Favoritsted: På opdagelse ved Institut for (X)

20-årige Albert F. Helmig er til daglig projektleder på Aarhus Volume, som er en forening af unge iværksættere, der arrangerer gadefester og koncerter. Han har lagt et stort arbejde i foreningen, og han blev derfor kåret til årets ildsjæl i 2016 af Aarhus Kommune. Siden syvende klasse har han haft sin gang i de upolerede lokaler ved Institut for (X). De har formet hans vej til der, hvor han er i dag og har derfor en stor plads i hans hjerte. Vi mødte ham lige der, hvor han hører allermest hjemme. I de spraglede omgivelser omkring Godsbanen.

Tekst: Mari-Louise Pedersen
Foto: Pernille Thorup

Institut for (X) er en platform for kultur og erhverv. Hele ideen ved x’et er ligesom med matematik, at x er det ubekendte. X kan være alt. Det kan være institut for musikarrangementer, håndværk, design og meget mere. Det er en platform med en hel masse forskellige aktører, som har et fællesskab, der får det hele til at lykkes.

Jeg startede med at komme hernede i syvende klasse for syv år siden. Jeg kendte slet ikke til miljøet dengang, og det var heller ikke det samme, som det er nu. Godsbanen, som vi kender den i dag var ikke blevet indviet endnu, men Institut for (X) og crewet hernede var der. Det var dem, jeg begyndte at arbejde hos, så i stedet for at være hjemme og pjække fra skole, så var jeg her.

Der gik ikke lang tid, fra da jeg begyndte at komme her, til jeg stille og roligt begyndte at rode med mine egne ting. Jeg fik en gammel container, som jeg byggede en lille scene ud af og begyndte at leje ud. Den turnerede jeg rundt med og kom med på forskellige festivaller og arrangementer i byen. Lidt hen ad vejen kom jeg også med i Frontløberne, hvor vi lavede en masse piratfester og arrangementer, som blandt andet blev holdt hernede på Godsbanen. Det blev starten på Aarhus Volume, og vi har hele tiden arbejdet fra Institut for (X) og været en del af fællesskabet.

Selvom vi kommer ud af helt forskellige verdener, binder stedet hernede os sammen. Det er det magiske ved det Institut for (X). Man kan godt sige, at vi alle er egoister. Alle har deres egne ting, som de brænder og arbejder for, men fordi vi har det her nabofællesskab, så hjælper vi hinanden. Det er også derfor, at der er så mange ting, der lykkes.

Institut for (X) er et sted, hvor der er mange ting under samme hat. Der er en plantecafé, et hav af musikarrangementer og forskellige venues. Der er skaterampen, forskellige sportsaktiviteter og hele gadekunstscenen. Man finder alt fra graffitimalere til musikere, men også hr. og fru Danmark, der er ude at gå tur med hunden, familier, der leger på legepladsen og parkour-udøvere, der hopper rundt i bakkerne. Der er et virvar af forskellige folk, og der er åbent for alle fra den hjemløse bums til de helt tjekkede typer. Det er meget mangfoldigt.

Hver gang man går rundt om en container, sker der et eller andet. Så er der en eller anden ny krog eller nogle nye folk, som man ikke har set før. Det er sådan et område, hvor man kan gå på opdagelse. Ser man ind i hallen eller ud i haven, ser man et område, der langt hen ad vejen har fået lov til at gro lige så vildt, som det ville. Det er også derfor, at det ser ud, som det gør nu. Der har ikke været en eller anden forkromet plan for, hvordan det skal ende med at se ud. Og sådan nogle områder findes ellers ikke i byen.

Man kunne godt forestille sig, at man fra kommunens side havde sagt, at man gerne ville have anlagt en skatepark, og så ville kommunen have købt det hernede og lavet en færdig skatepark, men så ville der ikke være nogen kultur bagved det. Det ville ikke være rodfæstet i de skatere, som skal bruge den. Og sådan har det ikke været med nogle af de ting, der er her. De er groet ud af de folk, der kommer hernede, og er blevet en del af miljøet.

Stadig den dag i dag kan jeg blive enormt overrasket over, hvad der kan ske af hernede. Der er så meget i udvikling hele tiden, og vi har et enormt stærkt fællesskab, der smitter af på området.

 

Institut for (X) ved Godsbanen

  • Institut for (X) er en kulturel platform for forskellige entreprenører, kunstnere, designere og håndværkere, der sammen udgør et fællesskab.
  • Området er en del af Godsbanen, som tidligere var et jernbaneareal, men nu officielt er tildelt af kommunen til at være en platform for kultur og erhverv.
  • Institut for (X) huser mange forskellige arrangementer med alt for kunstudstillinger til festivaler.