Historien bag Den Permanente

Hver sommer, når solens stråler for alvor får magt, valfarter mange af os aarhusianere mod Den Permanente – en smuk, gammel søbadeanstalt lige ud for Riis Skov. For nogle har badesæsonen været i gang siden isen skulle brydes, inden det kolde gys, mens andre bedst husker Aarhus’ mest besøgte strand for isvafler, sandslotte og solbadning. Vi har her kigget nærmere på Den Permanente.

Tekst: Elisabeth Thostrup
Foto: Ditte Isager

 

27. maj 1933 slog Den Permanente første gang dørene op for badeglade aarhusianere. Tanken bag søbadeanstalten var, at den skulle stå permanent.

Der har eksisteret badehuse i Aarhus siden middelalderen, men i 1500-tallet blev de fleste af dem lukket, fordi badeanstalterne var skyld i en stor spredning af kønssygdomme.

Placeringen 2,5 km nord for midtbyen fik Den Permanente, så den var i behørig afstand til spildevand fra byens fabrikker. Helt fri fra forureningsproblemer har Den Permanente ikke været, for helt op til 1982 kunne badegæster støde på ekskrementer fra ’Marens Røvhul’, som det nærliggende kloakudløb fra Trøjborg i folkemunde blev kaldt.

Helt fra Den Permanentes opførelse i 1933 var tanken, at Den Permanente skulle være et blivende bygningsværk. Navnet Den Permanente fik badeanstalten dog først efter 1965, hvor en storm raserede badeanstalten, og den efterfølgende blev genopbygget på støbte moler.

Stadsarkitekt Frederik Marius Rasmussen Draiby stod bag tegningerne til Den Permanente. Inspirationen til den hesteskoformede badeanstalt med udspringstårn blev fundet i Tyskland. Til forskel fra i dag, var fokus mere på hygiejne og kropsidealer end fornøjelse og solbadning.

I dag er badeanstalten Den Permanente til fri afbenyttelse for alle i sommermånederne, mens den i vinterhalvåret kun er åben for de 5.000 medlemmer af vinterbadeklubben Jomsborg.