Sara Hjort

Sara Hjort Ditlevsen om sit andet hjem

For tre år siden flyttede Sara Hjort Ditlevsen fra København til Aarhus for at begynde på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater. Den unge skuespiller ser nu Aarhus som sit andet hjem, men får stadig præstationsangst, når hun skal tale jysk.

Tekst: Katrine Rønje

På Café Drudenfuss i Latinerkvarteret sidder Sara Hjort Ditlevsen og varmer sig på en stor kop cappuccino. Kaffen gør godt, da hun skal til prøve på Aarhus Teater senere samme dag. Den unge skuespiller er faldet godt til i Aarhus, selvom hun stadig synes, dialekten er svær at mestre:

”Aarhus er blevet min anden hjemby. København er mit hjem, men nu kan jeg komme tilbage til Aarhus hele mit liv og have et forhold til byen uden at være gæst. Også selvom jeg stadig bliver spurgt, om jeg er på besøg, fordi jeg ikke taler jysk. Hver gang jeg prøver at tale jysk, får jeg præstationsangst!,” griner hun.

Sara Hjort Ditlevsen forklarer, at hun kommer til at overdrive, når hun kaster sig ud i den aarhusianske dialekt. Undertegnede må også trække på smilebåndet, da de ord, som kommer over Sara Hjort Ditlevsens læber, mest af alt lyder som et lettere mislykket forsøg på nordjysk.

I Aarhus kan man finde ro
Den 27-årige skuespiller har dog heller ikke forladt hovedstaden helt til fordel for provinsen. Hun har stadig en andelslejlighed på Nørrebro sammen med en veninde og hendes kæreste bor også i København. Det var derfor et stort skridt for Sara Hjort Ditlevsen at flytte til Aarhus, og dengang havde hun bange anelser om byen:

”Jeg havde helt sikkert sådan en Københavner-angst i mig, hvor jeg tænkte: ’Åh nej, er der overhovedet liv i Aarhus?’”

Men for Sara Hjort Ditlevsen var det mest skræmmende ved Aarhus dog, at hun ikke kendte særlig mange mennesker i byen. Hun er dog blevet positivt overrasket over Aarhus, har fået nogle gode venner på skolen, og flytningen har samtidig givet hende en nyfunden ro:

”Min verden har været lidt mindre her, og det har været tiltrængt at kunne fokusere mere på skolen. Også selvom branchen har trukket i mig, og jeg har sagt ja til at lave nogle film ved siden af, som er gået lidt ud over skolen. Men generelt har det at have en hverdag i Aarhus gjort det meget nemmere for mig at fordybe mig i det, vi laver,” forklarer hun og uddyber:

”Aarhus har en ro over sig, som jeg godt kan have lidt svært ved at finde i København. Jeg har også flere fristeder her. For eksempel tager jeg ud på den permanente og vinterbader og går tur skoven. Det elsker jeg ved den her by; at jeg har den ro omkring mig og naturen så tæt på.”

Skuespil handler om at turde være sårbar
Sara Hjort Ditlevsen har arbejdet professionelt som skuespiller i ni år, hvor hun både har prøvet kræfter med film, tv og teater. Alligevel valgte hun at starte på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater for at lære håndværket:

”Skuespil er et fag med nogle grundteknikker, som jeg savnede i forhold til at bruge min krop og stemme. Det er især vigtigt på teater, og det følte jeg mig ikke særlig sikker på. Faktisk lavede jeg ikke teater, inden jeg kom ind på skolen. Men det er det, jeg beskæftiger mig mest med nu.”

Den fireårige uddannelse er en del af Den Danske Scenekunstskole og kan tages på en af de tre skoler, som er placeret i Danmarks tre største byer. Stort set alle landets professionelle skuespillere har gået på en af skolerne, så for Sara Hjort Ditlevsen er det også en ’blåstempling’ at gå der. Hun var til optagelsesprøve på alle tre skoler, men husker særligt tilbage på prøven ved Aarhus Teater, hvor rektor Victor Marcussen gjorde indtryk:

”Han går direkte ind i kernen af, hvem man er, og får én til at arbejde ud fra det. Og det gør han blandt andet med en meget fysisk tilgang til os, hvor han klapper os på brystet,” forklarer Sara Hjort Ditlevsen, mens hun demonstrerer tilgangen og fortsætter:

”Man mister sin selvkontrol på en god måde, hvor man når ind til en sårbarhed. Jeg ville ønske alle mennesker kunne prøve at blive åbnet op på den måde, for det er så smukt, når det sker.”

Efter den oplevelse vidste Sara Hjort Ditlevsen, at hun allerhelst ville optages på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater. Nu går hun på tredje år og har gennem studiet opnået en stor bevidsthed om, hvordan hun bruger sig selv på en scene.

”Man har sådan nogle vaner, man tit gør, for eksempel at røre ved sit hår. Men vores sanglærer var meget efter os. Så man følte hele tiden, at alle kiggede på en og skulle bedømme hver eneste lille ting, man gjorde. Og det var enormt hårdt, fordi man arbejdede så meget med sig selv,” mindes hun.

Aarhusiansk kvalitetskaffe, østers og dans på Paradis
Sara Hjort Ditlevsen fortæller, at Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater adskiller sig fra skolerne i Odense og København ved at arbejde tæt sammen med Dramatikeruddannelsen. De unge skuespillere og dramatikere kan på den måde lave kreative projekter sammen og lære at forstå begge tilgange til scenekunsten. Samtidig er skolen er også ved at udvikle et samarbejde med Aarhus Filmværksted:

”Værkstedet producerer film med nogle af vores skuespillere. Det er jo oplagt, at vi bruger hinanden. Og vi er mange, der har efterlyst at lave samarbejder med mange af de andre spændende uddannelser her i Aarhus, som for eksempel Kaospiloterne, Arkitektskolen eller Konservatoriet,” udtrykker hun.

Sara Hjort Ditlevsen synes, at Aarhus har et spændende studiemiljø med mange kreative, unge mennesker. Men problemet er, ifølge hende, at mange af de unge, talentfulde mennesker fra Aarhus flytter til København. Der er på den måde en ”ressourcestrøm mod København,” som hun dog også selv har tænkt sig at følge:

”Jeg bliver ikke boende i Aarhus, medmindre jeg får et job her, som jeg skal over til. Jeg har hele min familie, min kæreste og de fleste venner i København, så jeg har lidt for mange ting, der holder mig til der.”

Sara Hjort Ditlevsen kommer dog til at savne Aarhus. Hun har fået et godt forhold til byen, deriblandt nogle favoritsteder:

”La Cabra og Great Coffee er de to kaffesteder, jeg godt kan lidt at komme på. Og så elsker jeg Øst for Paradis – både biografen og Café Paradis – der har jeg i hvert fald danset nogle gange. Jeg kan også godt lide at spise østers på Klassisk Fisk, hvis jeg lige skal være fin på den,” siger hun med et smil.