I Aarhus findes der mange fantastiske naturområder lige rundt om hjørnet. Vi har dyppet tæerne i vandkanten ved Den Permanente og varmet os på sort kaffe og croissanter med naturformidlingsinitiativet Natur Retur, for at opleve, hvad de nære naturoplevelser giver os som mennesker.
Tekst: Mari-Louise Pedersen
Foto: Birthe Vembye
Klokken er 06:30 mandag morgen, og søvnen er netop gnedet ud af øjnene. Blodet strømmer allerede rundt i kroppen, som pålandsvinden rammer ansigtet langs kystruten på vej ud mod Den Permanente og efterlader kinder røde og friske. Stille og roligt som klokken rammer 06:45 samles mennesker fra cykelstien på græsarealerne foran bølgerne, som bruser med stor kraft op på stranden. Folk fra Aarhus og omegn er mødt op til dagens naturarrangement præsenteret af Natur Retur. Et naturformidlingsinitiativ, der siden november 2015 har genfortolket naturformidlingen i Aarhus og hjulpet aarhusianerne med at bringe naturen tilbage i hverdagen.
Med de sidste morgenfriske mennesker småløbende hen mod flokken starter dette arrangements kursusvært, Laurids Enevoldsen, med at byde velkommen. Småbeæret over at se, hvor mange der er mødt op på en ellers kold mandag morgen. Med få instrukser starter dagens arrangement lige så stille. Med en let opvarmning dannes der par, og kendte man ikke nogen, før man kom, så er der nu god mulighed for at lære et nyt menneske at kende. Og netop dét er et af Natur Returs mål med arrangementerne, nemlig at danne et imødekommende og varmt fællesskab omkring den natur, der er lige omkring os.Friheden findes i naturen
På flere måder har Natur Retur ramt ned i en tidsånd. For det at bruge naturen i nærområdet er en stigende tendens blandt danskerne. Jens Bursell, friluftslivsentusiast og forfatter til bogen ’Friluftsliv – fra drøm til virkelighed’, har siden, han startede som spejder i 1970’erne, dyrket friluftsliv på forskellige plan. Ifølge ham selv har han inden for de seneste par år oplevet en stigende interesse for, at flere begynder at bruge naturen, der ligger lige rundt om hjørnet.
”Der er en tendens til, at folk er begyndt at bruge naturen mere, og det kan man se på flere fronter. Et eksempel er, at spejderkorpset er i meget kraftig vækst. Det kan ses som et direkte billede på, at der er en øget interesse for naturen. Og alene det at du har TV-udsendelser som ’Alene i vildmarken’ smitter også positivt af på folks lyst til at tage ud.”
Der er en tendens til, at folk er begyndt at bruge naturen mere.Jens Bursell, friluftslivsentusiast og forfatter til bogen ’Friluftsliv – fra drøm til virkelighed’
Vi er blevet mere interesserede i at komme ud af vores vante rammer i byen og ud i naturen. En af de årsager, Jens Bursell peger på, som kan have haft indflydelse på den udvikling, er tilgængeligheden. Det er for eksempel blevet meget nemmere at tage ud og overnatte i naturen. Med flere shelters i de danske skove har alle danskere let adgang til naturen på en måde, der ikke kræver de store ressourcer eller planlægning.
”Den bølge, vi ser nu, er meget mere ovre i den nære natur. Og det kan godt have noget at gøre med, at Naturstyrelsen har gjort et godt stykke arbejde i at formidle og facilitere de her shelters i skovene, som folk nemt kan komme til, fra hvor de bor. På den måde får man en nem start på friluftslivet,” forklarer Jens Bursell om sit syn på den tendens, vi ser i naturbrugen netop nu.Kaffebaren er åben
Tilbage på Den Permanente udleves naturglæden i fulde drag med de omkring 60 deltagende morgenfriske aarhusianere, der med nedtælling fra 10 gør sig klar til at hoppe i bølgen. Medvært Laurids Enevoldsens stemme lyder over hele pladsen og skaber en stemning af en bladning af angst og begejstring. På tællingen 4 går det pludselig stærkt, og med et ”3-2-1 løb” sætter hele flokken i løb mod vandet. I både badetøj og som gud har skabt dem. Hvin og latter lyder spredt udover hele stranden, som bølgerne rammer den bare hud. Fra en af de deltagende, der er på vej op igen, lyder det: ”Man skal helt under, ellers er det ikke rigtigt,” og den dårlige samvittighed rammer lige ind hos en kvinde med tørt hår, der straks er på vej ud igen. Hun bliver dog stoppet af en anderkendende krammer, der lader hende vide, at det er okay, at det lange lyse hår forbliver tørt denne kolde morgen. Resten kommer med mere og mindre fart op fra de brusende bølger, og roen falder atter over stranden.
”Når I er kommet i tøjet, er I velkomne oppe i kaffebaren herovre,” lyder det fra en af medværterne, der har langet kaffekopper og friskbagte croissanter op på rad og række, så deltagerne kan komme godt videre på deres daglige gøremål.
De mange forskellige deltagende kommer hurtigt i tøjet og danser sig til varmen i små klynger, hvor snakken går på kryds og tværs. Nogen må videre og takker værterne farvel og hopper atter op på cyklen med ny energi til dagen. Andre bliver og hænger ud og holder varmen med kaffe mellem hænderne.En af dem er Nikolaj Voldum Ahlburg. I 2015 startede han, sammen med sin gode ven Johan Mejniche Nielsen, Natur Retur. Målet dengang var at gentænke naturformidlingen i Aarhus, så naturen fik en bredere appel til flere forskellige aldersgrupper. Ud fra dagens arrangement at dømme har Natur Retur i den grad ramt et interessefelt, og især den unge del af befolkningen har taget Natur Returs tilbud til sig.
”Det er vildt at se så mange. Da vi startede for 2,5 år siden, var vi måske tre venner og så nogle studiekammerater, så det er virkelig fedt at se, at der er så stor interesse for det,” fortæller Nikolaj Voldum Ahlburg om dagens arrangement og den generelle udvikling i Natur Retur.
Det er vildt at se så mange. Da vi startede for 2,5 år siden, var vi måske tre venner og så nogle studiekammerater, så det er virkelig fedt at se, at der er så stor interesse for det.Nikolaj Voldum Ahlburg, stifter af Natur Retur
Interessen for naturen viser sig tydeligt på de mange forskellige ture, som Natur Retur arrangerer henover året. Nærmest hver tur, hvor der er deltagerbegrænsning på, bliver udsolgt, og nogle af de åbne arrangementer har op imod 150-200 deltagende. En ting er interessen for naturen, og en anden ting er fællesskabet, der også er en stor del af Natur Returs værdisæt.
“Det handler også rigtig meget om fællesskabet. Vi forsøger at gøre det til en fast del af det at være med. Folk kommer igen, og der er rigtig mange ansigter, som jeg kan se, har været med før. Der er to fyre, der har været med over 50 gange, og det er jo fedt at lære folk at kende og få et fællesskab på den måde,” fortæller Nikolaj Voldum Ahlburg.
Til sidst står kun de allermest trofaste naturelskere tilbage, og gruppen er langt fra lille, men som papkrusene løber tør for kaffe, og dagens forpligtelser presser sig på, takker værterne af. Med et ”vi ses” vender værter og deltagere tilbage til byens mylder, men med ro i sjælen starter ugen med ny energi.Mental velvære i en travl hverdag
Det er tydeligt at se, at de morgenbadende deltagere tager ny energi med sig fra dagens arrangement, og den følelse af mental velvære er de ikke alene om at opleve. I en undersøgelse af Danskernes Friluftsliv, 2017, fra Friluftsrådet påpeger 84 % af de danske naturbrugere, at de oplever, at ophold i naturen har en positiv effekt på deres mentale velvære. I en travl og hektisk hverdag i byen tegner undersøgelsen altså et billede af, at det at tage ud i naturen virker som en pause, der har en gavnlig effektiv på sundheden både fysisk, mentalt og socialt.
I Aarhus er naturen lettilgængelig og ligger lige rundt om hjørnet. Det er derfor oplagt at gøre brug af de mange muligheder, som naturen har at tilbyde. Og mangler man inspiration til den vanlige søndagstravetur rundt i Risskov, så er Natur Retur et godt bud på et sted, hvor man med hyggelige mennesker, nye oplevelser og røde kinder kan give sig i kast med nye måder at opleve naturen på.
Om Natur Retur
- Startet i 2015 af Nikolaj Voldum Ahlburg og Johan Mejniche Nielsen.
- Naturformidling på en ny måde.
- Arrangerer forskellige ture hver måned.
- Turene arrangeres af forskellige værter, der med forskellige baggrunde og interesser giver inspiration til, hvordan man kan opleve naturen.
- Arrangementerne er åbne for alle.
- Fællesskabet er en central del af Natur Returs ture.
3 naturoplevelser til forår og sommer
- Saml og spis din egen tang.
- Kig på stjerner i sommernatten.
- Fang rejer til din aftensmad.
Friluftslivet i Danmark
- 3 ud af 4 oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet.
- 84 procent oplever en effekt på deres mentale velvære og humør.
- Kun 1 procent af danskerne opholder sig aldrig eller næsten aldrig i naturen om sommeren.
Kilde: ’Danskernes Friluftsliv’ af Friluftsrådet (2017)