Teater Refleksion er ikke kun et dukketeater. Det er også et udviklingsrum for eksperimenterende teater. Og et sted, hvor der er plads til både børn og voksne.
Med Bjarne Sandborg i spidsen har Teater Refleksion lige siden sin begyndelse i 1990 været et sted, hvor det har været muligt at opleve dukketeater uden ord. Fokus er på scenografien og sjove, tankevækkende eventyr. Fantastiske håndlavede dukker er omdrejningspunktet.
Dukketeater i hjertet af Aarhus
I toppen af Frederiksgade gennem en port og via en lidt snørklet vej ligger Teater Refleksion gemt i nummer 72. Her, midt i hjertet af Aarhus, finder man et af de mest innovative teatre i hele landet. Teater Refleksion opsætter ikke bare forestillinger i et stort åbent spillerum. De laver også både workshops med familier, hvor børn og forældre i samarbejde kan lave stopmotion-film med hjemmelavede dukker. Børn har ligeledes mulighed for at tage et kig ind i det værksted, hvor dukkemageren Mariann Aagaard skaber alle de mystiske og vidunderlige dukker.
Teatret blev startet op for 25 år siden. Bagmanden hedder Bjarne Sandborg. Han beskriver processen som en ‘opdagelsesrejse’, hvor drømme med tiden er blevet til virkelighed:
”Man skal ikke være bange for at gå nye veje. Man skal være åben over for tvivl,” udtaler teaterlederen.
Men for Bjarne Sandborg handler teatret ikke bare om at vække historier til live. Det handler mindst lige så meget om den fysiske oplevelsen, publikum skal få, når de besøger Teater Refleksion. Bjarne Sandborg siger:
”Der skal være en helt bestemt stemning, når man træder ind til en forestilling,” fortæller han.
Nogle af forestillingerne i teatret har derfor ingen ord. I stedet er fokus på at inddrage publikum med andre midler. Midler som for eksempel melodier, der skaber en helt særlig stemning.
Man skal ikke være bange for at gå ny veje. Man skal være åben over for tvivl.
Derudover har Bjarne Sandborg også altid været interesseret i selve processen ved at lave teater.
”Teatret kan være et magisk landskab med fortællinger, der skal fange publikum.”
Visionen for Teater Refleksions teaterleder er derfor fortsat at skabe en anden form for teater end det traditionelle teaterstykke. Det har han formået at gøre ved at lave eksperimenterende dukketeater, som henvender sig til børn såvel som voksne.
Turnerende teater
Ud over at været blevet et etableret dukketeater i Aarhus, har Teater Refleksion også haft succes med at rejse rundt med forskellige forestillinger i Danmark. De har blandt andet besøgt diverse festivaler for børneteater med det formål at præsentere nye måder at lave dukketeater på. Og for at få opmærksomhed på feltet ‘dukketeater’.
Deres turnerende teater har foruden festivaler herhjemme også taget ud over landets grænser. Senest har forestillingen ”Vejen hjem” været i Frankrig til “Festival Mondial des Theatres de Marionettes” i Charleville-Mézières. Her blev forestillingen vist for publikum fra hele verden. Det er en forestilling, hvor ordene ikke spiller en rolle, men hvor publikum kan opleve dukkernes bevægelser og træde ind i et lille univers, hvor musik og scenografi er de vigtigste dele i historiefortællingen.
Farvel Hr. Muffin
Samme form for teater kan også opleves til en af Teater Refleksions mest populære forestillinger: “Farvel Hr. Muffin”. En fortælling, som har været en tilbagevendende succes på teatret og været med på turné i Danmark.
Historien handler om det gamle marsvin Hr. Muffin, der, sammen med sin ejer, fortæller om sit lange og lykkelige liv og det, der kommer efter: døden. Med musik fra en dygtig cellospiller kommer marsvinet Hr. Muffin til live i sin lille skotøjsæske. Det eneste, Hr. Muffin bruger sin dag på, er at kigge på sin yndlingsblomst i haven: en mælkebøtte. Derudover går han hver dag fra huset ned til postkassen for at se, om han har fået et brev. Hr. Muffin er blevet gammel, og historien handler derfor om hans sidste tid på jorden. Og efter han går bort.
Der skal være en helt bestemt stemning, når man træder ind til en forestilling.
Fortællingen om døden kan måske synes som et tungt emne i et dukketeater, der appellerer så stærkt til børn. Det er det dog ikke. Det er derimod en opløftende måde, hvorpå børn kan få forståelse for livet såvel som døden.
Måden, hvorpå gamle Hr. Muffin bevæger sig, får altid børnene til at le. Derudover er rekvisitterne med til at fortælle historien om Hr. Muffins liv. Stykket akkompagneres af musikken, som binder alle ledene i stykket sammen, og som gør historien til en fortælling for alle aldre.
I år fylder Teater Refleksion 25 år. Det fejrer de ved dels at vise nogle af de mest populære forestillinger, men også ved en ny sammensætning og eksperimenterende dukke-kabaret. En kabaret, som er en blanding mellem nogle af de allerede-eksisterende forestillinger i Teater Refleksion.