Big_Ben Karameller

Historien om Big Ben-karamellen

Din farmor og farfar spiste dem. Du finder dem i fastelavnstønden og julemandens pose. Børnene jagter og kaster dem på sidste skoledag. Den populære Big Ben-karamel stammer fra 1930’ernes Aarhus, og den er i dag stadig lige så populær, som da den først blev skabt.

Tekst: Vera Løvø Giver

 

Siden 1939
Big Ben-karamellen blev skabt af familievirksomheden Brødrene Christensen Chokoladefabrik i 1939. Fabrikken holdt til på Vesterbro Torv og senere på Paludan Müllers Vej.

I nye hænder
Karamellen blev i 1994 solgt til Carletti, der med hovedkvarter i Skødstrup har stået for produktionen af den populære karamel lige siden.

2.100.000 styks på det danske marked
Carlettis slikfabrik i Skødstrup producerer ikke selv karamellerne. Det gør deres fabrik i Polen. Karamellerne er meget populære i Danmark, hvor Carletti sælger omkring 10,5 tons Big Ben-karameller om året. Hver Big Ben-karamel vejer cirka 5 gram, så det svarer til omtrent 2.100.000 karameller.

Stor grænsehandel
Selvom Big Ben-karamellens popularitet ikke er stor i udlandet, foregår en stor del af salget ved den tyske grænse. Men også her er det danskerne, der står for størstedelen af købene.

5 forskellige smagsvarianter
Rom, hasselnød, kakao, lakrids og karamel. Det er de forskellige smagsvarianter, som Big Ben kan fås i. Lakridskaramellen er den eneste af karamellerne, der har ændret smag gennem tiden. Med tiden er lakrids blevet en smagstrend, og derfor har Carletti blindtestet karamellerne med smagsdommere udefra. Og en karamel med stærkere lakridssmag var en absolut favorit.

3 populære sæsoner
I dag er karamellen særligt populær på tre tidspunkter af året, hvor salget boomer. De tre sæsoner er fastelavn, sidste skoledag og den nyadopterede højtid Halloween.

Meller-dag en masse
Hvorfor det i 30-40 år har været en tradition, at afgangselever i folkeskolen kaster lige netop Big Ben-karameller, findes der ikke konkrete svar på. Men at karamellerne er pakket ind kan have noget med sagen at gøre.

 

DET’ FRA AARHUS, IK’Å!
Vi sætter fokus på en ting, der har rod i byen. Denne gang fortæller vi om Big Ben-karamellen, som blev skabt i Aarhus for 79 år siden.