Selvom den 27-årige komiker fra Risskov reelt er voksen, så betyder det ikke, at han vil lade sit indre barn stå i skyggen. Der skal være plads til leg. Det får Victor Lander især lov til, når han er vært på ’LEGO Masters’, der er TV 2’s helt nye underholdningsprogram.
Tekst: Sofie Ewertsen Nissen
Foto: Christer Rise Malfoy
Et par uger inden, Victor Lander fylder 14 år, får han taget sin mødom. Altså, første gang han ser stand-up live. Det er i hvert fald sådan, han selv beskriver det. Det er Victor Landers mor og far, der har givet en tidlig fødselsdagsgave til et show med blandt andre Anders ’Anden’ Matthesen. Hans store idol. Arm i arm går de tre spændte ind til deres pladser i salen. Men da Victor Lander spotter ‘Anden’ i mørket forsvinde ind ad en dør ved siden af scenen, er der kun én ting, som går igennem hans hoved:
”Det’ der, jeg skal ind,” tænker den unge aarhusianer og skynder sig gennem salens tætte rækker af mennesker.
Victor Lander havde egentlig ikke planlagt noget specielt, men da han står foran døren med ordene ’Backstage’ er der kun en ting at gøre. Han banker på. Efter nogle minutter åbner døren, og den 13-årige dreng kigger med store øjne op på sit idol og tigger om at komme på. Dagen efter bliver en anden mødom taget. 5 minutter bliver det til på scenen, hvor han er opvarmer for ’Anden’ og de andre komikere.
13 år senere og den nu 27-årige Victor Lander er vokset i både højde og talent.
Victor skal finde sin egen form
“Jeg gik op og var en Matthesen kopi,” husker den høje komiker, der vifter gestikulerende med sine lange arme og tilføjer:
“Det er ikke det, der har formet mig som komiker. Det er bare et hak i bæltet.”
Så en enkelt optræden var selvfølgelig ikke nok. Victor Lander ved allerede som 13-årig, at det er det, han vil. Det gør både mor, far, søskende og kammeraterne på Risskov Skole egentlig også. Faktisk var Victor Lander så overbevist om, at stand-up erdet fedeste i verden, og at han var fuldstændig ligeglad med, hvad de andre sagde.
“Enten gav de mig ret, eller også sagde de, at jeg var en taber, og så tænkte jeg, at de bare var misundelige,” fortæller Victor Lander grinende.
“Set i bakspejlet kan jeg godt se, at jeg har været en kæmpe freak i folkeskolen.”
Og da Victor Landers søster en dag fortæller ham, at der er open-mic på Café Smagløs inde i Aarhus C, møder den 14-årige stand-up-novice op fire timer før. Han vil nemlig være sikker på, at aftenens vært, komikeren Thomas Warberg, får lov til at møde ‘Danmark største komikertalent’, som Victor Lander husker at have tænkt om sig selv. Men talentet er ikke helt finpudset endnu:
“Jeg stod egentlig og snakkede om at bolle damer og være i byen. Jeg var 14, så det var der jo ikke nogle, der troede på. Jeg var et barn, der imiterede dansk stand-up. Det var det, jeg fik en reaktion for.”
Efter showet er færdigt får Victor Lander et råd, der kommer til at ændre hele hans tilgang til comedy og stand-up. Thomas Warberg fortæller den unge novice, at materialet ikke er Victor Landers eget. I stedet skal han ‘write what you know’. Det er det eneste, en komiker kan gøre.
Victor bruger stand-up som terapi
Opvæksten i barndomshjemmet lige midt imellem Risskov Skole og det psykiatriske hospital har været kernen i Victor Landers liv og hans måde at lave comedy på. En far, der er børnepsykiater og en mor, der er journalist, har den opfattelse, at man altid skal turde fortælle om, hvordan man har det. Intet skulle pakkes væk. I en ung alder lærte han, hvordan man fører en samtale, hvor man snakker om noget, der ligger en nært, og ikke bare om vejret.
“Jeg har i stedet behov og lyst til at sige: ’Lad os snakke om, hvor du var første gang, du onanerede,” fortæller Victor Lander grinende og tilføjer hurtigt:
”Eller hvem var egentlig din bedste ven i folkeskolen?”
Det, at kunne tage et spadestik dybere i samtaler med andre mennesker og i sig selv, er noget, som Victor Lander har taget med i sin professionelle stand-up. Det er en kvalitet, han selv er virkelig glad for. Så da Victor Lander fik rådet om, at ‘write what you know’, så vidste han, hvordan han skulle gå i gang. I starten var det jokes om de problemer, han oplevede i sin folkeskole og især den irriterende B-klasse, der fik publikum til at grine.
“Stand-up har på mange måder været en terapiform for mig,” fortæller Victor Lander.
Men det har ikke altid været den lige vej for den høje komiker. Selvom Victor Lander var helt klar på, at hans stand-up karriere skulle ske hurtigst muligt, sætter hans mor foden i. Det er godt at have en drøm, men du bliver nødt til at tage på gymnasiet, mente hun. Sådan havde Victor Lander det nu ikke, men de to bliver enige om, at han går på gymnasiet, men uden at der må kommenteres på hans karakterer.
Victor oplever den første krise
På trods af sin skepsis bliver årene på Aarhus Katedralskole det bedste, der er sket for den kække komiker. Det byder på nye venner med helt andre interesser, og selvom de tre år er fantastiske for Victor Lander, så bliver komikken sat på pause til fordel for fællesskabet og festerne. Oplevelserne på scenen er heller ikke det samme længere. Victor Lander sidder fast i en Peter Pan-verden, hvor han ser sig selv som et barn, selvom han har mistet hvalpefedtet, er blevet 1,90 meter høj og fået dun på overlæben. Det gør også, at nogle af jokesene ikke lander helt, som Victor Lander ønsker.
“Det mest irriterende er, at man ikke kan nå de der frække magasiner,” husker Victor Lander at have sagt på scenen.
Det er slutningen af en joke, der normalt sætter godt gang i grinene hos publikum. Men lige den aften går det op for komikeren, at joken ikke giver mening mere. Victor Lander er højere end størstedelen af publikummet.
“Jeg rammer en fuldstændig urimelig mur, fordi så virker min jokes om, at jeg har opdaget onani og om Sigurds Bjørnetime og Bamse og Kylling lige pludselig ikke.”
Det bliver den første rigtige krise for den ellers så selvsikre komiker. Overgangen fra det barnlige er sværere at komme ud af, end Victor Lander selv vil indrømme. Det tærer på selvopfattelsen. Men en dag vender han tilbage til de magiske ord ‘write what you know’. Jeg manglede måske en time hos en psykolog, fortæller Victor Lander, der i stedet vælger at stille sig op foran mikrofonen for at snakke om, hvor hårdt det er gå i skole, når det er meget sjovere at være i byen. Og det falder Victor Lander naturligt at snakke om det svære. Det, som andre normalt gemmer væk og skammer sig over.
Et par år efter går Victor Landers forældre fra hinanden, men han vælger at vende oplevelsen til noget relaterbart og sjovt. Det blev til et show, der senere lagde grund for hans første one-man show ’Victor Flygter Hjemmefra’, hvor hans jokes hovedsageligt handlede om forældrenes skilsmisse og de svære år i Victor Landers unge liv. Det blev et show, der banede vejen for den ærlige komiker, men også et show, som han ser tilbage på med stolthed.
Victor husker sit indre barn
Da den aarhusianske komiker vælger at flytte fra familiens splittelse og ungdommens fester venter et nyt kapitel i hovedstaden. Den mere legende hobby bliver nu til alvor, da jobbene for alvor tikker ind. Victor Lander får job som blandt andet vært på Ramasjang, ’SommerSummarum’, og i 2020 deltager han i ’Stormester’ sæson 3. Og vinder. De mange hak i bæltet af oplevelser, betyder meget for den 27-årige komiker. Han er sikker på, at familiens tilgang til ærlighed er en af de ting, der gør ham unik som komiker. Dét og hans lyst til at lade sit indre barn få plads til at lyve og sige frække ting, som han selv beskriver det.
“Jeg føler lidt, at jeg har et talent, og hvis jeg ikke arbejder med det, så er det spildt. Amen, det har verden sgu da fortjent, har den ikke?,” fortæller Victor Lander og skynder sig at tilføje:
“Men det kommer stadig fra et rent sted af, at man har lyst til at få folk til at grine. Det kan da nærmest ikke komme fra et dårlig sted.”
Derfor var den kække komiker heller ikke i tvivl, da Lego Masters søgte en vært til deres program i bedste sendetid på TV 2. En helt ny fredagssatning, der skal erstatte X Factor. Endnu et hak i bæltet af fantastiske oplevelser. 16 deltagere, der dyster om at have den største fantasi og lave de vildeste Lego-designs. En hyldest til at dyrke det, som du vil, fortæller Victor Lander og fortsætter:
“Det har Lego Masters og de mennesker, der er med, da mindet mig om. Det eneste sted, du finder kunst og ægte kærlighed, det er i dit indre barn. Hvis dit indre barn har lyst til at lege med legoklodser, selvom du er i 30’erne, så er det det, du skal.”
Derfor er Victor Lander glad for, at han lod den lille dreng i skolegården på Risskov Skole tale løs om sin drøm om at blive komiker. Det er noget, han har tænkt meget over, efter hans værtskab i Lego Masters, der blev sendt første gang i midt april:
“Hvis du drukner det barn og ikke giver det plads til at være et sted i dig, så bliver du grå og kedelig, og du har ikke noget at bidrage med. Du skal værne om det barn. Du skal give dig selv plads til at lege.”
Derfor leger Victor Lander også videre med komikken. Men i 2021 starter drømmen med en Volkswagen Lupo og så måske en tour rundt i Danmark. Selvom Victor Lander lige nu har adresse på Amager, så er han ikke tvivl om, at han skal hjem til Aarhus.
“Du kan tage drengen ud af Aarhus, men du kan ikke tage Aarhus ud af drengen.”
Victors egne shows
- ’Victors Forældre Skal Skilles’ (2016)
- ’Det Store Skilsmisse Show’ (2018)
- ’Victor Flygter Hjemmefra’ (2019)
Victor i dit TV
- På DR Ramasjang: ’Sikker & Søn’ og ’Ramasjang Redder Havets Dyr’.
- Vært på ’SommerSummarum’ i 2019.
- Vinder af ’Stormester’ sæson 3 i 2020.
- Vært på ’LEGO Masters’ i 2021.
Victors tre Aarhus-favoritter
- Bar: Vinstuen
- Bytur: Shen Mao
- Mad: Kolo eller Sct. Olufs
Victors bedste dag i Aarhus
- stop: Gåtur i Risskov
- stop: Café Vestergade til en croque madame og cappucino
- stop: Traske rundt i byen
- stop: Alberts og se stand-up
- stop: Bordtennis på Shen Mao
Victor ser stand-up første gang
Victor Landers første møde med stand-up var i et lille kolonihavehus i en alder af 12. Her blev der sat en DVD på, der fik en stor betydning for Victor Landers liv. Det var Anders Matthesens show ’Tal for dig selv’. Efterfølgende fik den 12-årige Victor Lander lov til at låne DVD’en med hjem, hvor han så den mindst 50 gange på to uger.
Victor lyver (lidt) for dig
”Hvis det er vigtigt for en historie, at min onkel er død. Så er han død,” fortæller Victor Lander. Han siger samtidig, at han ikke kunne finde på at lyve om fakta eller tal. Men det skader ikke at pynte lidt på sandheden, så man får folk til at grine.