Min passion: Disc golf

Disc golf handler ikke kun om at kaste langt med en frisbee. Det handler i lige så høj grad om svævets æstetik, det fleksible fællesskab og de flotte naturoplevelser. Hop med på disc golf banen i selskab med Jesper Gormsen, som er tidligere dobbelt Danmarksmester. Han har rejst Europa rundt med sporten og sluttet i top 10 til Europamesterskabet. Herhjemme har han selv stået for finansiering og etablering af den naturskønne 9-hullers bane i Risskovparken, så alle aarhusianere har fri adgang til at prøve kræfter med disc golf.

Tekst og foto: Alexander Loft Birkmose

Tilbage i 2000 lærte jeg disc golf at kende gennem en tidligere bekendt, som havde været i USA, hvor sporten er rigtig stor. Han havde nogle brugte discs med hjem, som vi startede ud med. Jeg blev ret hurtig grebet af sporten, og efter lidt tid fandt jeg ud af, at der var et Danmarksmesterskab i Sønderborg, hvor man kunne stille op uden at være kvalificeret eller tilknyttet en klub.

Jeg besluttede mig for at tage til Danmarksmesterskabet,hvor der i første runde blev trukket lod om, hvem der skulle spille sammen, og jeg trak den daværende Danmarksmester. Jeg startede med at kaste direkte i den forkerte retning, men han var rigtig flink og gav mig nogle tips til kasteteknik. Da jeg så ham kaste, så det simpelthen så godt ud. Så jeg besluttede mig for, at jeg også ville være lige så god en dag. At jeg ville øve og øve og se, hvor langt jeg kunne nå.

I starten var der ikke noget sted i Aarhus, hvor man kunne spille disc golf. Vi var nogle stykker, der blev enige om, at vi måtte have en bane, så vi tog kontakt til kommunen. Det endte med, at vi fik etableret en bane i Tilst Bypark tilbage i 2003, hvor jeg blev formand for klubben. Men banen blev ikke optimalt vedligeholdt af kommunen, så folk skulle lede mere efter deres discs i det høje græs, end de skulle spille, og det var derfor svært at fastholde folks interesse. Så jeg begyndte at kigge efter et nyt sted, hvor vedligeholdelsen var bedre, og hvor det var muligt at anlægge en ny bane. Efter lang tid fik jeg tilladelse til at etablere banen i Risskov, fordi ejerne af området, Region Midtjylland, kunne se et perspektiv i folkesundhed for byens borgere, og fordi det gav mening for Psykiatrisk Hospital, der også kunne bruge banen aktivt med deres patienter.

Banen her i Risskov er et fristed,hvor alle frit kan bruge faciliteterne. Her er de mest perfekte rammer, du kan få til disc golf. Det er en plejet park med gamle egetræer, du skal kaste ind og ud imellem. Der er ingen rough, og hullerne er ikke særligt lange, så alle kan være med. Der er god plads til at spille, og der er endda udsigt ud over vandet til hele Djursland fra et af hullerne.

Min bedste oplevelse med disc golf var i 2003 til en dansk tour turnering i Esbjerg, hvor jeg slog Danmarksmesteren i omspil. Den oplevelse gjorde, at jeg følte, det var muligt at blive rigtig god. Det katapulterede for alvor min tankegang om sporten, og de to efterfølgende år blev jeg Danmarksmester. Men min første sejr over den tidligere Danmarksmester er stadigvæk større for mig end mit første danske mesterskab. For det var ham, man skulle slå, og han var rigtig god på det tidspunkt.

Det tager tid at mestre disc golf. Man skal øve sig rigtig meget. Men for at komme i gang med sporten skal du kun have en smule grej, og så er det ellers bare at tage ud på banen i Risskov. Alle har samme udgangspunkt for at blive gode til sporten. Man behøver ikke at have nogle fysiske forudsætninger – alle kan være med. Kan du holde til at gå en tur, kan du også spille disc golf. For at blive rigtig god, skal du kunne generere fart og spin i discen, og så skal du kunne kaste langt.

I gamle dage var det lidt en hippieting at kaste med en frisbee. Mit indtryk er, at mange stadigvæk tænker, disc golf er lidt useriøst. At det bare er leg, og at en disc er noget, man kaster med i haven. Så man skal være god til at forklare, at discene er speciallavede til at kaste langt med, og at folk træner i lang tid for at blive rigtig gode – ligesom i enhver anden sportsgren.

Selvom disc golf er en individuel sport, hvor du spiller dit eget spil, er der også rigtig mange, der nyder at mødes med hinanden for at spille. Dubehøver ikke at være medlem af en en klub for at finde et fællesskab i sporten. Kunne du godt tænke dig at lære andre at kende, der også spiller disc golf, opfordrer jeg til, at du bare skal gå hen til andre for at høre, om I skal gå en runde sammen. Det er ret normalt på banen i Risskov. På den måde adskiller disc golf sig fra mange andre sportsgrene, hvor det hele er organiseret gennem en klub.

I Danmark har vi kun én spiller, der er rigtig god og i verdenstoppen. Han har vundet et utal af danske mesterskaber i træk. Den bedste nation i verden er USA, blandt andet fordi de har nogle turneringer derovre, hvor pengepræmierne er så store, at du rent faktisk kan leve af det, hvis du vinder. De samme muligheder har vi ikke i Europa, og derfor kan de europæiske spillere ikke træne lige så meget. De bliver nødt til at have et arbejde ved siden af. Det er svært for mig at forestille, at disc golf bliver en stor pengesport herhjemme. Jeg tror til gengæld, at det bliver en sport, som rigtig mange kommer til at dyrke rekreativt.

Om disc golf

  • Disc golf har rødder tilbage til USA i midten af 1960’erne, hvor den første rigtige frisbee blev produceret af Wham-O.
  • I 1975 blev den første disc golf kurv opfundet, så man havde noget at skyde til måls efter, og i den forbindelse blev den første bane etableret.
  • I Aarhus har vi to velfungerende disc golf baner: En i Tilst Bypark og en i Risskovparken, hvor sidstnævnte er etableret og drives af Jesper Gormsen.

Min passion
Hvad er mere inspirerende end personer, der virkelig er passionerede? Vi besøger en aarhusianer, der har en forkærlighed for en særlig hobby, så vi kan få et lille glimt af deres lidenskab.