Mandecentret_Aarhus

Mænd i krise

Rigtige mænd græder som bekendt ikke. Eller hvad? Flere undersøgelser viser, at skilsmisser generelt rammer mænd hårdere end kvinder. På Mandecentret i Vestergade kan mænd, der er i krise på grund af brud eller problemer i parforholdet, få lettet hjertet og finde hjælp til at komme videre.

I en baggård i Vestergade ligger et gammelt, gult bindingsværkshus, hvor mænd gerne må græde. I Mandecentrets bløde møbler kan tårerne trille, og følelserne få frit løb uden fordømmelse og fortidige forestillinger om maskulinitet. Her kan mænd, der er kommet i krise i forbindelse med en skilsmisse, brud eller problemer i parforholdet, få en skulder at græde ud ved og rådgivning til at komme ovenpå igen. De kan endda få et værelse at bo i, hvis det er nødvendigt.

”Her får mændene et rum, hvor de kan få lov til at være kede af det og hjælp til at komme ud på den anden side. Her handler det ikke om køn, men om mennesker,” fortæller Tove Land, der er souschef og fungerende rådgiver og psykoterapeut på Mandecentret.

Udover hende tæller medarbejderne tre andre fastansatte og seks frivillige, der tilbyder både coaching samt psykoterapeutisk og juridisk vejledning. 250 mænd benytter Mandecentret i kvartalet til enten rådgivning, sociale aktiviteter eller beboelse, og det er ikke tilfældigt, at centret henvender sig særligt til hankønnet.

Knap fire ud af ti danske ægteskaber ender i dag med skilsmisse, og de fleste brud i heteroseksuelle forhold sker på kvindens initiativ. 80 procent af de mænd, der henvender sig til Mandecentret, er blevet forladt, og det har ifølge Tove Land stor indflydelse på deres selvbillede:

”Mange af mændene skammer sig. Det er jo forbundet med skyld og skam at blive forladt, fordi det betyder, at man ikke duer. At den anden ikke vil have én mere. Så får man revet hele grundfundamentet væk under sig.”

Mandecentret_Aarhus_2

REDDET AF MANDECENTRET
Bløde jazztoner flyder ud i samtalekøkkenet i 41-årige Torben Øllgaard Jakobsens hjem i Åbyhøj. Der er kunst på væggene, designermøbler, varmt vand på kedlen og levende lys på spisebordet. Der er overskud. Styr på det. Men det var der ikke for fire år siden. I slutningen af sommerferien i år 2012 meddeler Torben Øllgaard Jakobsens daværende hustru, at hun vil skilles. I det øjeblik bryder hele hans verden sammen.”

“Det slog mig fuldstændig ud. Det er ret uklart for mig, hvad der skete i de dage. Jeg lå bogstavligt talt i fosterstilling og rystede. Jeg havde nærmest fråde ud af munden. Jeg kunne ingenting, så det blev til en øl- og cigaretkur,” fortæller han. Herefter fulgte en turbulent tid med et sidste forsøg på at redde resterne af parforholdet og en 50/50-deleordning af huset og parrets tre sønner. I ulige uger var Torben Øllgaard Jakobsens liv pakket ned i hans bil.

Dengang havde jeg en følelse af at være den eneste i verden, der var blevet skilt. Men lige pludselig sad der nogle, der var i samme situation. Jeg kunne se, at folk sad og nikkede, når jeg fortalte, for de kendte udmærket til de følelser. Det var mega fedt at opleve.Torben Øllgaard Jakobsen, tidligere bruger af Mandecentret

”Nogle gange stod jeg op om morgenen og vidste ikke, hvor jeg skulle sove om aftenen,” erindrer han og fortsætter:

”Jeg kunne jo ikke hænge sammen selv, men samtidig skulle jeg være far. Det var sindssygt svært. Børnene var jo også helt vildt kede af det. Der var mange gange, hvor jeg var nødt til at gemme mig væk i et rum og tudbrøle ned i en pude i et øjeblik, før jeg måtte tilbage og smøre madpakker og vaske tøj.”

Torben Øllgaard Jakobsens redning blev Mandecentret. Gennem ekskonens ven hørte han om huset i Vestergade og kom i kontakt med Tove Land. På centret fik han efter eget udsagn ”et skulderklap og et kærligt spark i røven” gennem både privat- og grupperådgivning sammen med seks andre mænd.

”Dengang havde jeg en følelse af at være den eneste i verden, der var blevet skilt. Men lige pludselig sad der nogle, der var i samme situation. Jeg kunne se, at folk sad og nikkede, når jeg fortalte, for de kendte udmærket til de følelser. Det var mega fedt at opleve,” fortæller han.Mandecentret_Aarhus

DE UDSATTE MÆND
Torben Øllgaard Jakobsen er langt fra den eneste mand, der har oplevet krise i forbindelse med en skilsmisse. Hvert år henvender mere end 4.000 mænd sig til landets ti krisecentre, heriblandt en stor del som følge af brud.

Mens kvinder i gennemsnit mister tre et halvt år af deres levetid, når de bliver skilt, skæres der hele syv leveår for skilte mænd. Generelt set befinder mænd sig også oftere i udsatte situationer end kvinder.

Mændene står årligt for 75 procent af alle selvmord i Danmark, og 78 procent af landets hjemløse er mænd. På trods af det modtager projekter til udsatte kvinder i dag over fire gange så mange penge i støtte som projekter til udsatte mænd.

De skilte mænd har desuden store samfundsøkonomiske omkostninger og koster i alt danske offentlige og private arbejdsgivere hele 1,5 milliard kroner om året. Ifølge Tove Land rammer en skilsmisse ofte mændene hårdere end kvinderne:

”Tit er det kvinden, der har plejet netværket og vennerne. Kvinder har en lang kultur for at tale med veninderne, når der er noget, som er svært i hjemmet. Det har mænd ikke. Så når konen går, føler han sig derfor ofte meget alene.”

Det er en følelse, Torben Øllgaard Jakobsen godt kan genkende. Da ekskonen forsvandt, efterlod det pludselig et kæmpe tomrum i tilværelsen:

”Jeg følte mig meget ensom. Der var ikke nogen, der kom forbi eller ringede og spurgte, hvordan jeg havde det. Lige pludselig blev jeg ikke inviteret til nogen ting. Alt det sociale, jeg ville, skulle jeg pludselig selv til at stable på benene.”

Og netop initiativ er noget af det, der blev sat fokus på i hans samtaler med Tove Land. Ifølge hende er mænd generelt mere handlingsorienterede end kvinder og efterlyser ofte konkrete redskaber. Her handler det først og fremmest om at lære mændene at kommunikere deres følelser:

”At blive skilt gør jo lige så ondt på mænd, som det gør på kvinder. Der er bare den mærkbare forskel, at mænd ikke taler med nogen om det. Det er en ældgammel kulturarv, mændene stadigvæk bærer rundt på i dag.”

Hun oplever desuden mændenes kriser i forbindelse med brud som symptomer på en mere generel forvirring omkring manderollen i dag.

”De mænd, der kommer her, taler meget om identitet. At de har mistet deres identitet. ’I går var jeg min kones mand, mine børns far, jeg havde en plads i en familie. I dag har jeg ingenting.’ Kvinderne havde deres frigørelsesoprør i 60’erne. Det mangler mændene,” siger hun.Mandecentret_Aarhus_4

SVÆRT AT TALE OM FØLELSER
Lidt længerede nede ad Vestergade bor 27-årige Dan Kirkegaard sammen med tre andre mænd i den ene af Mandecentrets to lejligheder.

I entréen står en klapvogn og en lilla barnecykel med mariehøneformet ringeklokke og vidner om, at flere af beboerne har børn i deleordninger. Over det lille cafébord i køkkenet hænger et indrammet Piet Hein-digt.

”Troen og Håbet” lyder overskriften. Dan Kirkegaard har boet i et af lejlighedens fem værelser de sidste fem måneder efter et brud med sin ekskæreste.

”Det er lidt anderledes at være her, når man kommer fra en hverdag, hvor man ikke er vant til at snakke med nogen om ens problemer. Jeg er ikke så god til at tale om følelser. Det har jeg faktisk aldrig været,” fortæller han.

Fåmæltheden, når det kommer til følelserne, er ifølge Tove Land et generelt karaktertræk ved mange af mændene på centret. Og netop derfor er det også ofte enormt grænseoverskridende for dem at bede om hjælp.

”Særligt i begyndelsen var det meget forbundet med tabu, når mændene henvendte sig her. Men det er jo ikke de svage mænd, der kommer ind ad vores dør. Det kræver kæmpestort mod og styrke, for det er en tung vej at gå for en mand at kapitulere og sige, at han har brug for hjælp,” fortæller Tove Land.

Særligt i begyndelsen var det meget forbundet med tabu, når mændene henvendte sig her. Men det er jo ikke de svage mænd, der kommer ind ad vores dør. Det kræver kæmpestort mod og styrke, for det er en tung vej at gå for en mand at kapitulere og sige, at han har brug for hjælp. Tove Land, souschef og rådgiver på Mandecentret

BOYS DO CRY
Noget tyder dog på, at en aftabuisering kan være på vej. De seneste ti år er antallet af krisecentre for mænd steget fra to til ti, og for tiden samarbejder Mandecentret med Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling om projektet ”Vold Mod Mænd”, der skal undersøge partnervold mod mænd. I Vestergade oplever de også tendensen:

”Vi kan mærke, at der sker noget. For hver gang, der går en tilfreds mand ud ad døren, kommer der en ny. Det spreder sig langsomt som små ringe i vandet,” fortæller Tove Land.

De seneste år er yderligere to af Torben Øllgaard Jakobsens venner blevet skilt. Han har henvist dem begge til Mandecentret.

”Man skal ikke føle, at man er den eneste i verden. Det har givet mig helt vildt meget. Når jeg har siddet sammen med familie og venner, der ikke har oplevet skilsmisse, kan de jo ikke for alvor mærke den følelse, man sidder med. Det er det, der er fedt ved Mandecentret. Det er vigtigt at få at vide, at der er nogen før i historien, der har prøvet det her. Og at det kan blive bedre, hvis man arbejder for det,” fortæller han.

Tove Land er heller ikke i tvivl om, at Mandecentret tilbyder mændene en indsigt, som de kan tage med sig videre i livet:

”De lærer, at det ikke er en falliterklæring at fortælle, at de har haft det skidt. Og at når man selv tør åbne op, så følger andre efter. De lærer at turde stå ved, at livet bare nogle gange er rigtig svært og gør hamrende ondt. Og det er okay at sige – også selvom man er en mand.”

 

Mandecentret

  • Det første Mandecenter blev grundlagt i København i år 2006 af den frivillige forening Fundamentet som et særligt tilbud til mænd i krise på grund af skilsmisse, brud eller problemer i parforholdet.
  • I 2008 blev Mandecentret i Aarhus oprettet, og i dag findes otte afdelinger i hele landet samt to andre mandekrisecentre.
  • Botilbuddet på Mandecentret i Aarhus har plads til otte mænd ad gangen.
  • Mandecentret i Vestergade hjælper omkring 250 mænd i kvartalet.
  • Hvert år får landets i alt ti mandekrisecentre flere end 4.000 henvendelser fra mænd i krise, som både kan få rådgivning, retshjælp, samtaleforløb eller flytte ind på et af de fire af centre, der har botilbud.
  • De mænd, der hjælpes af centrene, må som udgangspunkt ikke have et misbrug af nogen art.

Kilde: Mandecentret

 

Kriseramte mænd

  • Kvinder mister i gennemsnit tre et halvt år af deres levetid, når de bliver skilt, mens skilte mænd mister hele syv leveår.
  • Mænds risiko for alvorlige hjertesygdomme øges med 30 procent, når de har været igennem et brud i parforholdet.
  • Dobbelt så mange danske mænd som kvinder er ufrivilligt alene. Halvdelen af landets singlemænd ønsker sig en partner, mens det kun gælder for en fjerdedel af de kvindelige singler.
  • Projekter til udsatte kvinder får næsten 4,5 gange så mange penge i støtte som projekter til udsatte mænd.

Kilder: DR, Berlingske og TNS Gallup