Historien bag Børnenes Kontor

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor der står ”Børnenes Kontor” på mange af de aarhusianske pølsevogne? Historien bag den velkendte titel er interessant, men ukendt for de fleste aarhusianere. For hvad de fleste ikke ved er, at pengene fra de solgte hotdogs og frikadellesandwichs rent faktisk går til et godt formål.

 

Krigsramte børn
I 1943 var Danmark besat af den tyske Værnemagt og Anden Verdenskrig bragede afsted i det vestlige og østlige Europa. Rationeringen under krigen ramte på dette tidspunkt Aarhus hårdt, og mange af byens børn levede under kummerlige forhold med hverken nok mad eller ordentlig beklædning.

Fra idé til handling
Nogen måtte tage affære, og den 13. marts 19143 afholdte udvalgsformand Christian Nielsen og civildommer Erna Hedtoft Larsen et møde i Folkets Hus i Aarhus. Christian Nielsen var overbevist om, at der kunne gøres noget for at forbedre børnenes livsvilkår, og mødet var det første skridt mod etableringen af Børnenes Kontor i Aarhus d. 2. marts 1944.

20.000 børn på ferieophold
Fra begyndelsen lagde Børnenes Kontor stor vægt på, at børnene skulle have hjælp til at komme på ophold væk fra hjemmet, så de for en stund kunne lægge afstand til hverdagens dårligdomme. De første 25 år sørgede Børnenes Kontor således for, at over 20.000 aarhusianske børn fik et ferieophold ved organisationens kolonier og samarbejdspartnere.

Gyldne pølser
Det første stykke tid måtte Børnenes Kontor overleve udelukkende på offentlige og private indskud. Men idéen med at oprette pølsevogne, hvor overskuddet gik til en god sags tjeneste, opstod hurtigt. Fra 1949 kom Børnenes Kontors hovedindtjening fra Aarhus’ pølsekiosker.

Skræntende økonomi
Gennem tiden har Børnenes Kontor haft en fin økonomi, men op igennem 1970’erne og 1980’erne var organisationen tæt på fallittens rand. Omkostningerne til organisationens børnekolonier rundt om i landet steg markant, og konkurrencen på pølsemarkedet var blevet enorm.

Årlig støtte
Den dag i dag har Børnenes Kontor otte pølsekiosker forskellige steder i Aarhus. De giver et ganske fornuftigt afkast, og pengene går stadig til projekter, som støtter børn under trænge hvilkår. Børnenes Kontor Aarhus støtter årligt med et samlet beløb på cirka 750.000 kroner til familier i hele Danmark.

Forenet i hele landet
Børnenes Kontor i Aarhus er en selvejet institution, der på samme tid hører ind under Landsforeningen for Børnenes Kontorer. Her er alle Børnenes Kontorer i hele landet samlet.

 

Pølsekiosker:
Banegårdspladsen

Rådhuspladsen
Gågaden ved Salling Stormagasin
Bispetorvet
Lille Torv
Tordenskjoldsgade v/ apoteket
Frederiksbjerg Torv
Harald Jensens Plads