Festival ikke mange, da det er duoens debutkoncert på festivalen. Esben udtrykker både glæde og nervøsitet over den forestående koncert, der ligger i samme tidsrum som de amerikanske The Black Keys. De to tager dog udfordringen med ophøjet ro: »Det er altid godt med lidt sund konkurrence,« siger Pernille med et smil.

Rangleklods tager efter sommerens koncerter i Danmark på international turné, først i USA og senere i Europa. Deres fremtidige fravær i Danmark er derfor en god grund til netop at opleve dem live på NorthSide denne weekend. De glæder sig meget til den forestående turné rundt i verden, der er med til at udfordre duoen på ny: »Vi har lyst til en helt ny udfordring,« siger Esben, som han mener den internationale turné kan være med til at give dem. Pernille er enig og tilføjer: »Vi venter på at udgive vores album derovre. Så det bliver sindssygt spændende at se, hvad der sker efter sommeren.«

Rangleklods kan i den grad siges at gå en ny og spændende tid i møde, hvilket blot er endnu en grund til at følge den danske fremadstormende duo.