Naser Khader
Martin Gravgaard

“Jeg kan jo ikke holde min kæft”

Efter fire år væk fra dansk politik stiller Naser Khader op til det næste folketingsvalg som folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Østjyllands storkreds. Han er klar til at deltage i debatten om Grimhøjmoskeen, radikaliseringen og terrortruslen mod Danmark.

Af Line Hitz

Når jeg engang får en gravsten, skal der stå forsættelse følger,” siger Naser Khader. Ordene ligger som udvalgte perler på en snor, når han taler. Han stopper sjældent op. Det er, som om ordene ved lige, hvor de skal hen. Budskabet er næsten allerede formuleret, inden det forlader læberne.

Naser Khader er tilbage. Det der med forsættelse følger er næsten symbolsk for den snart 52-årige mands politiske liv. Han har fået adskillige slag over nakken i den politiske karrusel, men efter fire års pause er han nu klar til endnu en runde på den politiske scene.”Jeg kan jo ikke holde min kæft. Jeg bliver nødt til at have et job, hvor jeg skal mene noget – ellers får jeg ondt i maven,” siger Naser Khader, som stiller op for Det Konservative Folkeparti i kredsene Aarhus og Skanderborg.

Tiltrængt pusterum
Naser Khader har mange års erfaring i dansk politik. I 2001 blev han valgt ind i Folketinget for de Radikale, men han brød i 2007 ud af partiet og stiftede Ny Alliance sammen med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Samme år blev han valgt ind i partiet, som skiftede navn til Liberal Alliance. I 2009 forlod Naser Khader imidlertid partiet og meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti. De seneste fire år har han arbejdet ved den amerikanske tænketank Hudson Institute i Washington D.C, hvor han har forsket i blandt andet ytringsfrihed og demokrati og leveret analyser til kongressen og præsidentkandidater. Sideløbende har han taget en master i teologi ved Københavns Universitet samt fungeret som radiovært for radioprogrammet Arabiske Stemmer i P1. Ved folketingsvalget i 2011 blev han ikke stemt ind.

Han forsvor dengang, at det var definitivt slut med dansk politik, men i dag erkender han, at det var tiltrængt med et pusterum. ”Jeg kan mærke nu, at det har været sundt at få det hele på afstand ude i verden. Set tilbage var jeg dengang enormt træt – og i de seneste fire år har jeg fået ny energi og overskud. Samtidig har jeg bevist, at jeg godt kan klare mig uden Christiansborg,” siger Naser Khader.

En tidlig kamp
Selvom Naser Khader har sproget og ordene i sin magt, så skinner mennesket bag facaden alligevel ofte igennem, når han taler. Smilet er bredt, og det runger lidt, når han griner. I brudstykker er det nemt at se den far, som hver anden weekend har pendlet fra USA til Danmark for at se sine børn.

Jeg kan mærke nu, at det har været sundt at få det hele på afstand ude i verden. Set tilbage var jeg dengang enormt træt – og i de seneste fire år har jeg fået ny energi og overskud.Naser Khader

Øjnene er direkte, venlige og lidt utålmodige, som om de altid er på vej mod nye højder. Han ved, hvad han vil, og han har travlt. Siden han offentliggjorde sit kandidatur i marts, har han turneret Østjylland tyndt og holdt foredrag på blandt andet gymnasier, universiteter og i fagforeninger. Der er ingen tid at spilde, og sådan har det altid været for Naser Khader, siden han som 11-årig første gang satte sine ben på dansk jord.

Han er født i Damaskus i Syrien i 1963. Faderen var palæstinenser, og moderen var fra Syrien. Familien flyttede til Købehavn i 1970’erne, og den unge Naser Khader lærte at kæmpe fra første dag.

”Jeg har altid kæmpet. Jeg var det ældste af fem børn, og vi skulle altså opføre os ordentligt. Da jeg kom til Danmark som 11-årig, skulle jeg kæmpe for at lære sproget, men da jeg forlod folkeskolens afgangsprøve, havde jeg årgangens højeste snit,” siger
Naser Khader.

Terrortruslen
I efteråret blev han spurgt, om han ville stille op for Det Konservative Folkeparti i Østjyllands Storkreds, da den tidligere retsordfører, Tom Behnke, meddelte, at han ikke stillede op ved næste valg. Sammenholdt med terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo, uroen i Mellemøsten og terrortruslen mod Danmark var Naser Khader ikke i tvivl om sin beslutning.

”Jeg kan se, at der er store udfordringer i hele Mellemøsten. Jeg har tidligere advaret mod situationen i Syrien og den aktuelle terrorrisiko. Jeg kæmper for demokrati, tro og ytringsfrihed, og jeg føler, at der er brug for min ekspertise i dansk politik, så jeg kan gøre opmærksom på nogle ting, inden det måske er for sent,” siger Naser Khader.

Gellerup og Grimhøj
Han trådte sine drengesko til i København. Her oplevede han første gang demokratiet og den frihed, som følger med. Han har aldrig boet i Aarhus, men i 1990’erne var han i byen hver anden weekend, hvor han tog et kursus i retorik og formidling ved Aarhus Universitet. Trods sine manglende aarhusianske rødder ser han sig alligevel som en stærk stemme i de problematikker, der sætter dagordenen i Aarhus.

Jeg kæmper for demokrati, tro og ytringsfrihed, og jeg føler, at der er brug for min ekspertise i dansk politik, så jeg kan gøre opmærksom på nogle ting, inden det måske er for sent.Naser Khader

”Aarhus har sine helt egne udfordringer. For eksempel mener jeg, at der helt grundlæggende er noget galt, når jeg ikke – som jeg oplevede det sidste år – kan holde et foredrag i Gellerup, medmindre der er 25-30 betjente til stede for at opretholde roen,” siger Naser Khader og henviser til, at det netop er i Aarhus Kommunes integrationsudfordringer, hvor hans viden og ekspertise kommer til sin ret.

Grimhøjmoskeens eksistens er et andet emne, som ofte fylder mediebilledet i Aarhus, og her har Khader en helt klar holdning.

”Hvis moskeen skal have lov til at være der, skal der ryddes ud i al nazi-islamisme, hvor unge mennesker får foredrag af hadprædikanter. Ideologien islamisme er stærkt inspireret af 1930’ernes facisme og nazisme – især jødehadet er meget inspireret af nazisme, og det hører simpelthen ikke hjemme i Danmark,” siger han.

Intet bevis
Aarhus Kommune er blevet rost meget for antiradikaliserings-modellen, som skal afradikalisere unge. Senest har USA’s præsident Obama vist interesse. Naser Khader kan se flere fordele ved modellen, men han mener også, at der mangler dokumentation for, at den rent faktisk virker.

”Aarhus-modellen kan være god i første fase af i radikaliseringsprosessen til at forbygge, at der overhovedet sker en radikalisering, men hvorfor skal man have et job, fordi man har været i Syrien og kæmpe – det får andre unge da ikke,” siger han og fortsætter:”Jeg mangler at møde en ung mand, som er afradikaliseret gennem programmet. Vi holder fast i en eller anden selvforståelse om, at programmet virker, men jeg har simpelthen aldrig set noget bevis.”

Hvis man har deltaget i krigen i Syrien, så skal man retsforfølges. Hvis man begået drab, skal pas og opholdstilladelse ryge, da man simpelthen ikke vil demokratiet.Naser Khader

Naser Khader erkender dog, at han ikke selv har opfundet den dybe tallerken, som skal forhindre unge i at blive radikale islamister, men han mener, at der skal langt mere hårdhændede metoder i brug end jobtilbud og psykologer.

”Hvis man har deltaget i krigen i Syrien, så skal man retsforfølges. Hvis man begået drab, skal pas og opholdstilladelse ryge, da man simpelthen ikke vil demokratiet. I England er man langt mere markant, og jeg mener, at vi skal skrue bissen lidt mere på i Danmark. Vi skal holde op med at legalisere, at det er i orden at modarbejde demokratiet,” siger Khader.

Det kommende valg 
Siden Naser Khader opslog sit kandidatur for Det Konservative Folkeparti i Østjylland, har flere aktører bekymret sig om hans manglende kendskab til Kattegatforbindelsen, udvidelsen af E45-mororvejen samt en ny lufthavn i Aarhus. Naser Khader vil med egne ord ikke love guld og grønne skove og fremsætte valgløfter, som han ikke kan holde, men han pointerer, at han er bekendt med den aarhusianske dagsorden.

”Jeg er i gang med at lære min valgkreds at kende. Jeg har besøgt flere virksomheder, og jeg er overbevidst om, at Østjylland har kæmpe udfordringer med infrastrukturen. Jeg har selv siddet i kø på E45, når jeg holder foredrag i Jylland, og jeg har naturligvis også kendskab til udfordringerne omkring havnen, Kattegatbroen og den nye lufthavn. Jeg tager selvfølgelig emnerne seriøst, men jeg vil ikke love noget, som jeg ikke kan holde, hvis jeg bliver valgt ind,” siger han.

Gennem flere år har Det Konservative Folkeparti været i krise. I en Voxmetermåling fra december 2014 stod partiet til kun at få 3,2 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg. Alligevel mener Naser Khader ikke, at han vender næsen hjem til et parti i knæ.

”Jeg er nærmest den ældste, som stiller op for partiet. Der er rigtig mange nye unge ansigter på banen, som vil ud og kæmpe. Partiet har været i krise, og den tager det tid af komme ud af, men vi har ikke været under 4,5 procent af stemmerne i 2015, og jeg kan se, at vi er på vej frem,” siger han.

Åben for Dansk Folkeparti
Hvis han kommer ind ved næste folketingsvalg, afviser han ikke, at det kan komme til et samarbejde med Dansk Folkeparti.

”Dansk Folkeparti er et ligeså legitimt parti som alle andre. De kæmper for kerneværdier, der skal passe på vores fædreland og bekæmper radikalisering og nazi-islamisme. Her er vi helt på bølgelængde,” siger Khader.

Han fastslår dog også, at Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti på andre områder er forskellige. ”Vi har fokus på at byde de indvandrere velkomne, som ikke belaster samfundet, men som kæmper for demokratiet. Vi peger på løsninger i stedet for problemer, og det kan jeg godt savne hos Dansk Folkeparti, da de ofte kun har fokus på på det negative. Danmark har mange indvandrere, som er lovlydige, elsker Danmark og bidrager positivt – dem skal vi rose og ikke sætte i samme kasse som dem, der hader demokrati og integration,” siger Naser Khader.

Modvind
Tiden er ved at være slut. Naser Khader skal videre ud i Aarhus for at overbevise østjyderne om, at de skal sende ham i Folketinget ved næste valg. Han kigger skråt ud af vinduet og holder en af sine sjældne pauser, inden han svarer på spørgsmål om, hvor motivationen til endnu engang at indlogere sig i den politiske smeltedigel kommer fra.

”Hvis der er nogen, som siger, jeg ikke kan, så får jeg bare mere blod på tanden. Sådan har det altid været. Jeg har det faktisk godt i modvind,” siger Naser Khader.