Ny festival samler publikum om serier – i biografen

Til efteråret afholdes Aarhus Seriefestival for allerførste gang. Festivalen vil gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad og vise potentialet i at se tv-serier som kulturelle events. Filmby Aarhus og M2, der også står bag branchefestivalen this., er initiativtagerne til den nye seriefestival.

Der var engang, hvor der blev set skævt til tv-serier, og biograffilm blev betragtet som en markant finere kunstform. I løbet af de seneste år er udviklingen imidlertid vendt, og serieformatet er blevet ekstremt eftertragtet hos både instruktører, skuespillere og – ikke mindst – publikum.

Streamingtjenester som Netflix og HBO, der står bag monstersucceser som Orange Is the New BlackStranger ThingsGame of ThronesHouse of CardsThe Handmaid’s Tale og Westworld, kan med rette tage en stor del af æren for, at udviklingen er vendt. Herhjemme har serier som BorgenBroen og Forbrydelsen tilsvarende høstet massiv anerkendelse, både i Danmark og internationalt.

Serier er imidlertid noget, vi ser derhjemme, og dermed går vi glip af den kollektive oplevelse, som en tur i biografen tilbyder. Det vil Aarhus Seriefestival lave om på, for den nye festival betragter nemlig serier som noget, vi også bør se sammen.

”Der er et kæmpe potentiale i at få folk til at forlade tv-skærmen derhjemme og i stedet opleve serierne i fællesskab med andre. Det første afsnit af en ny og længe ventet serie fortjener at blive set i biografen, synes jeg – sammen med andre, der tilsvarende har glædet sig og måske er store fans,” siger

Tema: Serier, vi ser sammen
Når festivalen afholdes for første gang den 30. oktober til den 1. november, vil serierne således danne omdrejningspunkt for en række fantastiske fællesoplevelser for det serieelskende publikum.

Visningerne finder sted i den ikoniske biograf Øst for Paradis og Filmby Aarhus’ studier – kombineret med snigpremierer, talks og besøg fra kendte instruktører, skuespillere og andre brancheaktører. En vifte af Aarhus’ kulturinstitutioner kommer ligeledes til at være en del af festivalen.

Temaet for festivalen er Serier, vi ser sammen, og fokus vil derfor være på nye, innovative og enestående serier, der samtidig fungerer som kulturelle bindeled – ikke mindst, når vi ser serierne sammen frem for hver for sig.

Udspringer af branchefestivalen this.
Aarhus Seriefestival udspringer af branchefestivalen this., som Filmby Aarhus og M2 står bag, og som Det Danske Filminstitut har støttet siden år ét.

I år afvikles this. for tredje gang. Det sker fra den 29. til 31. oktober, delvist overlappende med Aarhus Seriefestival, og hovedtemaet for this.2020 er The Future of Digital Storytelling & Audience Engagement.

Det er netop succesen med this.2019’s seriespor, der har givet arrangørerne blod på tanden i forhold til at lancere Aarhus Seriefestival.

Aarhus skal være nordisk seriehovedstad
Steen Risom, konstitueret chef for Filmby Aarhus, forklarer, hvorfor denne festival skal etableres netop nu:

”Der er et enestående momentum for at skabe en sådan festival. Det skyldes naturligvis kvaliteten af de serier, der bliver produceret i ind- og udland, som efterhånden er blevet skyhøj. Spillefilm og dokumentarfilm har i utallige år haft deres egne festivaler – så nu er det på høje tid, at serierne får én også! Vores ambition med festivalen er at gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad.”

Festivalens program og samarbejdspartnere – herunder både danske og internationale streamingtjenester og tv-stationer, vil blive offentliggjort i de kommende måneder.