I hælene på en nyhedsvært

Vi ser dem ofte i fjernsynet. Smilende og imødekommende nyhedsværter, der præsenterer dagens nyheder til seerne. Men hvordan ser nyhedsværternes arbejdsdag egentlig ud? Kom med om bag kameraet og mød TV 2 Østjyllands vært Katrine Bøjesen, der elsker spændingen og fornemmelsen af sammenhold, når alle yder deres bedste til hver udsendelse. 

Tekst og foto: Cathrine Birn

12:30: Dagen begynder med forberedelse
Det er torsdag lige over middag, og 28-årige Katrine Bøjesen møder ind på sin arbejdsplads på TV 2 Østjylland i det nordlige Aarhus. Hun går mod sin faste plads på redaktionen. Rundt omkring hende sidder journalister, klippere og teknikkere og arbejder koncentreret på dagens indslag. Flere tomme stole vidner om, at der også i marken arbejdes på højtryk for at få de sidste indslag klar til tiden.

Som det første danner Katrine Bøjesen sig et overblik. Hun tænder sin computer og ind tikker den sædvanlige mail fra redaktøren med dagens historier. ’Støj fra Letbanen’, ’Flere indbyggere i Silkeborg’ og ’Europamesterskab i håndværker- og erhvervsuddannelser’ er bare nogle af de historier, redaktionen arbejder med denne dag.

”Jeg bruger gerne de første par timer på at orientere mig og sætte mig godt ind i historierne. Det giver mig et godt og helt nødvendigt fundament for at kunne lave gode udsendelser.”

I takt med at dagens indslag så småt bliver færdige, begynder Katrine Bøjesen at skrive oplæg til historierne. De skal være skarpe og pirre seernes nysgerrighed. De skal give lyst til at se mere. Sammen med oplæggene gør hun sig tanker om dagens live-interviews. Der skal forberedes relevante og interessante spørgsmål, så seerne ikke står tilbage med ubesvarede spørgsmål.

”Det hele handler egentlig om forberedelse. Det bruger jeg langt det meste af eftermiddagen på,” fortæller Katrine Bøjesen.

17:00: Klar til dagens første udsendelse
Det er tid til at se frem mod dagens 18-udsendelse. Iført lyserød sweater og med håret i knold bevæger Katrine Bøjesen sig som det første ned i sminken. Makeup og hårstyling er ellers ikke noget, hun til hverdag bruger meget tid på. Højst lidt mascara, fortæller hun. Men det rækker ikke for en nyhedsvært. Makeuppen skal sidde, håret skal krølles, og tøjet skal skiftes. Som regel er Katrine Bøjesen alene i sminken, men indimellem deler hun spejlet med reportere, der skal gøre sig klar til at sende live.

”Er jeg alene, bruger jeg nogle gange tiden på at tænke udsendelserne igennem inden, jeg skal på. Det kan være meget rart, men det er ikke et must for mig. Når vi er flere i sminken, er det hyggeligt at snakke og tænke på noget helt andet.”

Klokken nærmer sig 18, og det er tid til den første prøveudsendelse. Det er nu alle fejl skal findes og rettes til. Katrine Bøjesen tænder for teleprompteren, putter øresneglen i øret og sænker studiets skrivebord, så det passer til hendes højde. Hun gør sig helt klar, for når prøven er overstået, er det alvor. Klokken 18.16 skydes live-udsendelsen i gang, og Katrine Bøjesen kan sige dagens første: ”Velkommen til TV 2 Østjyllands korte nyhedsoverblik.”

19:00: Fokus på hovedudsendelsen
Efter en veloversået 18-udsendelse går der ikke lang tid, før tankerne falder på den næste udsendelse. Den såkaldte hovedudsendelse klokken 19.30. Den som alle på redaktionen forbereder sig imod. Foruden de mange indslag vil der her ofte indgå live-interviews og grafikker. Alt sammen noget nyhedsværten skal håndtere.

”Det er her mine hovedkompetencer kommer til udtryk, og jeg virkelig kan vise mit værd. De mange indslag, live-interviews og grafikker er krævende men også enormt spændende,” fortæller Katrine Bøjesen.

Alle arbejder sammen om at få 19.30-udsendelsen gjort klar. Lydmanden hjælper med at klippe, produceren hjælper med at holde overblik, og redaktøren trækker i nogle tråde for at få det hele til at spille. Der bliver arbejdet som et hold, og det er netop det, Katrine Bøjesen elsker ved sin arbejdsplads.

”Jeg kan virkelig godt lide fornemmelsen af det enormt tætte samarbejde. Alle er afhængige af hinanden. På den måde er vi selvfølgelig mere sårbare, men omvendt mærker man også, at alle gør deres ypperste for at lave en god udsendelse.”

Klokken nærmer sig 19.30. Katrine Bøjesen står klar ved studiets skrivebord og kigger smilende ind i kameraet. Hun ved, at det er dagens vigtigste udsendelse. Udsendelsen med det højeste antal seere. Men det er ikke noget, der skræmmer den efterhånden rutinerede nyhedsvært, der siden juni 2017 har været vært hos TV 2 Østjylland og før det radiovært for P4 Østjylland.

”Jeg plejer egentlig ikke at være nervøs. Jeg har forberedt mig grundigt nok til at vide, hvad der komme til at ske. Indimellem ved jeg, at nogle live-interviews kan være mere udfordrende end andre, og det præger selvfølgelig nervøsiteten. Men som regel er jeg mere spændt end nervøs,” fortæller hun.

20:00: Afslapning inden aftenens sidste udsendelse   
Efter to veludførte udsendelser er det tid til aftensmad. Sammen med sine kollegaer bevæger Katrine Bøjesen sig op i kantinen på øverste sal. Nu kan skuldrene sænkes for en stund.

”Der er ofte en let og humoristisk stemning efter 19.30-udsendelsen. Nu kan vi slappe lidt af. Indimellem falder samtalen på vores næste 22-udsendelse, men ofte snakker vi om alt mulig andet.”

Når aftensmaden er spist, ligger fokus på aftenens sidste udsendelse. De sidste detaljer skal på plads. Som regel fungerer 22-udsendelsen som en kortere version af 19.30-udsendelsen, men indimellem kan pointer fra live-interviews bringes frem og vinkles anderledes i 22-udsendelsen.

Klokken 22.25 står Katrine Bøjesen for tredje og sidste gang foran kameraet denne dag. Hun præsenterer de efterhånden velkendte historier, og ti minutter senere kan udsendelsen rundes af med et ”på gensyn i morgen, hvor vi er klar med nye historier fra Østjylland.”

Der går ikke lang tid fra, Katrine Bøjesen har sagt farvel til seerne til, hun siger farvel til sine kollegaer. Lyset i studiet slukkes, makeuppen tages af, og håret sættes atter op i en knold. Katrine Bøjesens over 10 timers lange arbejdsdag er nu slut.

”Jeg skal heldigvis ikke forberede noget til næste dag. Jeg har fri, når jeg har fri. Det sætter jeg stor pris på. Det er dejligt at kunne koble helt af efter en lang og spændende dag med mange indtryk.”