Jeg drømmer om at blive: Møbelsnedker

26-årige Troels Heiselberg Mikkelsen er ved at uddanne sig til møbelsnedker ved Aarhus Tech. Han har altid brugt sine hænder og kreativitet, og derfor trives han også blandt de store formatsave og fræsere.

Tekst & foto: Alexander Loft Birkmose

Jeg har altid gerne ville lave møbler. Helt fra barnsben kunne jeg godt lide at bygge ting. Jeg legede med LEGO, og da jeg blev ældre begyndte jeg at rode med computere og musikanlæg. Jeg har altid brugt mine hænder og haft en kreativ side. Jeg kan godt lide at gå i detaljen og hele tiden forfine det, jeg laver. Min far er elektriker, og han har selv ombygget og renoveret mit barndomshjem, hvor jeg har været med på sidelinjen. Så det håndværksmæssige er kommet naturligt til mig. Vi har også altid haft et værksted, hvor vi har makket sammen.

Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville være snedker, da jeg for et par år siden stiftede virksomhed med en kammerat, hvor vi selv producerer og snedkererer højtalere med en kasse fremstillet i bambus. Når jeg fortæller andre, at jeg er ved at uddanne mig til møbelsnedker, reagerer folk positivt og interesseret. Det er ikke alle, der umiddelbart kender til uddannelsen. Men mange synes, at det lyder som et interessant fag. Flere har også sagt, at de godt kan se mig som møbelsnedker.

Det er fedt at få lov til at lave noget med sine hænder her på værkstedet. I løbet af en dag laver vi mange skift mellem til teori i klasselokalet og praktik i værkstedet. I starten skal man lige lære, hvordan man bruger de store maskiner. Men lige så snart man er tryg i det, er det super fedt, fordi man kan lave et møbel på meget kort tid. Det er spændende at udtænke en idé, tegne projektet og så udføre det. Selvom det måske bare er en skammel, er det en god følelse, når den ikke vipper. Der er noget meget tilfredsstillende i at lave tingene selv.

Når jeg er færdiguddannet, er den romantiske og måske lidt urealistiske drøm, at jeg kan have mit eget værksted, hvor jeg kan fremstille kundetilpassede møbler. Den mere realistiske drøm er at arbejde i en møbelvirksomhed, hvor jeg kan lave selvstændige møbelprojekter ved siden af. 

Om møbelsnedkeruddannelsen

  • Uddannelsen tager 4 år og 3 måneder, hvor grundforløb 1 og 2 finder sted på Aarhus Tech, mens hovedforløbet er på en erhvervsskole i fx Herning, Vejle eller Skive.
  • På uddannelsen får man grundlæggende viden om træsorter og om at skabe møbler og inventar i træ.